Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο28 Ιανουαρίου 2022Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Εποχική εργασία στην Ολλανδία: Η ιστορία του Tomáš και της Lívia

Το καλοκαίρι του 2020, ο Tomáš και η φίλη του Lívia ήθελαν πάση θυσία να εργαστούν στο εξωτερικό, στην Ολλανδία, αλλά δεν ήταν σίγουροι με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να κάνουν την επιθυμία τους αυτή πραγματικότητα. Το δίκτυο EURES τούς έφερε σε επαφή με τον ολλανδικό οργανισμό Flexible Human Services, ο οποίος ήταν σε θέση να τους βοηθήσει.

Seasonal work in the Netherlands: The story of Tomáš and Lívia

Εύρεση εργασίας στο εξωτερικό

Ο Tomáš και η Lívia, Σλοβάκοι φοιτητές, ήθελαν να εργαστούν στην Ολλανδία το 2020 στις θερινές τους διακοπές. «Τα ταξίδια είναι ένα από τα χόμπι μας», λέει ο Tomáš, «και θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να μην φοβούνται να πάνε στο εξωτερικό για εργασία. Η εμπειρία αυτή θα προσφέρει ασφαλώς αμέτρητα πλεονεκτήματα».

Ο Tomáš και η Lívia απευθύνθηκαν αρχικά σε μια σειρά από οργανισμούς εύρεσης εποχικής εργασίας, αλλά οι προσπάθειές τους ήταν ανεπιτυχείς λόγω των ειδικών απαιτήσεων τους. Τελικά, επικοινώνησαν με το EURES της Σλοβακίας, το οποίο συνεργάστηκε με το EURES της Ολλανδίας για να τους φέρει σε επαφή με τον ολλανδικό οργανισμό Flexible Human Services. Ο οργανισμός Flexible Human Services φρόντισε ώστε να εργαστούν οχτώ εβδομάδες με την εταιρεία Triple A Logistics BV στη Βόρεια Ολλανδία από τον Ιούλιο του 2020.

Οκτώ εβδομάδες στη Βόρεια Ολλανδία

Ο Tomáš και η Lívia ταξίδεψαν από τη Σλοβακία στη Βόρεια Ολλανδία με λεωφορείο και τρένο. Την πρώτη εβδομάδα «εγκλιματιστήκαμε» λέει ο Tomáš. «Ακόμη και αν η αρχή ήταν δύσκολη, μετά από δύο εβδομάδες είχαμε αναπτύξει μια καλή σχέση με την ομάδα μας και τον προϊστάμενο.»

Ο Tomáš και η Lívia επέλεξαν να εργαστούν στην Ολλανδία λόγω των αξιοπρεπών μισθών, του φιλελεύθερου πνεύματος και της ανεκτικότητας της χώρας απέναντι στους αλλοδαπούς. Η εμπειρία αυτή τους έδωσε τη δυνατότητα να το διαπιστώσουν οι ίδιοι από κοντά. «Αισθανθήκαμε ευπρόσδεκτοι», λέει ο Tomáš. «Μας βοήθησαν σε όλα. Όταν είχαμε κάποιο πρόβλημα, απευθυνόμασταν είτε στον οργανισμό είτε στην εταιρεία στην οποία εργαζόμασταν.»

Στον ελεύθερό τους χρόνο, ο Tomáš και η Lívia είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν όλα όσα είχε να προσφέρει η Βόρεια Ολλανδία. «Κατά τη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων βρήκαμε τον χρόνο τα Σαββατοκύριακα να επισκεφτούμε τις σύγχρονες και όμορφες πόλεις και πολλά αξιοθέατα», δηλώνει. «Πετύχαμε τον στόχο μας και ταξιδέψαμε σε όλη τη Βόρεια Ολλανδία.»

Επιστροφή στην Ολλανδία

Το καλοκαίρι του 2021, μετά την πολύτιμη εμπειρία τους το 2020, ο Tomáš και η Lívia αποφάσισαν να αναζητήσουν εκ νέου εργασία στην Ολλανδία και ευχαριστούν θερμά το EURES για τη στήριξή του. «Το δεύτερο ταξίδι μας ξεκίνησε πολύ πιο εύκολα, διότι ξέραμε σε ποιον να απευθυνθούμε», λέει ο Tomáš.

Αυτή τη φορά, το EURES τους έφερε σε επαφή με ένα άλλο γραφείο εύρεσης εργασίας της Ολλανδίας, το Sagius. Τον Ιούνιο του 2021 έφθασαν στη Νότια Ολλανδία με λεωφορείο (τα οδοιπορικά έξοδα καλύφθηκαν από το Sagius) για να εργαστούν στην εταιρεία XPO Logistics.

Προβλήματα επικοινωνίας

Δυστυχώς, κατά την άφιξή τους στη Νότια Ολλανδία, ο Tomáš και η Lívia καθυστέρησαν πολύ να φτάσουν στην κατοικία τους. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι έφτασαν την Κυριακή, ξεκίνησαν να εργάζονται μόλις την επόμενη Πέμπτη.

Τελικά κατέστη σαφές ότι το Sagius δεν διέθετε μόνιμο γραφείο εντός της XPO Logistics και, ως εκ τούτου, οι εργασίες συντονίζονταν μέσω ενός άλλου οργανισμού, του Adecco. Λόγω των οργανωτικών προβλημάτων του Adecco, ο Tomáš και η Lívia εργάστηκαν μόνο για 15 ημέρες κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων που έμειναν στην XPO Logistics. Παρά την απογοήτευσή τους, εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και ταξίδεψαν σε ολόκληρη τη χώρα. «Μέναμε τώρα στο νότιο τμήμα, οπότε είχαμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε νέα μέρη» λέει ο Tomáš.

Μεταφορά στη Rhenus

Στη συνέχεια, εντός μιας εβδομάδας μετά την αναφορά των προβλημάτων στο γραφείο Sagius, προσφέρθηκε ως εναλλακτική λύση στον Tomáš και τη Lívia σύμβαση εργασίας δύο μηνών στην εταιρεία Rhenus. «Είχαμε ακούσει μόνο καλά λόγια για το Sagius και συμφωνούμε απολύτως με αυτά», λέει ο Tomáš. «Γνώριζαν ότι αντιμετωπίσαμε δυσκολίες αρχικά και κατέβαλαν αμέσως προσπάθειες για να βελτιώσουν την επικοινωνία με τους συνεργάτες τους.»

Ο Tomáš και η Lívia εντυπωσιάστηκαν επίσης από τις προσφερόμενες παροχές προσωπικού. «Λάβαμε τις ίδιες παροχές με όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους στην εταιρεία. Το Sagius προσπαθεί να φροντίσει το προσωπικό του και αυτό οδηγεί σε καλύτερη ομαδική δυναμική και αποτελεσματικότερη εργασία.»

Συμβουλές για άλλα άτομα που αναζητούν εργασία

Αναλογιζόμενος το δεύτερο καλοκαίρι τους στην Ολλανδία, ο Tomáš επαινεί τη στήριξη που παρέχει το EURES. «Περάσαμε ένα ακόμη όμορφο καλοκαίρι γεμάτο νέες εμπειρίες», λέει. «Συνιστούμε το δίκτυο EURES, το οποίο διευκολύνει την εύρεση εργασίας στο εξωτερικό, δωρεάν.»

Ο Tomáš και η Lívia επιθυμούν να τονίσουν τη στήριξη που παρείχε μία συγκεκριμένη σύμβουλος του EURES. «Θα θέλαμε ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε τη Zuzana Kubovičová, η οποία είναι υπεύθυνη για την επικοινωνία, τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών με ολλανδικές υπηρεσίες στο δίκτυο EURES από το 2006,», λέει ο Tomáš. «Η Zuzana διαβίβασε τα βιογραφικά μας στα κατάλληλα άτομα, τα οποία μας προσέφεραν υποστήριξη.»

Ατενίζοντας το μέλλον

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι πελάτες μας επιστρέφουν, ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», λέει η Zuzana.«Αντιλαμβάνονται ότι μπορούμε να παρέχουμε ασφαλείς θέσεις και δωρεάν υπηρεσίες τις οποίες έχουν ανάγκη όσο εργάζονται σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Είμαι πραγματικά ευτυχής που το έργο μας για την εποχική απασχόληση σε συνεργασία με το EURES της Ολλανδίας συνεχίζεται το 2022, και ανυπομονώ να ακούσω επιτυχημένα παραδείγματα από περισσότερους πελάτες.»·

Θέλετε να ξεκινήσετε τη δική σας περιπέτεια στο εξωτερικό; Παρά την πανδημία, οι σύμβουλοί του EURES βρίσκονται στις θέσεις τους για να παρέχουν συμβουλές και υποστήριξη στα άτομα που αναζητούν εργασία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επικοινωνήστε με την υπηρεσία υποστήριξης (Helpdesk) του EURES  για να ξεκινήσετε σήμερα.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Flexible Human Services

Sagius

Adecco

Επικοινωνήστε με την υπηρεσία υποστήριξης του EURES

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Επιχειρήσεις /ΕπιχειρηματικότηταΕργαλειοθήκη ΕΕ για την κινητικότηταβέλτιστη πρακτική EURESΕξωτερικές ειδήσεις EURESΕξωτερικοί ενδιαφερόμενοιΕσωτερικά νέα του EURESΝέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότηταΕιδήσεις / αναφορές / στατιστικά στοιχείαΤάσεις προσλήψεωνΜέσα κοινωνικής δικτύωσηςΙστορίες επιτυχίαςΝεολαία
Σχετικές ενότητες
Βοήθεια και υποστήριξηΔιαβίωση και εργασία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.