Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel7 mars 2019Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Löneförhandling: Var ska jag börja?

Under din karriär får du säkert möjlighet att löneförhandla. Det är svårt. Ska du satsa högt och riskera att göra fel? Eller ska du lägga dig lågt och riskera att undervärdera din kompetens? I den här artikeln ger vi dig några inledande tips.

Salary negotiation: Where should I start?
EURES

Ta reda på så mycket som möjligt

Du behöver gå in i en löneförhandling med en tydlig mållön – eller ett löneintervall – i åtanke så att du har en god utgångspunkt. Men det måste vara ett realistiskt belopp, annars kanske du känner att förhandlingen inte gick som du hade hoppats. Ett bra sätt att få en tydlig bild av din mållön är att titta på tjänster som liknar din och vilken lön de har. Det ger dig också en starkare förhandlingsposition.

Inse ditt värde

Kanske är du en klippa på försäljning. Kanske kan du skriva 70 ord per minut på datorn. Kanske kan du ta ett koncept och skapa magi utifrån det. Oavsett vad du har för kompetenser, gör de dig värdefull för vilket företag som helst. De är också utmärkta utgångspunkter vid en förhandling, så se till att du tar hänsyn till dem när du förbereder dig.

Låt arbetsgivaren inleda

Precis som du har arbetsgivaren troligen ett tydligt lönebelopp i åtanke. Det kan vara i paritet med vad du har tänkt dig, eller så kan det vara något helt annat. Genom att låta dem tala först och avslöja sitt belopp kan du se hur nära det ligger dina egna förväntningar. Om du vill, hinner du då justera ditt eget löneanspråk.

Var saklig

Vad vi tjänar kan spela stor roll för många delar av våra liv, vilket innebär att en löneförhandling kan bli en mycket personlig sak. Även om det är förståeligt, är det viktigt att så gott det går försöka hålla känslorna borta. Du ger ett professionellt intryck om du kan hålla dig lugn, vilket arbetsgivaren sannolikt uppskattar. Om du å andra sidan blir för känslomässig kan du få arbetsgivaren att vända sig emot dig och det kan försvaga din förhandlingsposition.

Ta god tid på dig

En löneförhandling kan kännas skrämmande och skapa stress så du kanske försöker att få det undanstökat så snabbt som möjligt. Men stå emot! Ta god tid på dig och se till att du tar upp alla frågor som är viktiga för dig. Det sista du vill är att gräma dig när du lämnar löneförhandlingen.

Vi hoppas att de här råden hjälper dig att få den lön du vill ha. Lycka till med löneförhandlingen!

Artikeln har tagits fram i samarbete med Eures, den europeiska portalen för rörlighet i arbetslivet.

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eurestjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
Företag /EntreprenörskapRåd och tipsRekryteringstrenderUngdom
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.