Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel8 juli 2021Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Ny kampanj: ”Säsongsarbete med Eures”

Eures har lanserat en kampanj för att öka medvetenheten om säsongsarbete. Från och med nu och fram till slutet av oktober delar vi med oss av information och verktyg som hjälper dig förstå dina rättigheter och skyldigheter som arbetssökande eller arbetsgivare, och hur du får ut det mesta av säsongsarbete.

‘Seasonal work with EURES’ campaign launches
EURES

Varför säsongsarbete?

Säsongsarbete har mycket stor betydelse för EU:s ekonomi, framför allt för sektorer som jordbruk, turism, hotell och restaurang och byggbranschen. Varje år flyttar upp till 850 000 EU-invånare till ett annat medlemsland för att säsongsarbeta, men många arbetssökande känner sig osäkra kring sina rättigheter och skyldigheter.

Det är bakgrunden till vår kampanj. Vi vill hjälpa dig att hitta information och förstå hur Eures kan hjälpa till när du söker säsongsarbete eller när du rekryterar, framför allt i den komplicerade situationen med covid-19.

Den här kampanjen är en del av Europeiska arbetsmyndighetens större kampanj ”Rights for all seasons”. Se kampanjvideon här.

Arbetssökande: Det här behöver du veta

Om du är arbetssökande finns det många goda skäl att överväga säsongsarbete. Det finns alltid lediga säsongsjobb runt om i Europa. De här jobben är ett smidigt sätt att få ny kompetens, tjäna pengar och tillbringa tid utomlands utan något långsiktigt åtagande.

Vad du kanske inte vet är att du som säsongsarbetare har ett stort antal rättigheter när det gäller bland annat lön, arbetstid och arbetsmiljö. Under hela kampanjen kommer vi att dela med oss av mängder av praktisk information som hjälper dig att förstå vilka rättigheter du har och hur du känner igen falska platsannonser, desinformation och bedrägerier.

Kom ihåg att du även kan kontakta din lokala Euresrådgivare för att få råd och hjälp att hitta jobb. Det kan fortfarande gå att hitta säsongsjobb i sommar − börja leta redan idag!

Arbetsgivare: Det här behöver du veta

Som arbetsgivare kan du rekrytera utländska säsongsarbetare för att säkra din bemanning under högsäsong. Det är särskilt viktigt om ditt bemanningsbehov varierar under året eller om det inte finns tillräckligt med lämpliga sökande i ditt eget land.

Under kampanjen kommer Eures att dela med sig av information som hjälper dig att förstå dina rättigheter och skyldigheter som säsongsarbetsgivare. På så sätt kan du fullt ut dra fördel av säsongsrekrytering samtidigt som du förstår vilket ansvar du har gentemot personalen du anställer, framför allt med tanke på covid-19.

Om du är intresserad av att rekrytera säsongsarbetare kan du kontakta en Euresrådgivare för att ställa frågor och få stöd med de administrativa aspekterna.

Följ kampanjen för att hålla dig uppdaterad

Under hela sommaren kommer vi att skriva inlägg om säsongsarbete på Eures centrala Facebook-, Twitter-, Linkedin- och Instagram- konton under hashtaggen #EURESeasonalWorks och #Rights4AllSeasons. Följ oss i våra kanaler, reagera på våra inlägg och dela dem med andra som kanske tycker att de är intressanta eller värdefulla.

Merparten av de enheter som ingår i Euresnätverket är också aktiva i sina egna sociala kanaler. Följ gärna Eures i ditt land eller region eftersom specifik information om säsongsarbete i ditt land eller region kommer att delas där.

Vi kommer även att anordna en aktionsvecka för kampanjen den 20–24 september. Under de här dagarna kommer en mängd aktiviteter att anordnas runt om i Europa, så håll utkik efter mer information!
 

Länkar:

Europeiska arbetsmyndigheten:kampanjen ”Rights for all seasons”

Eures på Facebook:Kampanjvideo
Åtta anledningar till att överväga ett säsongsarbete

Fyra saker du bör veta om säsongsarbete under 2021

Sök efter Euresrådgivare

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på Linkedin

Eures på Instagram

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eurestjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på Linkedin

Teman
Externa EURES-nyheterArbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheterRekryteringstrenderSociala mediaUngdom
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.