Направо към основното съдържание
Лого
EURES
Новинарска статия24 Януари 2019 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Skills for Jobs: Как да се възползвате максимално от базата данни на ОИСР?

В условията на технологично развитие и глобализация светът на труда търпи промени. За служителите и работодателите е важно да знаят кои умения са търсени и кои са в излишък в дадени страни и професии. Тук идва на помощ базата данни Skills for Jobs.

Skills for Jobs: How to get the most out of the OECD’s database
OECD

Какво представлява базата данни Skills for Jobs?

Инициирана през 2017 г. от ОИСР, Skills for Jobs осигурява информация за недостига и свръхпредлагането на умения в 40 страни, както и за професионалните дисбаланси.

Базата данни предоставя поглед върху познавателните, социалните и физическите умения и може да ви помогне да разберете кои умения се намират трудно и кои са в излишък, независимо от това дали сте безработен, желаещ да оптимизира своя набор от умения или работодател, търсещ квалифицирани работници.

Защо е важно това?

Ако сте работник със свръхпредлагани умения, може да се наложи да приемете работа в област, която не е свързана с вашата специалност или е под нивото ви на образование, а това може да доведе до неудовлетворение. Също така, ако нямате необходимите умения за избраната от вас кариера, може да ви бъде трудно да намерите удовлетворяваща ви работа.

Ако не са в крак с най-актуалната информация за уменията, работодателите могат да срещнат трудности да запълнят незаетите работни места или дори да изостанат, когато става въпрос за възприемане на новите технологии.

Базата данни Skills for Jobs може да ви помогне да разберете по-добре дисбалансите на уменията и как те могат да навредят или да помогнат на вас или вашия бизнес.

И така, кои работни места и умения се търсят и кои са в излишък?

В страните на ОИСР (включващи 21 държави—членки на ЕС), сред висококвалифицираните професии се срещат повече от 5 от 10 „трудни за запълване“ работни места. За разлика от това, сред нискоквалифицираните професии се срещат по-малко от 1 от 10 „трудни за запълване“ работни места.

Разгледано по сектори, образованието, информацията и здравеопазването изпитват най-високите нива на недостиг на кадри. В секторите на търговията на едро и дребно и строителството се наблюдава прекалено голямо предлагане на работна ръка, едновременно има излишък на работници и слабо търсене.

Познаването на компютрите и електрониката (напр. програмиране) е в горната част на списъка на търсените умения, непосредствено следвано от уменията за преценка и вземане на решения и комуникационните и вербалните способности, свързани с решаване на проблеми.

По какъв начин дисбалансите на уменията засягат работниците?

Като цяло повече от една трета (36 %) от работниците в страните на ОИСР са или свръхквалифицирани или притежават недостатъчна квалификация за работните си места (съответно 17 % и 19 %), което отразява както слабото търсене на умения, така и недостатъчното предлагане на квалифицирани работници.

Ако сте завършили хуманитарни или художествени науки, най-вероятно ще бъдете наети на работа, която не е свързана със специализацията ви; следват завършилите специалности в областта на науката и земеделието. За разлика от това, ако сте завършили социални, бизнес, правни, здравни или социални науки, имате по-големи шансове да работите в избраната от вас област на обучение.

Как може да ми помогне базата данни Skills for Jobs?

Базата данни предлага широк набор от функции.

Ако обмисляте промяна на кариерата, инструментът Промяна на кариерата?ви позволява да сравните настоящата си работа с желаната от вас работа, за да идентифицирате петте най-добри умения, способности и знания, от които се нуждаете.

Функцията Дисбаланси на умениятави показва кои умения са търсени и кои са свръхпредлагани в 40 страни. Кликването върху дадено умение показва дефиниция и подробна информация за сродни професии. Възможно е също така да сравнявате резултатите в различни страни, а в някои държави — в различни региони.

Разделът Преса и публикации е особено полезен за работодателите, тъй като съдържа преглед на дисбалансите на уменията във всяка от 40-те страни, като предоставя полезна моментална снимка на националните ситуации. По този начин това може да ви помогне да използвате по-добре уменията, налични в работната сила във вашата страна.

 

Връзки по темата:

База данни Skills for Jobs

Промяна на кариерата?

Дисбаланси на уменията

Преса и публикации

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветник на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Външни новини на EURESПрепоръки и съветиНовини от пазара на труда/новини за мобилносттаНовини/доклади/статистикаТенденции при набиране на персоналМладост
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.