Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο24 Ιανουαρίου 2019Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Skills for Jobs: Πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη βάση δεδομένων του ΟΟΣΑ

Εν μέσω των τεχνολογικών εξελίξεων και της παγκοσμιοποίησης, ο κόσμος της εργασίας αλλάζει. Ως εκ τούτου, σε ορισμένες χώρες και επαγγέλματα οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες είναι σημαντικό να γνωρίζουν ποιες δεξιότητες έχουν ζήτηση και σε ποιες παρατηρείται υπερπροσφορά. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η βάση δεδομένων Skills for Jobs.

Skills for Jobs: How to get the most out of the OECD’s database
OECD

Τι είναι η βάση δεδομένων Skills for Jobs;

Η βάση δεδομένων Skills for Jobs δημιουργήθηκε το 2017 από τον ΟΟΣΑ για να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την έλλειψη και την υπερπροσφορά δεξιοτήτων σε 40 χώρες, καθώς και σε θέματα ανισορροπιών στην απασχόληση.

Επικεντρώνεται κυρίως σε γνωστικές, κοινωνικές και σωματικές δεξιότητες, ενώ μπορεί να σας βοηθήσει επίσης να κατανοήσετε ποιες δεξιότητες είναι δυσεύρετες και ποιες σε υπερπροσφορά, είτε είστε άτομο που αναζητά εργασία και ενδιαφέρεστε να βελτιστοποιήσετε τη φαρέτρα των δεξιοτήτων σας είτε είστε εργοδότης που αναζητά εξειδικευμένους εργαζόμενους.

Γιατί αυτό είναι σημαντικό;

Αν είστε εργαζόμενος με δεξιότητες για τις οποίες παρατηρείται υπερπροσφορά, ενδέχεται να καταλήξετε σε μια θέση εργασίας σε τομέα άσχετο με την ειδικότητά σας ή υποδεέστερη του ακαδημαϊκού σας επιπέδου, γεγονός που μπορεί να μην σας ικανοποιεί. Αντίστοιχα, αν δεν διαθέτετε τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη σταδιοδρομία της επιλογής σας, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να βρείτε μια ικανοποιητική θέση εργασίας.

Από την άλλη, ως εργοδότης, αν δεν παραμένετε συνεχώς ενήμεροι για τις απαιτούμενες δεξιότητες, μπορεί να δυσκολευτείτε να καλύψετε τις κενές σας θέσεις ή να χάσετε πολύτιμο χρόνο για την προσαρμογή της επιχείρησής σας στις νέες τεχνολογίες.

Η βάση δεδομένων Skills for Jobs μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τις ανισορροπίες δεξιοτήτων που παρατηρούνται και πώς αυτές μπορούν να βλάψουν ή να ωφελήσουν εσάς ή την επιχείρησή σας.

Σε ποιες λοιπόν θέσεις εργασίας και σε ποιες δεξιότητες παρατηρείται ζήτηση και σε ποιες υπερπροσφορά;

Στις χώρες του ΟΟΣΑ (μέλη του οποίου είναι και 21 κράτη μέλη της ΕΕ), περισσότερες από 5 στις 10 θέσεις εργασίας που είναι δύσκολο να καλυφθούν αφορούν επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης. Αντιθέτως, τα επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης που είναι δύσκολο να καλυφθούν αφορούν λιγότερες από 1 στις 10 θέσεις εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τους τομείς απασχόλησης, η εκπαίδευση, η ενημέρωση και η υγεία είναι αυτοί με τις υψηλότερες ελλείψεις σε προσωπικό. Στους τομείς του χονδρικού εμπορίου, του λιανεμπορίου και των κατασκευών παρατηρείται ιδιαίτερα υψηλή προσφορά, η οποία μπορεί να αποδοθεί στον συνδυασμό υπερπροσφοράς εργαζομένων και χαμηλής ζήτησης.

Η γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών και ηλεκτρονικής (π.χ. προγραμματισμός) βρίσκεται στην κορυφή των δεξιοτήτων που παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση. Αμέσως μετά ακολουθούν η ικανότητα κριτικής σκέψης και λήψης αποφάσεων, καθώς και οι επικοινωνιακές και λεκτικές ικανότητες που συνδέονται με την επίλυση προβλημάτων.

Πώς επηρεάζουν οι ανισορροπίες δεξιοτήτων τους εργαζομένους;

Κατά μέσο όρο, πάνω από το ένα τρίτο (36%) των εργαζομένων σε χώρες του ΟΟΣΑ είτε υπερκαλύπτουν τα απαιτούμενα για τη θέση εργασίας τους προσόντα (17%) είτε δεν τα καλύπτουν επαρκώς (19%), αποτυπώνοντας τόσο τη ζήτηση χαμηλών δεξιοτήτων όσο και την ανεπαρκή προσφορά εξειδικευμένων εργαζομένων.

Αν είστε απόφοιτοι σχολών ανθρωπιστικών επιστημών ή καλών τεχνών, το πιθανότερο είναι να εργαστείτε σε θέση άσχετη με την ειδικότητά σας, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους αποφοίτους σχολών επιστημών και αγροτικών επαγγελμάτων. Αντίθετα, αν είστε απόφοιτοι σχολών κοινωνικών επιστημών, διοίκησης επιχειρήσεων, νομικής, σχολών του τομέα της υγείας ή της κοινωνικής μέριμνας, έχετε περισσότερες πιθανότητες να εργαστείτε στον κλάδο των σπουδών που επιλέξατε.

Πώς μπορεί να με βοηθήσει η βάση δεδομένων Skills for Jobs;

Η βάση δεδομένων διαθέτει διάφορες λειτουργίες.

Αν σκέφτεστε να αλλάξετε σταδιοδρομία, το εργαλείο Changing career? (Αλλάζετε σταδιοδρομία;)σάς επιτρέπει να συγκρίνετε την τρέχουσα εργασία σας με τη θέση που επιθυμείτε, έτσι ώστε να προσδιορίσετε τις πέντε πιο σημαντικές δεξιότητες, ικανότητες και γνώσεις που ενδεχομένως θα χρειαστείτε.

Η λειτουργία Skills imbalances(Ανισορροπίες δεξιοτήτων) παρουσιάζει τις δεξιότητες για τις οποίες υπάρχει ζήτηση και εκείνες για τις οποίες παρατηρείται υπερπροσφορά σε 40 χώρες. Μόλις επιλέξετε μια δεξιότητα, εμφανίζεται ο αντίστοιχος ορισμός και αναλυτικές πληροφορίες για τα συναφή επαγγέλματα. Μπορείτε επίσης να συγκρίνετε τα αποτελέσματα μεταξύ διαφορετικών χωρών και, για ορισμένες χώρες, μεταξύ περιοχών.

Η ενότητα Press & publications (Τύπος & δημοσιεύσεις) είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους εργοδότες, καθώς περιέχει επισκόπηση των ανισορροπιών δεξιοτήτων που διαπιστώνονται σε καθεμία από τις 40 χώρες, προσφέροντας χρήσιμη ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε χώρα. Συνεπώς, μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε καλύτερα τις διαθέσιμες δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας σας.
 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Skills for Jobs database (Βάση δεδομένων Skills for Jobs)

Changing career? (Αλλάζετε σταδιοδρομία;)

Skills imbalances (Aνισορροπίες δεξιοτήτων)

Press & publications (Τύπος & δημοσιεύσεις)

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε σύμβουλοEURES

Διαβίωση και εργασία στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Εξωτερικές ειδήσεις EURESΧρήσιμες συμβουλέςΝέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότηταΕιδήσεις / αναφορές / στατιστικά στοιχείαΤάσεις προσλήψεωνΝεολαία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.