Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli28. tammikuuta 2022Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Kausityössä Alankomaissa: Tomáš ja Lívia

Kesällä 2020 Tomáš ja hänen tyttöystävänsä Lívia halusivat palavasti lähteä töihin Alankomaihin, mutta he olivat epävarmoja siitä, kuinka unelman voisi toteuttaa. EURES -verkosto saattoi heidät yhteyteen hollantilaisen Flexible Human Services -työnvälitystoimiston kanssa, ja näin suunnitelma sai lähtösysäyksen.

Seasonal work in the Netherlands: The story of Tomáš and Lívia

Työnhaku ulkomailta

Slovakialaiset opiskelijat Tomáš ja Lívia halusivat viettää vuoden 2020 kesälomansa työskentelemällä Alankomaissa. ”Yksi harrastuksistamme on matkustaminen”, Tomáš kertoo. ”Haluammekin kannustaa kaiken ikäisiä hakeutumaan töihin ulkomaille, sillä siinä on lukuisia etuja.”

Aluksi pariskunta koetti ottaa yhteyttä kausityöntekijöitä hakeviin työnvälitystoimistoihin. Tämä ei kuitenkaan tuottanut tulosta heidän tarkkojen toiveidensa vuoksi. Lopulta he ottivat yhteyttä Slovakian EURESiin, joka yhteistyössä Alankomaiden EURESin kanssa saattoi heidät yhteyteen hollantilaisen Flexible Human Services -työnvälitystoimiston kanssa. Flexible Human Services järjesti pariskunnalle työpaikan kahdeksan viikon ajaksi Pohjois-Hollannissa toimivassa Triple A Logistics BV -yrityksessä. Työ alkoi heinäkuussa 2020.

Kahdeksan viikkoa Pohjois-Hollannissa

Tomáš ja Lívia matkustivat Slovakiasta Pohjois-Hollantiin bussilla ja junalla. ”Ensimmäisen viikon ajan totuttelimme uuteen työhön”, Tomáš kertoo. ”Alku oli vaikea, mutta kahden viikon kuluttua olimme jo luoneet hyvät suhteet työtovereihimme ja esimieheemme.”

Reilun palkkatason lisäksi Tomášia ja Líviaa houkutti Alankomaissa se, että ulkomaalaisiin suhtaudutaan liberaalisti ja suvaitsevaisesti. Pariskunnan iloksi myös heidän oma kokemuksensa vastasi tätä mielikuvaa. ”Tunsimme itsemme tervetulleiksi”, Tomáš kertoo. ”Saimme apua kaikessa, mitä tarvitsimme. Kun jokin ongelma ilmeni, käännyimme työnvälitystoimiston tai työnantajamme puoleen.”

Vapaa-ajallaan Tomáš ja Lívia kiertelivät Pohjois-Hollannissa. ”Viikonloppuisin meillä oli aikaa vierailla alueen sievissä ja moderneissa kaupungeissa sekä tutustua nähtävyyksiin”, Tomáš muistelee. ”Suunnitelmamme toteutui ja pääsimme matkustamaan Pohjois-Hollannin joka kolkkaan.”

Takaisin Alankomaihin

Tomášin ja Lívian kesä 2020 Alankomaissa oli mahtava kokemus, joten he päättivät hakeutua töihin Alankomaihin uudelleen. Pariskunta on kiitollinen EURESin tuesta. ”Pääsimme toisella kertaa alkuun paljon helpommin, sillä tiesimme jo, minkä tahon puoleen kääntyä”, Tomáš selittää.

Tällä kertaa EURES saattoi heidät yhteyteen hollantilaisen Sagius-työnvälitystoimiston kanssa. Kesäkuussa 2021 Tomáš ja Lívia matkasivat Etelä-Hollantiin bussilla aloittaakseen työn XPO Logistics -yrityksessä. Sagius maksoi matkaliput.

Viestintävaikeuksia

Kun Tomáš ja Lívia pääsivät perille Etelä-Hollantiin, he joutuivat pettymyksekseen odottamaan pitkään, ennen kuin pääsivät majoittumaan. Vaikka he saapuivat jo sunnuntaina, he eivät kuitenkaan päässeet aloittamaan töitä ennen seuraavaa torstaita.

Kävi ilmi, että Sagius ja XPO Logistics eivät olleet suoraan yhteydessä toisiinsa, vaan työtä koordinoi toinen toimisto, Adecco. Koska Adeccolla oli ongelmia käytännön järjestelyissä, neljästä viikostaan XPO Logisticsin kirjoissa Tomáš ja Lívia työskentelivät vain 15 päivää. Vaikka tämä olikin turhauttavaa, ylimääräinen vapaa-aika antoi Tomášille ja Lívialle tilaisuuden matkustaa ympäri maata. ”Koska tällä kertaa olimmekin maan eteläosassa, pääsimme tutustumaan aivan uusiin paikkoihin”, Tomáš kertoo.

Uusi alku Rhenusilla

Kun Tomáš and Lívia kertoivat ilmenneistä ongelmista Sagiusille, heille järjestyi viikon kuluessa uusi tarjous kahden kuukauden työjaksosta Rhenus-nimisessä yrityksessä. ”Olimme kuulleet Sagiusista pelkkää hyvää ja suostuimmekin tarjoukseen”, Tomáš kertoo. ”Sagiusilla tiedettiin alkuvaiheen ongelmistamme, ja sen henkilökunta keskittyikin parantamaan viestintää työntekijöiden kanssa.”

Tomáš ja Lívia yllättyivät positiivisesti myös työsuhde-eduista, joita heille tarjottiin. ”Saimme työsuhde-etuja niin kuin kuka tahansa muukin yrityksen työntekijä. Sagius todella pyrkii huolehtimaan työntekijöistään, ja silloin tiimihenki paranee ja työkin sujuu tehokkaammin.”

Neuvoja muille työnhakijoille

Muistellessaan toista kesäänsä Alankomaissa Tomáš kiittelee EURESilta saamaansa tukea. ”Vietimme toisen kauniin kesän pullollaan uusia kokemuksia”, hän toteaa. ”Suosittelemme pyytämään apua EURES-verkostolta, niin työnhaku ulkomailta käy helpommin. Apu on kaiken lisäksi maksutonta.”

Tomáš ja Lívia haluavat erityisesti kiittää erään tietyn EURES-neuvojan tuesta. ”Suuret kiitokset avusta Zuzana Kubovičoválle, joka on vastannut viestinnästä, yhteistyöstä ja tietojenvaihdosta alankomaalaisten työnvälitystoimistojen kanssa EURES-verkostossa vuodesta 2006,” Tomáš sanoo. ”Zuzana välitti ansioluettelomme oikeille ihmisille, jotka auttoivat meitä eteenpäin. Olemme siitä erittäin kiitollisia.”

Tulevaisuudennäkymiä

”Olemme todella tyytyväisiä siihen, että asiakkaat ottavat meihin yhteyttä myös näinä vaikeina aikoina”, Zuzana toteaa.”Voimme tarjota turvallista työnvälitystä ja maksuttomia palveluja koko sen ajan, kun työntekijät työskentelevät jossakin toisessa Euroopan maassa. Olen tyytyväinen, että kausityöhankkeemme Alankomaiden EURESin kanssa jatkuu myös vuonna 2022, ja odotan jo innolla seuraavia menestystarinoita uusilta kausityöhön lähtijöiltä.”

Haluatko aloittaa oman seikkailusi ulkomailla? Pandemiasta huolimatta EURES-neuvojamme ovat valmiina antamaan neuvoja ja auttamaan työnhakijoita löytämään työmahdollisuuksia eri puolilta Eurooppaa. Ota yhteyttä EURES-neuvontapalveluun, niin pääset alkuun jo tänään.

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Flexible Human Services

Sagius

Adecco

Ota yhteyttä EURES-neuvontapalveluun

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Hae EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat tapahtumat verkossa

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
Liiketoiminta / YrittäjyysEU:n liikkuvuuden työkalupakkiEURESin paras käytäntöUlkoiset EURES-uutisetUlkopuoliset sidosryhmätSisäiset EURES-uutisetTyömarkkinauutiset/liikkuvuusuutisetUutiset/raportit/tilastotRekrytointitrenditSosiaalinen mediaMenestystarinatNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Apu ja tukiAsuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.