Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2018. október 18.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Szociális vállalkozás: Társadalmi hatással bíró vállalkozások

2010 óta a vállalkozások és az önfoglalkoztatáselőmozdítása kulcsfontosságú eleme az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés elérésére irányuló Európa 2020 uniós stratégiának.

Social enterprise: Entrepreneurship with a social impact
Shutterstock

Ahogyan azt az Európai Bizottság is hangsúlyozta, a vállalkozások és az önfoglalkoztatás elősegítik a munkahelyteremtést, a készségek fejlesztését, valamint lehetőséget teremtenek a munkanélküliek és a kiszolgáltatott emberek számára, hogy teljes mértékben részt vegyenek a társadalomban és a gazdaságban.

A teljes foglalkoztatás 14 %-át teszik ki az önfoglalkoztatók, fontos szerepet játszva az EU gazdaságában. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint 2016-ban az EU-ban 30,6 millió 15–64 éves önfoglalkoztató személy volt. Ha figyelembe vesszük, hogy a kkv-k az EU-ban működő vállalatok 99 %-át, a teljes foglalkoztatásnak pedig kétharmadát teszik ki, egyértelművé válik, hogy a Bizottság miért támogatja ezeket a vállalkozásokat.

A vállalkozások és az önfoglalkoztatás ösztönzése érdekében a Bizottság:

  • a munkanélküliek és a veszélyeztetett csoportokba tartozó emberek induló vállalkozásaira összpontosít;

Szociális vállalkozás: Vállalkozás emberi dimenzióval

Az utóbbi években Európa-szerte egyre nagyobb lett az érdeklődés a szociális vállalkozások iránt. Spanyolországban például mintegy 43 000 szociális vállalkozás van, amelyek több mint 2,2 millió közvetlen és közvetett munkahelyért felelősek az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága által készített tanulmány szerint. Ugyanez a jelentés azt mutatja, hogy a szociális gazdaság forgalma a nemzeti GDP 10 %-át teszi ki.

A szociális vállalkozások növekedését a társadalmi és környezeti kihívások leküzdésében és az inkluzív növekedés ösztönzésében játszott szerepük növekvő elismerése segítette elő. Az emberekre összpontosítva növelik a társadalmi kohéziót és a közjót.

A szociális vállalkozások alapvető jellemzői

A szociális vállalkozások:

  • a közösség érdekeit szolgálják (szociális, társadalmi, környezetvédelmi célkitűzések) a nyereség maximalizálása helyett;
  • innovatív jellegűek, tekintettel az általuk kínált árukra vagy szolgáltatásokra, valamint az általuk alkalmazott szervezeti vagy gyártási módszerekre;
  • a társadalom legkiszolgáltatottabb tagjait (társadalmilag kirekesztett személyek) alkalmazzák, ezáltal hozzájárulva a társadalmi kohézióhoz, a foglalkoztatáshoz és az egyenlőtlenségek csökkentéséhez.

A Bizottság szerint a szociális vállalkozásoknak a következő feltételeknek is meg kell felelniük:

  • gazdasági tevékenységet folytatnak;
  • kifejezett és elsődleges társadalmi célt szolgálnak;
  • korlátozottak a nyereség és/vagy eszközök szétosztásának tekintetében;
  • függetlenek;
  • inkluzív kormányzást folytatnak.

Néhány tagállamban ezek a vállalkozások még gyerekcipőben járnak, de máris társadalmi hatásuk van.

Bevált gyakorlat: Görögország: Klimax Plus

A Klimax Plus fenntartható üzleti tevékenységeket alakít ki a szociális és zöld gazdaságban a mentális egészségügyi problémákkal küzdő személyek és a társadalmilag kirekesztett személyek (például hajléktalanok, romák, börtönviseltek, menekültek és bevándorlók) személyre szabott munkaintegrációjával. Ez a 2005-ben létrehozott görög szociális szövetkezet magánszektorbeli vállalatok (például egészségügyi vállalatok, kórházak, bankcsoportok) és közintézmények számára végzett papírgyűjtési és -feldolgozási szolgáltatások révén szerzi bevételét. Vendéglátóipari és éttermi szolgáltatásokat is biztosít. Kulturális központjában, a Porfyra-ban különböző kulturális és társadalmi háttérrel rendelkező emberek találkozhatnak és oszthatják meg tapasztalataikat és ötleteiket, valamint tanulhatnak a mentális betegségekről és a társadalmi kirekesztésről. A központ harmadik felek számára is nyitott a kulturális, képzési és vállalati rendezvényekre.

A Klimax Plus-nak van egy online rádióállomása is, amely a szórakoztatást a hátrányos helyzetű emberekről szóló információkkal ötvöző műsorokat készít. Az alkalmazottak a falióragyártásban is részt vehetnek. A szociális szövetkezetnek ezidáig több mint 150 alkalmazottja volt.

 

Kapcsolódó linkek:

Vállalkozások és önfoglalkoztatás

Európai Bizottság

Eurostat

Foglalkoztatás és szociális innováció

Európai Szociális Alap

Az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága által készített tanulmány

Társadalmi hatás

Klimax Plus

Szociális szövetkezet

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebook-on

Az EURES a Twitter-en

Az EURES a LinkedIn-en

Témák
Üzlet / VállalkozásAz EURES legjobb gyakorlataKülső érintettekMunkaerőpiaci hírek/mobilitási hírekHírek/jelentések/statisztikaIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.