Gå til hovedindholdet
EURES
Nyhedsartikel24. januar 2019Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

Skills for Jobs: Sådan får man mest muligt ud af OECD's database

Arbejdsuniverset er under forandring som følge af den teknologiske udvikling og globaliseringen. For arbejdstagere og arbejdsgivere er det vigtigt at vide, hvilke færdigheder der efterspørges – og hvilke, der er ikke gør – i visse lande og brancher. Det er her, databasen Skills for Jobs kommer ind i billedet.

Skills for Jobs: How to get the most out of the OECD’s database
OECD

Hvad er databasen Skills for Jobs?

Skills for Jobs blev lanceret i 2017 af OECD og indeholder oplysninger om, hvilke kvalifikationer der er overskud og underskud af i 40 lande, og om erhvervsmæssige ubalancer.

Den ser på kognitive, sociale og fysiske færdigheder og kan hjælpe dig med at finde ud af, hvilke kvalifikationer der er svære at finde, og hvilke der er i overskud – uanset om man er jobsøgende og gerne vil optimere sine færdigheder eller er arbejdsgiver og gerne vil finde kvalificeret arbejdskraft.

Hvorfor er det vigtigt?

Hvis du er arbejdstager med kvalifikationer, der er i overskud, kan du blive nødt til at tage et job inden for et område, der ikke er relateret til dit speciale, eller et job, der er under dit uddannelsesniveau, hvilket kan føre til utilfredshed. På samme måde kan det være svært at finde et tilfredsstillende job, hvis du ikke har de kvalifikationer, du har brug for til dit foretrukne erhvervsvalg.

Som arbejdsgiver kan du få svært ved at besætte ledige stillinger, eller du kan risikere at sakke bagud i forhold til ny teknologi, hvis du ikke holder dig ajour med de seneste oplysninger om færdigheder.

Databasen Skills for Jobs kan give dig bedre indsigt i ubalancerne mellem kvalifikationer og i, hvordan de kan skade eller hjælpe dig eller din virksomhed.

Hvilke job og kvalifikationer efterspørges, og hvilke er i overskud?

I OECD-landene (som omfatter 21 EU-medlemsstater) er mere end fem ud af ti job, der er vanskelige at besætte, højtkvalificerede job. Derimod er færre end et ud af ti job, der er vanskelige at besætte, lavtkvalificerede job.

Det er inden for uddannelse, oplysning og sundhedspleje, at der er størst mangel på uddannet arbejdskraft. Det er især inden for engros- og detailhandel samt bygge- og anlægssektoren, at der er et særligt stort overskud af arbejdskraft og en lav efterspørgsel.

Kendskab til computere og elektronik (f.eks. programmering) er øverst på listen over færdigheder, der er stor efterspørgsel efter, tæt efterfulgt af evaluering og beslutningstagning samt kommunikation og formuleringsevne i forbindelse med problemløsning.

Hvordan påvirker ubalancen inden for kvalifikationer arbejdstagerne?

I gennemsnit er over en tredjedel (36 %) af arbejdstagerne i OECD-landene enten over- eller underkvalificerede i forhold til deres job (henholdsvis 17 % og 19 %), hvilket både afspejler en lav efterspørgsel efter kvalifikationer og et utilstrækkeligt udbud af kvalificeret arbejdskraft.

Hvis du er kandidat inden for humaniora, er du i den kategori, hvor det er mest sandsynligt, at du bliver beskæftiget i et job, der ikke er relateret til dit område. Herefter kommer kandidater inden for naturvidenskab og landbrug. Hvis du derimod er kandidat inden for socialvidenskab, erhverv, jura, sundhed eller velfærd, har du en større chance for at komme til at arbejde inden for dit valgte studieområde.

Hvordan kan databasen Skills for Jobs hjælpe mig?

Databasen indeholder en række funktioner.

Hvis du overvejer et karriereskift, kan du ved hjælp af værktøjet Changing career?sammenligne dit nuværende job med det job, du ønsker, for at finde de fem vigtigste færdigheder, evner og vidensområder, du kan brug for.

Funktionen Skills imbalancesviser, hvilke kvalifikationer der efterspørges, og hvilke der er i overskud i 40 lande. Når du klikker på en kvalifikation, vises en definition af og detaljerede oplysninger om relaterede erhverv. Det er også muligt at sammenligne resultaterne fra forskellige lande og, i visse lande, forskellige regioner.

Afsnittet Press & publications er særligt nyttigt for arbejdsgivere, da det indeholder en oversigt over ubalancer med hensyn til kvalifikationer i hvert af de 40 lande, hvilket giver et nyttigt øjebliksbillede af de nationale forhold. Det kan bidrage til at gøre bedre brug af de færdigheder, der er til rådighed i dit lands arbejdsstyrke.
 

Relevante links:

Databasen Skills for Jobs

Changing career?

Skills imbalances

Press & publications

 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Drop'pin@Eures

Find en Euresvejleder

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over events

Kommende onlineevents

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Emner
Eksterne EURES-nyhederRåd og tipsArbejdsmarkedsnyheder/mobilitetsnyhederNyheder/rapporter/statistikRekrutteringstendenserUngdom
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.