Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2021. szeptember 30.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Idénymunkás: Útmutató az Ön jogairól

Az idénymunka nagyszerű lehetőség világot látni, de az izgalmas lehetőségek több kockázattal járhatnak, mint más foglalkoztatási formák. Olvasson tovább a rendelkezésre álló védelemről és arról, hogy mire érdemes odafigyelni.

Seasonal worker: A guide to your rights
EURES

Az egyenlő bánásmódhoz való jog

Az idénymunkások védelme az EU egyik prioritása. Ha egy másik tagállamban dolgozik, uniós polgárként joga van az egyenlő bánásmódhoz és a megkülönböztetésmentességhez. Ha Ön más tagállamban dolgozik, számíthat arra, hogy ugyanolyan segítségben és munkafeltételekben részesül, mint a helyi munkavállalók, és ha nem ez a helyzet, késznek kell lennie arra, hogy kérdéseket tegyen fel.

Ha Ön egy másik tagállamban dolgozik, a fizetés, a munkaidő, az elbocsátás, valamint az egészségvédelem és biztonság tekintetében ugyanolyan elbánásban kell részesülnie, mint az adott ország állampolgárainak. Ha munkaadója magától nem kínál Önnek szerződést, feltétlenül ragaszkodjon ehhez, mivel pozíciója így lehet a lehető legbiztonságosabb. Ez megvédi az Ön jogait, mivel munkaadójának tiszteletben kell tartania a foglalkoztatás feltételeit.

Társadalombiztosításhoz való hozzáférés

Ha Ön külföldön dolgozik, egyszerre csak egyetlen társadalombiztosítási rendszer hatálya alá tartozhat. Ha Önt már összekapcsolták az egyikkel, ugyanolyan könnyen részesülhet egészségügyi ellátásban, családi ellátásban és munkanélküli ellátásban, mint az adott ország állampolgárai.

Minden tagállam saját társadalombiztosítási jogszabályokkal rendelkezik. Vannak azonban olyan jogszabályok, amelyek biztosítják, hogy a más tagállamba költöző személyek ne veszítsék el társadalombiztosításukat. Önnek annak az országnak a társadalombiztosítását kell fizetnie, ahol dolgozik, függetlenül attól, hogy hol él, de ez nem vonatkozik Önre, ha munkáltatója két évnél rövidebb időre kérte külföldi munkavállalását.

Kényszerű munkanélküliség

Az Európai Bizottság iránymutatása kimondja, hogy ha Önt idénymunkásként vagy egyéb alkalmazottként kényszerűen elbocsátják, akkor is ugyanolyan elbánásban kell részesülnie, mint a helyi lakosoknak. Ez azt jelenti, hogy Önnek hat hónapig fennmarad munkavállalói jogállása a fogadó tagállamban, feltéve, hogy annak foglalkoztatási szolgálatai nyilvántartásba vették.

További segítség és tájékoztatás keresése

Az EURES portál tájékoztatást és iránymutatást nyújt a külföldi munkavállalásról, amely tevékenységben a helyi EURES-tanácsadók is támogatást nyújtanak.

Az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) honlapján találhat hasznos információkat arról is, hogy mire kell odafigyelnie az idényjellegű munkavállalás mérlegelése során. Itt egy adott tagállamra kattinthat, és kereshet a különféle ide tartozó forrásokra mutató linkek között. Az  Európai Unióban alkalmazandó átlátható és kiszámítható munkafeltételekről szóló uniós irányelv az Ön európai munkavállalói jogáról is rendelkezik.

Az idénymunkások jogaival kapcsolatos naprakész információkért kövesse nyomon az Európai Munkaügyi Hatóság idénymunkásokkal kapcsolatos kampányát a Facebook-on és a Twitter-en, a #Rights4AllSeasons hashtag használatával

Partnerségben az EURES-szel, az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portáljával.

 

Kapcsolódó linkek:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Európai Bizottság iránymutatásai

EURES-portál

Információ idénymunkások és munkaadók számára

Európai uniós irányelv az Európai Unióban alkalmazandó átlátható és kiszámítható munkafeltételekről

Az Európai Munkaügyi Hatóság kampánya a Facebookon

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Üzlet / VállalkozásEU mobilitási eszköztárEURES képzésToborzási trendekIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.