Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli22. syyskuuta 2020Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Kuusi syytä siihen, miksi etätyö kannattaa

Covid-19-pandemian myötä monet työnantajat ovat joutuneet sallimaan henkilöstönsä työskentelyn kotoa käsin. Välttämättömänä toimena alkanut käytäntö on kuitenkin muodostunut suosituksi toimintamalliksi kaikkialla Euroopassa. Alla kerrotaan joitakin syitä, jotka ovat siivittäneet etätyön suosiota.

Six advantages of having staff who work from home
Shutterstock

Laadun ja tuottavuuden kohoaminen

Etätyön ansiosta työntekijöillä on mahdollisuus viettää enemmän aikaa perheidensä ja läheistensä kanssa sekä vaalia tasapainoa työ- ja yksityiselämän välillä. Useiden tutkimusten mukaan nämä seikat ovat keskeisiä työntekijöiden tyytyväisyyden edistämisessä, ja tyytyväiset työntekijät tekevät myös työnsä paremmin. Avokonttoreissa tyypilliset keskeytykset ja yksityisyyden puute johtavat usein työtehon huononemiseen.

Lisää aikaa työntekoon

Monet työntekijät käyttävät työmatkoihinsa satoja tunteja vuodessa. Tämä koskee etenkin suurissa kaupungeissa työskenteleviä. Työmatkaliikenne aiheuttaa henkistä ja fyysistä stressiä, ja se vie myös aikaa. Aika puolestaan on arvokasta ihmisille, joilla töitä on paljon. Tämä on yhteydessä edellä mainittuun huomioon tuottavuudesta.

Säästöjä työntekijöille ja työnantajille

Joustavista työjärjestelyistä on myös taloudellista hyötyä sekä työnantajille että työntekijöille. Kun toimistossa työskentelee vähemmän ihmisiä, sen käyttökustannukset pienenevät. Myös välipaloihin ja toimistolla tapahtuvaan toimintaan varattuja varoja voidaan vähentää. Samalla työntekijät säästävät huomattavan summan, kun työmatkojen tekemiseen, työvaatteisiin ja lounaisiin kuluu vähemmän rahaa. Monet yritykset ovat lisäksi sijoittaneet toimistonsa suuriin kaupunkeihin, joissa elinkustannukset ovat korkeat. Etätyön ansiosta työntekijät voivat työskennellä paikkakunnilla, joissa eläminen on edullisempaa, jolloin heillä on varaa parempaan elämisen laatuun.

Paremmat rekrytointimahdollisuudet

Etätyön sallivilla yrityksillä on enemmän valinnanvaraa uutta henkilökuntaa rekrytoidessaan. Yritysten ei enää tarvitse valita ainoastaan hakijoita, joiden työmatka on riittävän lyhyt tai jotka ovat valmiita muuttamaan työn perässä. Etätyön avulla yritykset voivat löytää itselleen täydellisen ehdokkaan sijainnista riippumatta ja säästää rahaa muuttokustannusten korvaamisessa.

Vähemmän sairauspoissaoloja

Vilustuminen tai vatsavaivat eivät haittaa työskentelyä yhtä paljon, kun työ tehdään kotoa käsin. Lievästi sairastuneet työntekijät voivat usein saada työnsä tehtyä, jos työnteko ei edellytä työpaikalle lähtemistä. Näin ehkäistään myös virusten leviämistä työpaikalla.

Tarvittava teknologia on jo saatavilla

Covid-19-pandemia on ollut merkittävä digitalisaation vauhdittaja. Se on osoittanut yrityksille ympäri maailmaa, että niiden henkilöstön ei tarvitse tulla toimistolle saadakseen työnsä tehtyä. Koska käytettävissä on monenlaisia verkkotyökaluja, työntekijät voivat tehdä yhteistyötä ja viestiä toisilleen helposti – tarvitaan vain hyvä internetyhteys. Samalla työnantajat voivat seurata työn edistymistä ja valvoa työn laatua.

Yhteistyön tekeminen ja tuottava työ eivät edellytä toimistoympäristöä. Artikkelista Kahdeksan parasta yhteistoimintatyökalua verkossa etätiimeille saat vinkkejä tiimityön tekemiseen kotoa käsin.

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Kahdeksan parasta yhteistoimintatyökalua verkossa etätiimeille

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Hae EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat tapahtumat verkossa

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
Liiketoiminta / YrittäjyysUlkopuoliset sidosryhmätVinkkejäRekrytointitrenditNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.