Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel19 november 2021Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Zes tips om een bedrijfsidee te ontwikkelen dat bij jou past

Heb je er altijd van gedroomd om een bedrijf te beginnen? Veel mensen zouden best eigen baas willen zijn, maar het kan lastig zijn om het juiste idee voor een bedrijf te bedenken. Dit zijn onze beste tips om een idee te ontwikkelen dat bij jou past.

Six tips for developing a business idea that works for you
Unsplash

Zoek iets waar je plezier in hebt

We dromen er allemaal van om van onze passie ons beroep te maken. Als je je eigen bedrijf begint, heb je de kans om dat ook echt te doen. Natuurlijk kun je een goed idee voor een bedrijf hebben dat buiten je vaste hobby’s en interesses ligt, maar zorg dan wel dat het iets is wat je leuk vindt om dag in dag uit te doen. Anders kan het zomaar gebeuren dat je al snel je interesse verliest of niet meer in je idee gelooft.

Gebruik je vaardigheden

Denk na over wat je interessant vindt, maar ook over waar je goed in bent. Misschien houd je bijvoorbeeld van eten, maar het is geen goed idee om een restaurant te beginnen als je niet kunt koken. Maar maak je niet te druk over de vaardigheden die je níét hebt. Focus juist op je sterke punten en zoek een manier waarop je die kunt benutten in je bedrijf.

Denk na over je waarden

Waar wil je dat je bedrijf voor staat? Denk, wanneer je je bedrijf en je merk opbouwt, na over je kernwaarden en houd je daar ook aan. Stel een duidelijke missie op en denk na over wat voor bedrijf je wilt zijn. Heb je bijvoorbeeld een passie voor het beschermen van het milieu, dan wil je van duurzaamheid misschien een prioriteit maken. Het kan ook helpen om naar andere bedrijven te kijken die je inspirerend vindt en te leren van hoe zij werken.

Staar je niet blind op originaliteit

Alle ondernemers willen met de volgende grote uitvinding komen. Maar in werkelijkheid lukt dat maar heel weinig bedrijven. Veel succesvolle bedrijven bieden producten of diensten aan die vergelijkbaar zijn met die van andere bedrijven. Idealiter vind je een gat in de markt en vermijd je verzadigde sectoren met veel concurrenten, maar het belangrijkste is dat je je goed positioneert. Kun jij het bedrijf zijn dat een probleem oplost dat bestaande bedrijven niet konden oplossen? Zo niet, dan kun je misschien proberen in elk geval een beter product of een betere dienst te leveren voor een lagere prijs.

Houd het eenvoudig

Richt je op wat je wilt dat je bedrijf is en probeer het niet te ingewikkeld te maken. Ieder bedrijf heeft een helder “unique selling point” nodig, zeker in het begin. Als je bedrijf goed loopt, kun je het later altijd nog uitbreiden naar nieuwe gebieden, maar eerst moet je zorgen voor een duidelijk merk, zodat je een klantenbestand kunt opbouwen. Als jij al niet precies weet wat je idee is, weten je klanten dat al helemaal niet.

Vraag advies – en doe er iets mee!

Als je in je eentje een bedrijf begint, heb je misschien het idee dat dit het makkelijker maakt om helder te denken en je op je persoonlijke doelen te richten. Maar wees niet bang om advies te vragen. Heb vertrouwen in je idee, maar vergeet ook niet om te luisteren naar wat anderen vinden. Leg je idee aan mensen uit, laat ze je product uitproberen, laat ze je brandingstrategie zien. Hoe groter de steekproef, hoe beter. Misschien kun je wat professioneel advies inwinnen, maar vergeet ook niet met de mensen te praten van wie je de mening het meest op prijs stelt. Goede vrienden of familieleden zijn waarschijnlijk het eerlijkst tegen je, dus luister naar hen!

Als je dit artikel leuk vond, lees dan ook onze tips voor jonge ondernemers.

In samenwerking met EURES, het Europees portaal voor beroepsmobiliteit.

 

Verwante links:

8 tips voor jonge ondernemers

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Bedrijf/OndernemerschapSociale mediaJeugd
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.