Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli30. syyskuuta 2021Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Opas kausityöntekijöiden oikeuksiin

Kausityö on erinomainen tapa nähdä maailmaa, mutta kiinnostaviin mahdollisuuksiin voi liittyä enemmän riskejä kuin muihin työn muotoihin. Seuraavassa on vinkkejä siihen, miten riskeiltä voi suojautua ja mihin kannattaa kiinnittää huomioita.

Seasonal worker: A guide to your rights
EURES

Oikeus yhdenvertaiseen kohteluun

Kausityöntekijöiden suojelu on EU:lle tärkeää. Kun työskentelet toisessa EU-maassa, sinulla on EU:n kansalaisena oikeus yhdenvertaiseen kohteluun ja syrjimättömyyteen. Olet oikeutettu samanlaisiin työehtoihin ja saamaan samanlaista apua kuin paikalliset työntekijät työskennellessäsi jossain toisessa EU-maassa. Jos näin ei ole, sinun pitäisi olla valmis esittämään kysymyksiä.

Työskennellessäsi jossain toisessa EU-maassa sinua on kohdeltava samoin kuin maan omia kansalaisia palkan, työajan, irtisanomisen sekä terveyden ja turvallisuuden suhteen. Jos työnantaja ei tarjoa sinulle työsopimusta, vaadi sitä. Näin varmistat, että asemasi on mahdollisimman turvattu. Työsopimuksella suojaat oikeutesi, sillä työnantajan on noudatettava sen ehtoja.

Oikeus sosiaaliturvaan

Kun työskentelet ulkomailla, voit kuulua vain yhden sosiaaliturvajärjestelmän piiriin kerrallaan. Kun olet liittynyt kohdemaan sosiaaliturvajärjestelmään, saat terveydenhuoltoa, perhe-etuuksia ja työttömyysetuuksia yhtä helposti kuin maan omat kansalaiset.

Jokaisella EU-maalla on oma sosiaaliturvalainsäädäntönsä. Toiseen EU-maahan muuttava ei kuitenkaan menetä sosiaaliturvaansa, mikä on varmistettu erilaisten sääntöjen avulla. Sosiaaliturvamaksut maksetaan työskentelymaan sosiaaliturvajärjestelmään asuinpaikasta riippumatta. Tämä ei kuitenkaan koske työntekijöitä, jotka työnantaja on lähettänyt työskentelemään ulkomaille alle kahden vuoden ajaksi.

Tahtomatta työttömäksi joutuminen

Euroopan komission ohjeissa todetaan, että jos ulkomailla työskennellessäsi joudut tahtomattasi työttömäksi, sinua on kohdeltava samalla tavalla kuin paikallisia asukkaita. Tämä tarkoittaa sitä, että säilytät työntekijän aseman vastaanottavassa jäsenmaassa kuuden kuukauden ajan edellyttäen, että olet rekisteröitynyt työvoimapalveluun.

Lisätietoja ja opastusta

EURES-portaalista saat tietoa ja opastusta ulkomailla työskentelystä. Tietoja antavat myös paikalliset EURES-neuvojat.

Myös Euroopan työviranomaisen (ELA) verkkosivustolla on hyödyllistä tietoa siitä, mihin pitää kiinnittää huomiota kausityötä harkittaessa ja mitä siltä voi odottaa. Sivustolla voi valita haluamansa EU-maan napsauttamalla sitä ja seurata sivulta avautuvia linkkejä asiaan liittyviin tietoihin. Voit lukea oikeuksistasi työntekijänä Euroopassa myös avoimista ja ennakoitavista työehdoista Euroopan unionissa annetusta EU-direktiivistä.

Pysy ajan tasalla kausityöntekijöiden oikeuksista ja seuraa kausityöntekijöitä koskevaa ELAn kampanjaa Facebookissa ja Twitterissä käyttämällä aihetunnistetta #Rights4AllSeasons

Yhteistyössä Euroopan ammatillisen liikkuvuuden EURES-portaalin kanssa.

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Euroopan työpaikkapäivät

Euroopan komission ohjeet

EURES-portaali

Tietoa kausityöntekijöille ja työnantajille

EU-direktiivi avoimista ja ennakoitavista työehdoista Euroopan unionissa

Euroopan työviranomaisen Facebook-kampanja

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat tapahtumat verkossa

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
Liiketoiminta / YrittäjyysEU:n liikkuvuuden työkalupakkiEURES-koulutusRekrytointitrenditNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.