Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο8 Ιουλίου 2021Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Έναρξη της εκστρατείας με τίτλο «Εποχική εργασία με το Eures»

Το EURES ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με την εποχική εργασία. Από τώρα και έως τα τέλη Οκτώβρη, θα μοιραζόμαστε μαζί σας πληροφορίες και εργαλεία για την καλύτερη κατανόηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών σας στην αναζήτηση ή προσφορά εργασίας, καθώς και τρόπους για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις ευκαιρίες εποχικής απασχόλησης.

‘Seasonal work with EURES’ campaign launches
EURES

Γιατί να επιλέξετε εποχική εργασία;

Η εποχική εργασία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομίας στην ΕΕ, ειδικότερα σε τομείς όπως η γεωργία, ο τουρισμός, η φιλοξενία και οι κατασκευές. Κάθε χρόνο, έως και 850.000 πολίτες της ΕΕ μετακινούνται σε άλλα κράτη μέλη για να απασχοληθούν σε εποχικές εργασίες, ωστόσο πολλοί αναζητούντες εργασία και εργοδότες δεν είναι βέβαιοι για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Αυτό το κενό καλείται να συμπληρώσει η εκστρατεία μας, η οποία θα σας βοηθήσει να βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε και να κατανοήσετε τους τρόπους με τους οποίους το EURES μπορεί να σας στηρίξει στην αναζήτηση εποχικής εργασίας ή στη διαδικασία προσλήψεων, ειδικότερα σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία της COVID-19.

Η εκστρατεία αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης εκστρατείας «Δικαιώματα για όλες τις εποχές» (Rights for all seasons) η οποία υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας (ELA). Δείτε το προωθητικό βίντεο εδώ.

Άτομα που αναζητούν εργασία: Τι αναζητάτε

Εάν αναζητάτε εργασία, υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να σκεφτείτε σοβαρά την εποχική εργασία. Υπάρχουν πάντα ευκαιρίες εποχικής εργασίας στην Ευρώπη, που αποτελούν έναν ευέλικτο τρόπο απόκτησης νέων δεξιοτήτων, απόκτησης εισοδήματος και να διαβίωσης στο εξωτερικό, χωρίς μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις.

Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι ως εποχικός εργαζόμενος, έχετε και μια σειρά δικαιωμάτων σε ό,τι αφορά την αμοιβή, τις ώρες εργασίας, την υγεία, την ασφάλεια, και άλλα. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας θα μοιραζόμαστε μαζί σας πολλές χρήσιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τα δικαιώματά σας και πώς να αναγνωρίζετε τις ψεύτικες διαφημίσεις θέσεων εργασίας, την παραπληροφόρηση και τις απάτες.

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε πάντα να επικοινωνείτε με τον σύμβουλο EURES της περιοχής σας για περισσότερη καθοδήγηση και υποστήριξη στην εύρεση ευκαιριών. Επειδή μπορεί να προλαβαίνετε ακόμα και τώρα να βρείτε κάποια ευκαιρία εποχικής εργασίας για τη θερινή σεζόν, θα σας προτείναμε να ξεκινήσετε να ψάχνετε σήμερα κιόλας.

Εργοδότες: Τι αναζητάτε

Ως εργοδότης, η πρόσληψη εποχικών εργαζομένων από το εξωτερικό μπορεί να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε το προσωπικό που χρειάζεστε κατά τις περιόδους αιχμής. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν οι ανάγκες σας για προσωπικό ποικίλλουν κατά τη διάρκεια του έτους, ή εάν έχετε έλλειψη κατάλληλων υποψηφίων στη χώρα σας.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, το EURES θα σας παρέχει πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας ως εργοδότης που απασχολείτε εποχικούς εργαζομένους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσετε ότι απολαμβάνετε όλα τα προνόμια των εποχικών προσλήψεων, ενώ παράλληλα θα γνωρίζετε τις ευθύνες σας απέναντι στο προσωπικό που προσλαμβάνετε, ειδικότερα στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19.

Εάν ενδιαφέρεστε να προσλάβετε εποχικούς εργαζομένους, μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν σύμβουλο EURES για να διατυπώσετε τα ερωτήματά σας και να λάβετε υποστήριξη σχετικά με τα διαδικαστικά ζητήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες, ακολουθήστε την εκστρατεία

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού θα υπάρχουν δημοσιεύσεις σχετικά με την εποχική εργασία στη σελίδα του EURES στο Facebook, στοTwitter, LinkedIn και στο Instagram, τις οποίες μπορείτε να παρακολουθείτε χρησιμοποιώντας τη σειρά λέξεων («hashtag») #EURESeasonalWorks και #Rights4AllSeasons. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε όλα τα κανάλια μας, αλληλεπιδράστε και μοιραστείτε τις δημοσιεύσεις μας με άτομα που ενδέχεται να τις θεωρούν ενδιαφέρουσες ή χρήσιμες.

Οι περισσότερες υπηρεσίες του  EURES είναι επίσης διαθέσιμες στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης των μελών του δικτύου EURES. Σας συμβουλεύουμε να ακολουθήσετε τις σελίδες των υπηρεσιών EURES της χώρας ή της περιοχής σας, στις οποίες θα κοινοποιούνται συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με εποχικές εργασίες στη χώρα ή την περιοχή σας.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, έχει προγραμματιστεί Εβδομάδα Δράσης στις 20-24 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, θα διοργανωθούν διάφορες δραστηριότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι!

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

ELA: Εκστρατεία «Δικαιώματα για όλες τις εποχές» (Rights for all seasons)

Το EURES στο Facebook Το βίντεο της εκστρατείας8 λόγοι για να σκεφτείτε σοβαρά την εποχική εργασία

Τέσσερις επισημάνσεις σχετικά με την εποχική απασχόληση το 2021 που θα πρέπει να λάβετε υπόψη

Αναζήτηση EURESσυμβούλων

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Το EURES στο Instagram

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

EURESΒάση αναζήτησης εργασίας

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεωνEURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Εξωτερικές ειδήσεις EURESΝέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότηταΤάσεις προσλήψεωνΜέσα κοινωνικής δικτύωσηςΝεολαία
Σχετικές ενότητες
Διαβίωση και εργασία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.