Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak30. rujna 2021.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Sezonski radnik: vodič kroz vaša prava

Sezonski rad izvrstan je način da se vidi svijet, ali te uzbudljive mogućnosti mogu sa sobom nositi veći rizik od drugih oblika zapošljavanja. U nastavku možete saznati kako se zaštititi i na što trebate obratiti pozornost.

Seasonal worker: A guide to your rights
EURES

Pravo na ravnopravno postupanje

Zaštita sezonskih radnika prioritet je EU-a. Kad radite u drugoj državi članici, kao građanin EU-a imate pravo da se prema vama odnosi ravnopravno te da vas se ne diskriminira. Možete očekivati jednaku pomoć i radne uvjete kao i lokalni radnici u drugim državama članicama, a u slučaju da nije tako budite spremni ispitati takvu situaciju.

Ako se zaposlite u drugoj državi članici, morate imati osigurane jednake uvjete u pogledu plaće, radnih sati, otkaznog roka, zdravlja i sigurnosti. Ako vam poslodavac ne ponudi ugovor o radu, svakako na tome inzistirajte da zaštitite svoja prava u radnom odnosu. Na taj će način vaša prava biti osigurana jer će vaš poslodavac morati poštovati uvjete iz ugovora o radu.

Pristup socijalnom osiguranju

Kad radite u inozemstvu, na vas se može primjenjivati samo jedan sustav socijalnog osiguranja. Nakon što postanete dio sustava, dobit ćete pristup zdravstvenom osiguranju, obiteljskim naknadama i onima za nezaposlenost pod istim uvjetima kao i državljani te zemlje.

Svaka država članica ima vlastite propise o socijalnom osiguranju. Međutim, postoje pravila kojima se osigurava kontinuitet socijalnog osiguranja osobama koje sele u drugu državu članicu. Doprinose za socijalno osiguranje morate plaćati u državi zaposlenja bez obzira na to gdje stanujete. To se pravilo, međutim, ne odnosi na vas ako vas poslodavac zatraži da radite u inozemstvu kraće od dvije godine.

Nezaposlenost protiv svoje volje

Smjernice Europske komisije navode da ako ste kao sezonski ili drugi radnik otpušten protiv svoje volje, i dalje ostvarujete ista prava kao i lokalni radnici. Drugim riječima, možete zadržati svoj radni status u državi članici još šest mjeseci ako se prijavite na njezin zavod za zapošljavanje.

Pristup dodatnim informacijama i pomoći

Portal EURES sadrži informacije i smjernice za rad u inozemstvu, a dodatnu podršku nude i lokalni savjetnici EURES-a.

Druge korisne informacije o svemu što trebate uzeti u obzir i što možete očekivati kod sezonskog zaposlenja nalaze se na službenim stranicama Europskog nadzornog tijela za rad (ELA), gdje možete odabrati određenu državu članicu i slijediti poveznice na razne relevantne resurse. Direktiva EU-a 2019/1152 o transparentnim i predvidivim radnim uvjetima u Europskoj uniji također propisuje vaša radna prava u Europi.

Za najnovije informacije o pravima sezonskih radnika pratite kampanju ELA-e o sezonskim radnicima na Facebooku i na Twitteru, uz pomoć ključne riječi #Rights4AllSeasons

U suradnji s EURES-om, europskim portalom za poslovnu mobilnost.

 

Korisne poveznice:

Europski dani poslova

Smjernice Europske komisije

Portal EURES

Informacije za sezonske radnike i poslodavce

Direktiva EU-a 2019/1152 o transparentnim i predvidivim radnim uvjetima u Europskoj uniji

Kampanja ELA-e na Facebooku

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Posao /PoduzetništvoEU alati za mobilnostEURES obukaTrendovi zapošljavanjaMladost
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.