Direct la conținutul principal
EURES
Știre30 aprilie 2021Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

Șase sfaturi pentru a găsi cariera potrivită

La început de carieră poate fi greu de știut ce drum să alegi. Iată șase sfaturi care să vă ajute să găsiți cariera potrivită.

Six tips for finding the right career path
Shutterstock

1. Gândiți-vă ce obiective aveți

Gândiți-vă ce doriți să obțineți în carieră Un obiectiv de carieră poate fi un anumit rol — poate că v-ați dorit mereu să fiți profesor, de exemplu — sau să realizați ceva, cum ar fi să obțineți o diplomă de inginer sau să vă deschideți propriul restaurant. Dar poate fi și ceva mult mai puțin precis, de exemplu o carieră în care să ajutați alte persoane sau să faceți ceva creativ? Urmărirea obiectivelor poate da o direcție carierei.

2. Cunoașteți-vă atuurile

Dacă nu aveți în minte obiective clare, nu vă îngrijorați — nu toată lumea știe ce fel de carieră să urmeze. În primul rând, gândiți-vă ce calități aveți. Vă place să aveți de-a face cu oameni sau lucrați mai bine singur? Sunteți mai priceput la cuvinte sau preferați cifrele? Vi s-ar potrivi mai mult o muncă activă și fizică sau o muncă de birou? Prin asemenea întrebări simple puteți să înțelegeți ce locuri de muncă vi s-ar potrivi.

3. Studiați piața muncii

Dacă sunteți deschis la diferite opțiuni, ar fi util să cercetați puțin piața muncii. Ce sectoare vor avea nevoie de lucrători în următorii ani și ce competențe se vor căuta? În acest fel puteți găsi o carieră care ar putea oferi multe posibilități interesante. Apoi vă puteți concentra pe dobândirea competențelor și a experienței necesare pentru a avea șanse mai mari de angajare. Rețineți că există atât de multe posibilități, încât de multe din ele nu ați auzit poate niciodată!

4. Încercați să planificați dinainte, pas cu pas

Dacă știți unde doriți să ajungeți în carieră, ar fi bine să vă planificați drumul aproximativ care duce acolo. Gândiți-vă ce locuri de muncă de început de carieră v-ar putea oferi cea mai relevantă experiență și pentru care din ele sunteți cel mai calificat. Unele locuri de muncă pot necesita o diplomă universitară sau profesională, dar altele pot fi cu pregătire la locul de muncă.

Deși prevederea ajută, nu trebuie vă simțiți obligat să vă planificați dinainte toată cariera. Carierele se construiesc pas cu pas, deci luați fiecare oportunitate de angajare ca pe o șansă de a învăța și a vă dezvolta competențe „transferabile” pe care le puteți aplica în alte posturi viitoare.

5. Nu vă temeți să schimbați cariera

S-ar putea să încercați un anumit loc de muncă sau un anumit domeniu și să constatați că nu vi se potrivește. În acest caz nu vă temeți să refaceți planurile. Cei mai mulți dintre noi ne dorim o carieră stabilă, dar uneori trebuie să încercăm mai multe locuri de muncă până îl găsim pe cel potrivit. De asemenea, este normal să-ți dorești uneori o nouă provocare. Dacă nu vă place ce faceți, nu vă temeți să schimbați direcția pentru a găsi cariera potrivită.

6. Dați prioritate satisfacției muncii

Motivația este o parte foarte importantă a vieții profesionale. Puteți fi o persoană care se gândește să țintească obiective mai mari în carieră sau vă puteți găsi motivația în rezolvarea de mici probleme cotidiene. Cel mai important este să aveți în vedere ce doriți să vă ofere cariera și să încercați să găsiți un loc de muncă care să vă placă în fiecare zi.

În parteneriat cu EURES, Portalul mobilității europene pentru ocuparea forței de muncă

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
Sugestii și sfaturiTineret
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.