Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice24. januar 2019Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Skills for Jobs: kako najbolje izkoristiti podatkovno zbirko OECD

Svet dela se v času tehnološkega razvoja in globalizacije spreminja. Za delojemalce in delodajalce je pomembno, da vedo, po katerih znanjih in spretnostih obstaja v določenih državah in poklicih povpraševanje, in katerih je preveč. Tu nastopi podatkovna zbirka Skills for Jobs.

Skills for Jobs: How to get the most out of the OECD’s database
OECD

Kaj je podatkovna zbirka Skills for Jobs?

Podatkovna zbirka Skills for Jobs, ki jo je leta 2017 uvedla OECD, vsebuje informacije o pomanjkanju in presežkih znanj in spretnosti v 40 državah ter o poklicnih neravnotežjih.

Predstavlja različne kognitivne, socialne in telesne spretnosti in veščine ter vam lahko pomaga razumeti, katera znanja in spretnosti je težko najti in katerih je preveč – ne glede na to, ali ste iskalec zaposlitve, ki si želi izpopolniti svoja znanja in spretnosti, ali pa delodajalec, ki želi najti usposobljene delavce.

Zakaj je to pomembno?

Če ste kot delavec preveč usposobljeni, boste morda morali sprejeti službo na področju, ki ni povezano z vašo stroko ali ki zahteva stopnjo izobrazbe, nižjo od vaše, kar lahko vodi v nezadovoljstvo. Če niste ustrezno usposobljeni za poklicno pot, ki ste si jo izbrali, imate lahko prav tako težave pri iskanju službe, ki bi vas zadovoljila.

Kot delodajalec si lahko prizadevate, da bi zapolnili prosta delovna mesta, ali pa tvegate, da boste zaostajali pri uvajanju novih tehnologij, če ne boste spremljali najnovejših informacij o znanjih in spretnostih.

Podatkovna zbirka Skills for Jobs vam lahko pomaga bolje razumeti neravnovesja glede znanj in spretnosti ter, kako lahko tovrstna neravnovesja vašemu podjetju škodujejo ali pomagajo.

Po katerih znanjih in spretnostih je torej povpraševanje in katerih je preveč?

V državah OECD (ki vključujejo 21 držav članic EU) je več kot pet od desetih delovnih mest, ki jih je težko zapolniti, mogoče najti med poklici, za katere se zahteva visoka usposobljenost. Na drugi strani je manj kot eno od desetih delovnih mest, ki jih je težko zapolniti, mogoče najti med poklici, za katere se zahteva nizka usposobljenost.

Z vidika gospodarskih panog je raven pomanjkanja izobraženih oseb najvišja v izobraževanju, informatiki in zdravstvu. Preveč usposobljenih delavcev je največ zlasti v sektorjih trgovine na debelo, trgovine na drobno in gradbeništva, kjer se srečujejo z mešanico presežnih delavcev in nizkega povpraševanja.

Znanje računalništva in elektronike (npr. programiranje) je na vrhu seznama znanj in spretnosti, po katerih je povpraševanje visoko; temu tesno sledi presojanje in sprejemanje odločitev ter sposobnosti sporazumevanja in verbalnega izražanja, povezane z reševanjem različnih problematik.

Kako neravnovesje glede znanj in spretnosti vpliva na delavce?

V državah OECD je v povprečju več kot tretjina (36 %) delavcev preveč ali premalo usposobljenih za svoja delovna mesta (17 % oziroma 19 %), kar je odraz majhnega povpraševanja po znanjih in spretnostih ter tudi nezadostne ponudbe usposobljenih delavcev.

Če ste diplomant humanističnih ved ali umetnosti, boste najverjetneje dobili službo, ki ne bo povezana z vašo specializacijo, čemur sledijo tudi diplomanti znanstvenih ved in kmetijstva. Če ste diplomirali iz družbenih ali poslovnih ved, prava, zdravstvenih ved ali socialnega skrbstva, imate več možnosti, da boste delali na svojem študijskem področju.

Kako mi lahko podatkovna zbirka Skills for Jobs pomaga?

Podatkovna zbirka ponuja vrsto funkcij.

Če razmišljate o spremembi poklicne poti, vam razdelek Changing career? (Spreminjate poklicno pot?)omogoča, da sedanjo službo primerjate s službo, ki si jo želite, in ugotovite, katerih pet glavnih veščin, sposobnosti in znanj bi morda potrebovali.

Razdelek Skills imbalances (Neravnovesja glede znanj in spretnosti) kaže, po katerih znanjih in spretnostih je v 40 državah povpraševanje in katerih je preveč. Če kliknete na posamezna znanja in spretnosti, se prikažejo opisi in podrobne informacije o ustreznih poklicih. Rezultate lahko primerjate po posameznih državah, v nekaterih pa tudi po posameznih območjih.

Razdelek Press & publications (Tisk in objave) je zlasti uporaben za delodajalce, ker vsebuje pregled neravnovesij glede znanj in spretnosti v vsaki od 40 držav in tako koristno predstavlja stanje v različnih državah. Tako boste lahko bolje izkoristili znanja in spretnosti, ki jih imajo delavci v vaši državi.
 

Sorodne povezave:

Podatkovna zbirka Skills for Jobs

Spreminjate poklicno pot?

Neravnovesja glede znanj in spretnosti

Tisk in objave

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovegasvetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

 

Teme
Zunanje novice EURESNamigi in nasvetiNovice s trga dela/novice mobilnostiNovice/poročila/statistikaTrendi zaposlovanjaMladina
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.