Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2023. szeptember 6.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Hogyan használhatja a felettese által adott visszajelzéseket a növekedés katalizátoraként

A felettesétől kapott visszajelzések alapvető fontosságúak a szakmai előmenetel és a szakmai fejlődés szempontjából. Ebben a cikkben a legjobb módszereket ismertetjük arra, hogyan reagáljon felettese visszajelzéseire, és hogyan építse be azokat munkájába pozitív és eredményes módon.

The secret to using your manager’s feedback as a catalyst for growth

Tanúsítson pozitív hozzáállást

A negatív visszajelzés sosem kellemes, és gyakran demotiváló is lehet. Próbálja meg azonban nem személyeskedésnek venni a kedvezőtlen visszajelzéseket – felettese az Ön oldalán áll! Ne kapkodja el a reagálást, és gondolja át mondanivalóját, mielőtt válaszolna. Próbáljon meg úgy tekinteni a visszajelzésekre, hogy azok a tanulás és a növekedés lehetőségét biztosítják. Legyen nyitott, és tegyen fel kérdéseket a felvetett pontok tisztázása érdekében. Ezzel azt mutatja a felettesének, hogy Ön professzionálisan áll hozzá a negatív visszajelzésekhez is, és készen áll a fejlődésre. Ne feledje: felettese a legjobbat akarja Önnek, és segíteni kíván abban, hogy a vállalaton belül elérje céljait és meg tudja valósítani törekvéseit.

Dolgozzon ki cselekvési tervet

Felettesével együttműködve dolgozzon ki cselekvési tervet a jövőre. A lényeg, hogy olyan konkrét és megvalósítható lépéseket határozzon meg, amelyek végrehajtásával át tudja ültetni a gyakorlatba a felettese visszajelzésében foglaltakat. Ezután gondolja át, milyen tevékenységekre és intézkedésekre van szüksége ahhoz, hogy elérje céljait. Próbáljon megvalósítható és kezelhető tervet készíteni, az egyes feladatokhoz határidőket és prioritási szinteket rendelve. A cselekvési tervnek nem kell kőbe vésett dokumentumnak lennie – bármikor frissítheti és módosíthatja azt. Gondolja át, hogyan fogja figyelemmel kísérni és értékelni a megtett előrehaladást, és hogyan kívánja nyomon követni a teljesítményét és az eredményeit. Ez annak biztosítása érdekében fontos, hogy sikeresen meg tudja valósítani a felettese által adott visszajelzésekben foglaltakat.

Ismerje fel erősségeit

A visszajelzések fontos szerepet játszanak abban, hogy a kulcsfontosságú területeken javulást tudjon elérni, és szakmai fejlődésében a következő szintre léphessen. Hajlamosak vagyunk a gyengeségeinkre összpontosítani, de ne feledkezzünk meg az erősségeinkről sem. Ez azért lényeges, mert az erősségei segíthetnek abban, hogy a lehető legteljesebb mértékben át tudja ültetni a gyakorlatba felettese visszajelzéseit. Írjon listát – az egyik oszlopban sorolja fel erősségeit, a másikban pedig a felettese visszajelzéseit és a végrehajtandó lépéseket. Ebből egyértelműen ki fog derülni, hogy melyik erősségét tudja kihasználni az egyes cselekvési pontok sikeres végrehajtásához. Ha például jó kommunikációs készségekkel rendelkezik, ezt az erősségét felhasználhatja a munkakörében elért sikerek tudatosításának a fokozására. Ne veszítse szem elől erősségeit, valamint azt, hogy azok hogyan járulhatnak hozzá vállalata eredményeihez.

Ne feledkezzen meg az utánkövetésről és tervei frissítéséről

Az egyik legjobb módszer annak bemutatására, hogy Ön jó úton halad a visszajelzés végrehajtásának útján, ha rendszeres kapcsolatot tart felettesével a visszajelzés után is. Kéthetente vagy havonta ütemezzen be online vagy személyesen folytatott megbeszéléseket, hogy megvitassák az Ön által elért eredményeket és az esetlegesen felmerülő kihívásokat. Mindenképpen jelezze, ha esetleg nehézségekkel küzd. Készüljön a megbeszélésekre konkrét példákkal azzal kapcsolatban, hogyan kezeli a felettesétől korábban kapott visszajelzéseket. Ne feledje: felettese azért van ott, hogy segítsen Önnek, ezért ne habozzon további visszajelzést és támogatást kérni.

Szeretne még több tanácsot kapni azzal kapcsolatban, hogyan lehet sikeres a szakmai pályafutásában? Olvassa el a szakmai fejlődését elősegítő humán készségekről szóló cikkünket.

 

Kapcsolódó linkek:

A puha készségek lendületet adhatnak a szakmai fejlődésnek

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Üzlet / VállalkozásJavaslatok és tippek
Kapcsolódó szakasz(ok)
Javaslatok és tippekOktatás és képzésÉlet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.