Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2021. április 30.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Hat tipp a pályaválasztáshoz

Karrierje kezdetén nehéz lehet annak eldöntése, hogy merre induljon. Íme hat legjobb tippünk, amelyek segítenek a pályaválasztásnál!

Six tips for finding the right career path
Shutterstock

1. Gondolkodjon el a céljain

Gondolja végig, hogy mit vár a karrierjétől. A karriercél lehet egy konkrét szerep – talán mindig arról álmodott, hogy tanár lesz – vagy egy konkrét teljesítmény, például mérnöki minősítés megszerzése vagy saját étterem nyitása. De lehet ennél kevésbé konkrét is: olyan karriert szeretne, amellyel másoknak segít vagy szeretne kreatív tevékenységet végezni? A kitűzött célok segíteni fognak abban, hogy irányt adjon pályafutásának.

2. Legyen tisztában saját erősségeivel

Ha nincsenek egyértelmű céljai, ne aggódjon – nem mindenki tudja, mivel szeretne foglalkozni. Kezdje azzal, hogy átgondolja, mik az erősségei. Inkább társaságban vagy egyedül dolgozik jobban? A szavakat vagy számokat részesíti előnyben? Ön leginkább aktív, fizikai munkára lenne alkalmas, vagy inkább egy irodában ülne? Az ehhez hasonló egyszerű kérdések segíthetnek megérteni, milyen munkakörök jöhetnek Önnél szóba.

3. Nézzen körül a munkaerőpiacon

Ha Ön nyitott különböző lehetőségekre, az is segíthet, ha végez egy kis kutatást a munkaerőpiaccal kapcsolatban. Mely ágazatoknak lesz szükségük munkavállalókra az elkövetkező években és milyen készségeket keresnek? Így olyan karriert találhat, amely valószínűleg rengeteg érdekes lehetőséget kínál. Ezután összpontosíthat arra, hogy foglakoztatási esélyeinek növelése céljából elsajátítsa a megfelelő készségeket és szert tegyen a megfelelő tapasztalatra. Ne feledje, hogy számos olyan potenciális munkakör létezik, amelyek közül sokról talán még nem is hallott!

4. Próbáljon előre, lépésről lépésre tervezni

Ha tudja, hogy mit szeretne elérni karrierje során, segítségére lesz, ha nagy körvonalakban megtervezi az oda vezető utat. Gondolja át, hogy melyik pályakezdő állás adja a legrelevánsabb tapasztalatot, illetve melyikre a legképzettebb. Egyes állások esetében szükség lehet felsőfokú vagy szakmai képesítésre, míg mások munkahelyi képzést foglalhatnak magukban.

Bár segít, ha előre gondolkodik, ne érezze úgy, hogy muszáj az egész pályafutását előre megterveznie. A karrierek lépésről lépésre épülnek, ezért gondoljon minden álláslehetőségre úgy, mint a – más jövőbeni munkakörökben is alkalmazható – „transzverzális” készségek elsajátításának és fejlesztésének a lehetőségére.

5. Ne féljen a pályamódosítástól

Előfordulhat, hogy kipróbál egy adott állást vagy ágazatot, és rájön, hogy nem Önnek való. Ebben az esetben ne féljen újra átgondolni a terveit. Bár a legtöbben karrierünk során stabilitásra vágyunk, néha több állást is ki kell próbálnunk ahhoz, hogy megtaláljuk a nekünk valót. Az is természetes, hogy időnként új kihívásokra van szükségünk. Ha nem élvezi a munkáját, ne féljen a megfelelő pálya megtalálása érdekében változtatni.

6. Álljon első helyen a munkával való elégedettség

A motiváció igazán fontos része a munkának. Lehet, hogy Önnek átfogóbb céljai vannak a karrierjével kapcsolatban, de az is, hogy a kisebb, mindennapi kihívások jelentik Ön számára a motivációt. A legfontosabb, hogy ne feledkezzen meg arról, mit vár a karrierjétől és megpróbáljon olyan állást találni, amely napi szinten elégedetté teszi Önt.

Partnerségben az EURES-szel, az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portáljával.

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Javaslatok és tippekIfjúság
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.