Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak24. siječnja 2019.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Skills for Jobs: kako najbolje iskoristiti bazu podataka OECD-a

Poslovni svijet mijenja se zbog tehnološkog razvoja i globalizacije. Važno je da zaposlenici i poslodavci znaju za kojim vještinama vlada velika potražnja, a kojih ima previše, u određenim zemljama i za određena zanimanja. Pritom im može pomoći baza podataka Skills for Jobs.

Skills for Jobs: How to get the most out of the OECD’s database
OECD

Što je baza podataka Skills for Jobs?

Bazu podataka Skills for Jobs pokrenuo je OECD 2017. i ona sadržava informacije o nedostatku i višku vještina u 40 zemalja, kao i o neravnoteži među zanimanjima.

Uzima u obzir kognitivne, socijalne i fizičke vještine te vam može pomoći da shvatite koje je vještine teško pronaći, a kojih ima previše, bez obzira na to jeste li tražitelj posla koji želi unaprijediti svoje vještine ili poslodavac koji nastoji pronaći osposobljene radnike.

Zašto je to važno?

Ako ste radnik s vještinama koje su prekomjerno zastupljene na tržištu, možda ćete morati raditi u području za koje niste specijalizirani ili koje je ispod vašeg stupnja obrazovanja, što može dovesti do nezadovoljstva. Isto tako, ako ne posjedujete vještine koje su vam potrebne za željenu karijeru, moglo bi vam biti teško pronaći zaposlenje kojim ćete biti zadovoljni.

Kao poslodavac možda ćete teško popuniti slobodna radna mjesta ili se suočiti s rizikom kašnjenja pri uvođenju novih tehnologija ako ne pratite najnovije informacije o vještinama.

Baza podataka Skills for Jobs može vam pomoći da bolje shvatite neravnoteže vještina i kako one mogu naškoditi ili pomoći vama ili vašem poslovanju.

Za kojim radnim mjestima i vještinama vlada potražnja, a kojih ima previše?

U zemljama OECD-a (što uključuje 21 državu članicu EU-a) više se od 50 posto radnih mjesta koja je teško popuniti odnosi se na visokokvalificirana zanimanja. S druge strane, manje od deset posto radnih mjesta koja je teško popuniti odnosi se na niskokvalificirana zanimanja.

Kad je riječ o sektorima, sektor obrazovanja i zdravstvene skrbi te informacijski sektor suočavaju se s najvišim razinama nedostatka osposobljenih osoba. U sektorima veleprodaje i maloprodaje te u građevinarstvu posebno je velik broj vještina koje su prekomjerno zastupljene, uz kombinaciju viška radnika i male potražnje.

Poznavanje rada na računalu i elektronike (npr. programiranje) najtraženija je vještina, a slijede je prosuđivanje i donošenje odluka te komunikacijske i verbalne vještine povezane s rješavanjem problema.

Kako neravnoteže vještina utječu na radnike?

U prosjeku više je od trećine (36 %) radnika u zemljama OECD-a prekomjerno ili nedovoljno kvalificirano za svoja radna mjesta (17 % odnosno 19 %), što pokazuje da postoje i manja potražnja za vještinama i nedovoljan broj kvalificiranih radnika.

Za osobe s diplomom iz humanističkih znanosti ili umjetnosti najvjerojatnije je da će biti zaposlene na radnom mjestu koje nije povezano s onim za što su specijalizirane, a slijede ih osobe s diplomom iz prirodnih znanosti i poljoprivrede. S druge strane, osobe s diplomom iz društvenih znanosti, ekonomije, prava, medicine ili socijalne skrbi vjerojatno će biti zaposlene u području koje su odabrale studirati.

Kako mi baza podataka Skills for Jobs može pomoći?

Baza podataka nudi brojne mogućnosti.

Razmišljate li o promjeni karijere, alat Changing career? (Promjena karijere)omogućuje vam da usporedite svoje trenutačno zaposlenje s onim koje želite kako biste utvrdili pet glavnih vještina, kompetencija i znanja koji bi vam mogli zatrebati.

Funkcionalnost Skills imbalances (Neravnoteža vještina)pokazuje za kojim vještinama vlada potražnja i koje su prekomjerno zastupljene u 40 zemalja. Klikom na vještinu prikazat će se definicija i detaljne informacije o zanimanjima povezanima s njom. Mogu se usporediti i rezultati iz različitih zemalja te iz različitih regija za neke zemlje.

Odjeljak Press & publications (Tisak i publikacije) posebno je koristan za poslodavce jer prikazuje stanje u pogledu neravnoteže vještina u svakoj od 40 zemalja u obliku praktičnih pregleda stanja u pojedinim zemljama. Stoga vam može pomoći da bolje iskoristite vještine kojima raspolaže radna snaga u vašoj zemlji.
 

Korisne poveznice:

Baza podatakaSkills for Jobs

Changing career? (Promjena karijere)

Skills imbalances (Neravnoteža vještina)

Press & publications (Tisak i publikacije)

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnikaEURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Vanjske vijesti EURES-aSavjetiVijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnostiVijesti/izvješća/statistikeTrendovi zapošljavanjaMladost
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.