Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice8. julij 2021Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Začetek kampanje „Sezonsko delo z evropskim portalom za zaposlitveno mobilnost EURES“

EURES je začel kampanjo za ozaveščanje o sezonskem delu. Od danes do konca oktobra bomo z vami delili informacije in orodja ter vam tako pomagali, da boste bolje razumeli svoje pravice in obveznosti kot iskalec zaposlitve ali delodajalec ter kako kar najbolje izkoristiti sezonske priložnosti.

‘Seasonal work with EURES’ campaign launches
EURES

Zakaj sploh sezonsko delo?

Sezonsko delo je zelo pomembno za gospodarstvo EU, zlasti v panogah, kot so kmetijstvo, turizem, gostinstvo in gradbeništvo. Vsako leto se skoraj 850 000 državljanov EU preseli v drugo državo članico zaradi opravljanja sezonskega dela, vendar številni iskalci zaposlitve in delodajalci niso povsem seznanjeni s svojimi pravicami in obveznostmi.

Prav zato smo začeli to kampanjo – pomagati vam želimo, da zlahka najdete potrebne informacije in razumete, kako vam lahko EURES pomaga pri iskanju sezonske zaposlitve ali v postopkih zaposlovanja, zlasti v težavnih razmerah med pandemijo bolezni COVID-19.

Ta kampanja je del širše kampanje Rights for All Seasons – Campaign on Seasonal Workers (Pravice za vse letne čase – kampanja za sezonske delavce), ki jo izvaja Evropski organ za delo (ELA). Poglejte promocijski videoposnetek na tej povezavi.

Iskalci zaposlitve Na kaj morate biti pozorni?

Če ste iskalec zaposlitve, obstaja veliko dobrih razlogov, zakaj bi morali razmisliti o sezonskem delu. V Evropi so vedno na voljo priložnosti za sezonsko zaposlitev, ta dela pa so prožen način za pridobivanje novih znanj in spretnosti, za zaslužek in preživljanje časa v tujini brez dolgoročnih obveznosti.

Morda ne veste, da imate kot sezonski delavec tudi širok nabor pravic glede plačila, delovnega časa, zdravja in varnosti idr. Med kampanjo bomo objavili še veliko koristnih informacij, na podlagi katerih boste lahko lažje razumeli svoje pravice in lažje prepoznali lažne oglase za delo, dezinformacije in goljufije.

Ne pozabite, da se lahko obrnete tudi na svojega lokalnega Euresovega svetovalca, ki vam bo svetoval in pomagal pri iskanju priložnosti za delo. Za iskanje sezonskih priložnosti za poletno sezono je morda še čas, zato vas spodbujamo, da začnete iskati še danes.

Delodajalci Na kaj morate biti pozorni?

Zaposlovanje sezonskih delavcev iz tujine vam lahko kot delodajalcu pomaga, da si zagotoviti osebje, ki ga potrebujete na vrhuncu sezone. To je še posebej pomembno, če se vaše potrebe po kadrih spreminjajo čez vse leto ali če v vaši državi ni dovolj ustrezno usposobljenih kandidatov.

Med kampanjo bo EURES objavljal informacije, na podlagi katerih boste bolje razumeli svoje pravice in obveznosti kot delodajalec s sezonskimi potrebami po delavcih. Tako boste lahko v celoti izkoristili prednosti sezonske zaposlitve in hkrati razumeli odgovornosti, ki jih imate do delavcev, ki jih zaposlite, zlasti z vidika pandemije bolezni COVID-19.

Če želite zaposliti sezonske delavce, se lahko obrnete na Euresovega svetovalca, ki bo odgovoril na vaša vprašanja in vam pomagal pri upravnih vidikih.

Za najnovejše informacije spremljajte kampanjo

Čez poletje bomo informacije o sezonskem delu objavljali na osrednjih Euresovih komunikacijskih kanalih: na Facebooku, Twitterju, LinkedInu in Instagramu, objave pa bomo opremili s ključnikoma #EURESeasonalWorks (EURESsezonskadela) #Rights4AllSeasons (pravicezavseletnečase). Poskrbite, da boste sledili objavam na naših komunikacijskih kanalih, jih spremljali ali všečkali in jih delili z drugimi, ki bi jim utegnile biti zanimive ali koristne.

Številne službe mreže EURES so aktivne tudi na lastnih kanalih družbenih medijev. Priporočamo, da spremljate strani svojih nacionalnih ali regionalnih služb EURES, ki bodo objavljale specifične informacije o sezonskem delu v vaši državi ali regiji.

Za kampanjo bomo organizirali tudi akcijski teden, ki bo potekal od 20. do 24. septembra. Zlasti v tem obdobju bodo po vsej Evropi organizirane številne aktivnosti, zato spremljajte nadaljnje novice!
 

Sorodne povezave:

ELA: kampanja Rights for all seasons – Campaign on Seasonal Workers (Pravice za vse letne čase – kampanja za sezonske delavce)

EURES na Facebooku: videoposnetek kampanje
Osem razlogov, zakaj bi morali razmisliti o sezonskem delu

Štiri stvari, ki bi jih morali vedeti o sezonskem delu v letu 2021

Iskanje Euresovih svetovalcev

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

EURES na Instagramu

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Zunanje novice EURESNovice s trga dela/novice mobilnostiTrendi zaposlovanjaSocialni medijiMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.