Skip to main content
EURES
News article18 april 2019European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion

Sosiale medier: Et jobbsøkeverktøy?

Hver dag bruker over to milliarder mennesker sosiale medier for å holde kontakt med venner, dele bilder og se på morsomme videoer – men man kan gjøre mye annet bra også. I denne artikkelen går vi nærmere inn på hvorfor sosiale medier kan være den perfekte inngangen til drømmejobben.

Social media: A job hunting tool?
EURES

LinkedIn

En artikkel om jobbjakt på sosiale medier er simpelthen nødt til å starte med LinkedIn. Nettstedet ble lansert i 2002 og er laget nettopp for faglig nettverksbygging og rekruttering. Det har mange verktøy og funksjoner, og her omtaler vi noen av våre favoritter.

Delta i grupper: Denne er åpenbar, men et logisk sted å begynne. Det finnes over 1,7 millioner grupper på LinkedIn, ikke bare for enkeltbedrifter, men også for nettverksbygging, organisasjoner og bestemte tema. Ved å melde deg inn i en gruppe får du tilgang til ekspertise, mennesker med tilsvarende interesser eller syn, og kanskje til og med potensielle arbeidsgivere.

Søk etter en jobb: Stillingssøket i LinkedIn ligner på mange andre jobbsøkemotorer i og med at du kan søke på ledige stillinger og søke på dem. I tillegg til den manuelle søkemuligheten vil nettstedet også anbefale deg stillinger basert på profilen din og karriereinteressene dine (se under). Dette kan være en god snarvei til interessante stillinger som utlyses direkte av arbeidsgiverne.

Aktiver karriereinteressene dine: Dette alternativet finner du under fanen “Stillinger”, og det lar rekrutterere vite at du ser etter en jobb. Du kan angi ting som stillingstitler du er interessert i, steder, stillingstyper, bransjer og startdatoer. Slå på alternativet for karriereinteresser og oppgi så fullstendig informasjon som mulig for å vise potensielle arbeidsgivere hva du er interessert i.

Få ferdighetene dine anerkjent: Det er enkelt å sette opp en liste over ferdigheter, men en arbeidsgiver kan vanligvis ikke vurdere hvor sannferdig listen er. Det er her anerkjenningsfunksjonen kommer inn. Anerkjente ferdigheter gjenspeiler mer enn bare din egen vurdering, noe som gir rekruttererne økt trygghet.

Twitter

Det blir sendt anslagsvis en halv milliard meldinger på Twitter hver dag, noe som gjør det til en rikholdig kilde til informasjon, de nyeste trendene og nyheter. Det er også et flott sted å se etter jobbmuligheter, særlig hvis du liker å lete mens du er på farten.

Følg emneknaggene: De fleste rekrutterere bruker emneknagger når de legger ut ledige stillinger på Twitter. Et raskt regelmessig søk etter emneknagger som #jobb – og andre, mer spesifikke hvis du ser etter et bestemt selskap eller en bestemt stilling – vil ta deg rett til mulighetene.

Følg lederne: Alle bransjer har selskaper som leder an og har innflytelse. Ved å følge slike personer og organisasjoner utvider du ikke bare nettverket ditt, men du får også umiddelbar tilgang til alle de siste tvitringene deres.

Målrett tvitringene dine: En enkel måte å vise fram interessene dine på, er å tvitre om en bestemt bransje eller et emne. Du vil kanskje oppdage at du også får mer relevante følgere på denne måten, eller finner kontoer det er nyttig å følge.

Søk etter en jobb: Twitter har ingen innebygd jobbsøkefunksjon som LinkedIn, men nettsteder som Jobs By Twitter og Twit Job Seek kan være til hjelp. Bare følg instruksene på disse nettstedene for å finne jobbmuligheter som interesserer deg.

Facebook

Facebook er nok det minst åpenbare av de sosiale nettstedene når det gjelder å finne jobb, men det betyr ikke at det ikke har noe å tilby. Det er fortsatt verdens største og mest brukte sosiale nettsted, med 1,5 milliarder aktive brukere i snitt hver dag. Og når over 60 millioner bedrifter har en side på Facebook, blir det åpenbart at de må være med på denne listen.

Utvid nettverket ditt: Det mest grunnleggende skrittet på Facebook er å bli med i relevante grupper og “like” sidene til personer og bedrifter du er interessert i. Det gir deg umiddelbar tilgang til alle de siste nyhetene og jobbmulighetene. Du kan også justere kontoinstillingene slik at du mottar varsler på e-post hver gang de legger ut noe, slik at du ikke går glipp av noen muligheter.

Opprett en egen jobbsøkeprofil: Hvis du vil gå enda lenger, kan det være verdt å opprette en helt ny “jobbprofil”. På denne måten får du et blankt ark der du kan selge talentene dine, samtidig som du også har et personlig område der du kan fortsette å legge ut feriebilder og morsomme memer.

Generelle tips

Hold profilen din oppdatert: Uansett hvilke sosiale medieplattformer du velger å bruke, er ikke profilen sterkere enn informasjonen den inneholder. Sørg for at profilen er detaljert, relevant og oppdatert for å gjøre rekrutteringspotensialet størst mulig.

Framstå som profesjonell: Sosiale medier oppmuntrer til en ganske uformell omgangstone. Det er helt på sin plass når du prater med venner, men rekrutterere ser etter noe som er litt mer profesjonelt. Tenk over hvem målgruppen er, og hvordan du bør henvende deg til dem før du klikker “Publiser”. Og husk at sosiale nettsteder har veldig god hukommelse – unngå at du angrer på et innlegg eller en tvitring om fem år.

Dette er våre beste tips for bruk av sosiale medier i jobbjakten. Nå er det opp til deg å komme i gang og ta i bruk rådene. Lykke til!

Artikkelen er produsert i partnerskap med Eures, den europeiske jobbmobilitetsportalen.

 

Relevante lenker:

LinkedIn

Twitter

Facebook

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Drop'pin@EURES

Finn en Eures-rådgiver

Leve- og arbeidsvilkår i Eures-landene

Eures’ jobbdatabase

Eures’ tjenester for arbeidsgivere

Eures’ aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
Råd og tipsSosiale medierUngdom
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.