Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice22. september 2020Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Šest prednosti dela od doma

Covid-19 je številne delodajalce prisilil, da so zaposlenim omogočili delo od doma. A kar se je začelo iz potrebe, zdaj postaja priljubljeni model dela po vsej Evropi. Tu je nekaj razlogov, zakaj delo na daljavo postaja tako priljubljeno.

Six advantages of having staff who work from home
Shutterstock

Večja kakovost in produktivnost

Delo na daljavo zaposlenim omogoča, da preživijo več časa z družino in bližnjimi ter ohranjajo dobro ravnotežje med poklicnim in zasebnim življenjem. Številne študije pravijo, da je to ključnega pomena za to, da je človek srečen pri delu, srečni zaposleni pa delo opravljajo kakovostneje. Poleg tega je delo v odprtih pisarnah zaradi motenj in splošnega pomanjkanja zasebnosti lahko pogosto manj produktivno.

Več časa za delo

Številni zaposleni, zlasti tisti iz večjih mest, lahko stotine ur letno porabijo za pot na delo in domov. Ta vožnja ni le duševno in fizično stresna, pač pa tudi dolgotrajna – čas pa je za ljudi z velikimi delovnimi obremenitvami dragocen. To je spet povezano z zgornjo točko o produktivnosti.

Več prihrankov za vse

Prilagodljivo urejena delovna mesta prinašajo tudi finančne koristi za delodajalca in zaposlene. Če v pisarni dela manj ljudi, lahko podjetja prihranijo pri stroških za komunalne storitve ali zmanjšajo proračun za pisarniške prigrizke in dejavnosti na delovnem mestu. Hkrati pa zaposleni prihranijo pri stroških prevoza, nakupih oblačil za delo in stroških prehrane. Poleg tega imajo številna podjetja svoje pisarne v velikih mestih, kjer so življenjski stroški visoki. Delo na daljavo zaposlenim omogoča, da delajo na cenejših lokacijah in si tako privoščijo boljšo kakovost življenja.

Več možnosti zaposlovanja

Podjetja, ki omogočajo delo na daljavo, imajo pri zaposlovanju novega osebja več možnosti. Delodajalci niso več omejeni samo na zaposlovanje ljudi, ki živijo v takšni oddaljenosti od pisarne, ki omogoča dnevno migracijo, ali ki so se pripravljeni tja preseliti. Delo na daljavo podjetjem omogoča, da najdejo popolnega kandidata, ne glede na njegovo lokacijo, in prihranijo pri stroških selitve.

Manj bolniške odsotnosti

Če delaš, ko si prehlajen ali imaš prebavne težave, delo od doma ne zveni tako slabo. Blago bolni zaposleni še vedno večinoma lahko opravijo svoje delo, če jim ni treba iti v pisarno. S tem tudi preprečimo širjenje virusov na delovnem mestu.

Tehnologija je na voljo

Covid-19 je bil največje gonilo digitalne preobrazbe in je podjetjem po vsem svetu pokazal, da za opravljeno delo zaposlenim ni treba biti v pisarnah. S tolikšnim številom razpoložljivih spletnih orodij zaposleni potrebujejo samo dobro internetno povezavo in že lahko med sabo na daljavo sodelujejo in komunicirajo, delodajalci pa sledijo njihovemu napredku in spremljajo delo.

Za sodelovanje s sodelavci in produktivno delo vam ni treba biti v pisarni. Preberite naš članek Osem najboljših spletnih orodij za skupinsko delo na daljavo in izvedeli boste, kako lahko tudi od doma sodelujete pri skupinskem delu.

 

Sorodne povezave:

Osem najboljših spletnih orodij za skupinsko delo na daljavo

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Poslovanje/podjetništvoZunanji deležnikiNamigi in nasvetiTrendi zaposlovanjaMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.