Ta reda på så mycket som möjligt
Du behöver gå in i en löneförhandling med en tydlig mållön – eller ett löneintervall – i åtanke så att du har en god utgångspunkt. Men det måste vara ett realistiskt belopp, annars kanske du känner att förhandlingen inte gick som du hade hoppats. Ett bra sätt att få en tydlig bild av din mållön är att titta på tjänster som liknar din och vilken lön de har. Det ger dig också en starkare förhandlingsposition.
Inse ditt värde
Kanske är du en klippa på försäljning. Kanske kan du skriva 70 ord per minut på datorn. Kanske kan du ta ett koncept och skapa magi utifrån det. Oavsett vad du har för kompetenser, gör de dig värdefull för vilket företag som helst. De är också utmärkta utgångspunkter vid en förhandling, så se till att du tar hänsyn till dem när du förbereder dig.
Låt arbetsgivaren inleda
Precis som du har arbetsgivaren troligen ett tydligt lönebelopp i åtanke. Det kan vara i paritet med vad du har tänkt dig, eller så kan det vara något helt annat. Genom att låta dem tala först och avslöja sitt belopp kan du se hur nära det ligger dina egna förväntningar. Om du vill, hinner du då justera ditt eget löneanspråk.
Var saklig
Vad vi tjänar kan spela stor roll för många delar av våra liv, vilket innebär att en löneförhandling kan bli en mycket personlig sak. Även om det är förståeligt, är det viktigt att så gott det går försöka hålla känslorna borta. Du ger ett professionellt intryck om du kan hålla dig lugn, vilket arbetsgivaren sannolikt uppskattar. Om du å andra sidan blir för känslomässig kan du få arbetsgivaren att vända sig emot dig och det kan försvaga din förhandlingsposition.
Ta god tid på dig
En löneförhandling kan kännas skrämmande och skapa stress så du kanske försöker att få det undanstökat så snabbt som möjligt. Men stå emot! Ta god tid på dig och se till att du tar upp alla frågor som är viktiga för dig. Det sista du vill är att gräma dig när du lämnar löneförhandlingen.
Vi hoppas att de här råden hjälper dig att få den lön du vill ha. Lycka till med löneförhandlingen!
Artikeln har tagits fram i samarbete med Eures, den europeiska portalen för rörlighet i arbetslivet.
Läs mer:
Leva och arbeta i Euresländer
Eures jobbdatabas
Eurestjänster för arbetsgivare
Eures evenemangskalender
Kommande evenemang på nätet
Eures på Facebook
Eures på Twitter
Eures på LinkedIn
Översikt
- Publiceringsdatum
- 7 mars 2019
- Upphovsmän
- Europeiska arbetsmyndigheten | Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering
- Teman
- Företag /EntreprenörskapRåd och tipsRekryteringstrenderUngdom
- Sektor
- Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles