Направо към основното съдържание
Лого
EURES
Новинарска статия30 Септември 2021 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Сезонен работник: Ръководство за вашите права

Сезонната работа е чудесен начин да видим света, но вълнуващите възможности могат да имат повече рискове от други форми на заетост. Продължете да четете, за да научите повече каква защита се предлага и за какво да внимавате.

Seasonal worker: A guide to your rights
EURES

Вашето право на равно третиране

Защитата на сезонните работници е приоритет на ЕС. Когато работите в друга държава членка, вие, като гражданин на ЕС, имате право на равно третиране и недискриминация. Когато работите в други държави членки, можете да очаквате да получите същата помощ и условия на труд като местните работници и следва да имате готовност да задавате въпроси, ако това не е така.

Когато сте наети на работа в друга държава членка, трябва да бъдете третирани по същия начин като гражданите на съответната държава членка по отношение на заплащането, работното време, освобождаването и здравето и безопасността. Ако вашият работодател не ви предложи договор, настоявайте за такъв, за бъде позицията ви възможно най-сигурна. Това ще защити правата ви, тъй като вашият работодател ще трябва да спазва условията, които са приложими за вашата заетост.

Достъп до социално осигуряване

Когато работите в чужбина, в даден момент може да бъдете включени само в една социалноосигурителна система. След като станете част от такава, ще имате достъп до здравно обслужване, семейни обезщетения и обезщетения за безработица също толкова лесно, колкото и гражданите на съответната държава.

Всяка държава членка има свое социалноосигурително законодателство. Въведени са обаче правила, за да се гарантира, че хората, които се преместват в друга държава членка, няма да загубят социалноосигурителното си покритие. Ще трябва да заплащате за социалното осигуряване в страната, в която работите, независимо къде живеете, макар че това не важи за вас, ако вашият работодател е поискал да работите в чужбина в продължение на по-малко от две години.

Изпадане в принудителна безработица

В насоките на Европейската комисия се посочва, че дори да изпаднете в принудителна безработица, когато работите в чужбина като сезонен работник или по друг начин, трябва да продължите да бъдете третирани по същия начин като местните жители. Това означава, че можете да запазите статуса си на работник в държавата членка за срок от шест месеца, ако се регистрирате в нейните бюра по труда.

Намиране на допълнителна помощ и информация

Порталът EURES предлага информация и насоки за работа в чужбина, които се подпомагат допълнително от местни съветници на EURES.

На уебсайта на Европейския орган по труда (ЕОТ) можете да намерите полезна информация за това какво трябва да търсите, когато обмисляте сезонна работа, и какво трябва да очаквате. Тук можете да кликнете върху конкретна държава членка и да последвате връзките към различни подходящи ресурси. В Директивата на ЕС за прозрачни и предвидими условия на труд в Европейския съюз също са изложени правата ви като работник в Европа.

За да бъдете в крак с правата на сезонните работници, следете  кампанията на ЕОТ за сезонните работници във Facebook и Twitter, като използвате хаштага #Rights4AllSeasons

В партньорство с европейския портал за професионална мобилност EURES.

 

Връзки по темата:

Европейски дни на труда

Насоки на Европейската комисия

Портал ЕURES

Информация за сезонни работници и работодатели

Директива на ЕС за прозрачни и предвидими условия на труд в Европейския съюз

Кампания на Европейския орган по труда във Facebook

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Бизнес /ПредприемачествоИнструментариум на ЕС за мобилностEURES обучениеТенденции при набиране на персоналМладост
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.