Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2019. április 18.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Közösségi média: az álláskeresés eszköze?

A közösségi médiát naponta több mint 2 milliárd ember használja. Ezen keresztül tartják a kapcsolatos a barátaikkal, itt osztják meg a fotóikat, vicces videókat néznek rajta, stb., de ezek a platformok más célokra is remekül felhasználhatók. Ebben a cikkben azt járjuk körül, hogy a közösségi média miként segíthet megtalálni álmaink állását.

Social media: A job hunting tool?
EURES

LinkedIn

A közösségi médián történő álláskeresés kapcsán semmiképpen nem hagyhatjuk ki a LinkedIn oldalt. A 2002-ben indított weboldal kifejezetten a szakmai hálózatépítést és a toborzást szolgálja. Különféle eszközöket és beállítási lehetőségeket kínál, szerintünk ezek a legjobbak:

Csatlakozás csoporthoz: Nyilvánvaló választás, de logikus, hogy innen kezdjük. A LinkedInen több mint 1,7 millió csoport működik, nemcsak az egyes vállalatok számára, hanem a kapcsolatépítés, a különböző szervezetek és témák jegyében is. Ha csatlakozik valamelyik csoporthoz, azzal kapcsolatot teremthet szakértőkkel, az Önéhez hasonló érdeklődésű vagy gondolkodású emberekkel, és akár a leendő munkáltatóival is.

Álláskeresés: A LinkedIn álláskeresője sok más álláskereső motorhoz hasonlóan működik, azaz szabadon böngészhet a meghirdetett pozíciók között, és ezekre jelentkezni is tud. A manuális keresési lehetőség mellett az oldal az Ön profilja és szakmai érdeklődése alapján is ajánl állásokat (lásd alább). Ezzel egyenesen eljuthat a munkáltatók által meghirdetett, Önt érdeklő állásokhoz.

A munkakeresés aktiválása: A Munkahelyek (Jobs) menüpont alatt ezzel a beállítással tudathatja a fejvadászokkal, hogy éppen állást keres. Itt konkrétan meg is adhat néhány dolgot, például az Önt érdeklő munkaköröket, a helyszíneket, szerződéstípusokat, iparágakat és a munkakezdés lehetséges időpontját. Aktiválja a munkakeresés funkciót, és minél részletesebb adatokat adjon meg magáról, hogy a potenciális munkáltatói lássák, mi érdekli Önt.

A készségek igazolása: A készségeket könnyű felsorolni, de a munkáltatók általában nem tudják megítélni, mennyire pontos ez a lista. Erre jó az igazolás (endorsement) lehetősége. Az igazolt készségek már nemcsak az Ön véleményét tükrözik, hanem magasabb szintű biztosítékot jelentenek a fejvadászoknak.

Twitter

A Twitteren becslések szerint mintegy 500 millió bejegyzést küldenek el minden nap, ezzel az információk, legújabb trendek és hírek gazdag tárházát kínálja. A munkalehetőségek felkutatására is remekül alkalmas, főleg akkor, ha szeret üres idejében, a mobilon keresgélni.

A hashtagek követése: A toborzók többsége hashtageket használ, amikor állást hirdet a Twitteren. Ha rendszeresen rákeres a kapcsolódó hashtagekre, mint például a #munka (#job) – vagy akár konkrétabban is kereshet, ha egy adott vállalatnál vagy munkakörben szeretne elhelyezkedni –, akkor biztosan nem marad le a jó lehetőségekről.

A vezetők követése: Minden iparágban vannak vezető vállalatok és befolyásos személyek. Az ilyen emberek és szervezetek követésével nemcsak a saját hálózatát bővítheti, hanem azonnal hozzájut a legfrissebb bejegyzéseikhez is.

Célirányos bejegyzések: Egyszerűen ki tudja mutatni az érdeklődését azzal, ha valamelyik konkrét iparágról vagy tárgykörről ír. Előfordulhat, hogy ezzel Önnek is több lesz az érdemleges követője, vagy olyan személyekre talál, akiket érdemes követni.

Álláskeresés: bár a Twitter nem rendelkezik olyan klasszikus, beépített álláskereső funkcióval, mint a LinkedIn, a Jobs By Twitter és a Twit Job Seek weboldalak szintén hasznosak lehetnek. Az Ön számára érdekes álláslehetőségek felderítéséhez egyszerűen csak követnie kell az oldalakon megadott instrukciókat.

Facebook

Ha álláskeresésről van szó, a közösségi hálózatépítő oldalak közül talán a Facebook a legkevésbé nyilvánvaló opció, ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs benne potenciál. Ugyanis még mindig ez a világ legnagyobb, legtöbbet használt közösségi kapcsolattartó oldala, napi átlagban közel 1,5 milliárd aktív felhasználóval. Ha ehhez hozzávesszük, hogy több mint 60 millió vállalkozásnak saját Facebook-oldala van, akkor már nem kérdés, hogy mit keres ez az oldal a listánkon.

A kapcsolati háló bővítése: A Facebookon első lépésként érdemes csatlakoznia a megfelelő csoportokhoz, és lájkolnia az Ön számára érdekes emberek és cégek oldalait. Ezáltal rögtön hozzáférhet a legújabb híreikhez és az álláslehetőségekhez. Ajánlatos a saját fiókjának beállításait is módosítani, hogy minden posztjukról e-mailes értesítést kaphasson, és biztosan ne maradjon le semmiről.

Külön álláskereső profil létrehozása: Ha még egy lépéssel tovább akar menni, érdemes létrehoznia egy teljesen új, professzionális profilt. Így tiszta lapot nyithat a portálon, ahol a saját képességeit népszerűsítheti, de közben megtarthatja személyes oldalát is a nyaraláson készült fényképek és vicces mémek posztolására.

Általános tanácsok

Mindig frissítse a profilját: Akármelyik közösségimédia-platform használatát választja, a profilja éppen annyit fog érni, amennyi információt tartalmaz. Ha tehát maximalizálni szeretné az esélyeit, legyen a profilja részletes, releváns és naprakész.

Mindig legyen professzionális: A közösségi média bizonyos fokú lazaságra csábít. Ez rendben is van, ha az ember a barátaival beszélget, de a munkáltatók a professzionálisabb hangnemet részesítik előnyben. Mielőtt megnyomná a Küldés gombot, mindig gondolja végig, hogy ki a célközönség, és hogyan illik megszólítani. Arra is ügyeljen, hogy a közösségi média nem felejt – ne kelljen megbánnia az öt évvel ezelőtti posztokat vagy bejegyzéseket!

Ezzel a végére is értünk: ezek voltak a legjobb ötleteink a közösségi média álláskeresési célú használatához. Most már csak Önön múlik, hogy a tanácsokat a maga javára fordítsa. Sok sikert!

A cikk az EURES-szel, az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portáljával partnerségben készült.

 

Kapcsolódó linkek:

LinkedIn

Twitter

Facebook

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Javaslatok és tippekKözösségi médiaIfjúság
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.