Gjør forarbeidet
Du bør gå inn i forhandlingen med et klart beløp – eller lønnsnivå – i bakhodet slik at du har et godt utgangspunkt. Men du bør ha forsikret deg om at dette tallet er realistisk, ellers kan du fort oppleve at forhandlingen ikke går i den retningen du ønsker. Hvis du gjør undersøkelser rundt stillinger som ligner på din, og finner lønnsnivået for dem, vil dette gi deg en tydelig indikasjon på hvor du bør sikte, og dermed få et bedre forhandlingsgrunnlag.
Kjenn din egen verdi
Kanskje er du flink innen salg. Kanskje kan du skrive 70 ord i minuttet. Kanskje kan du ta et konsept og gjøre det om til noe magisk. Uansett hva du er flink til, er det dette som gjør deg verdifull for en bedrift. Dette er også gode forhandlingspunkter, så pass på at du tar med dem når du forbereder deg.
La arbeidsgiveren ta føringen
I likhet med deg har arbeidsgiveren sannsynligvis et tall i bakhodet. Det kan ligge i nærheten av ditt, men det kan også være ganske forskjellig. Ved å la motparten ta føringen og legge fram sitt tall først, vil du kunne se hvor nær forventningene dine det er, og gi deg sjansen til å justere ditt eget tall om du ønsker det.
Hold det upersonlig
Hvor mye vi tjener, har stor innvirkning på mange sider av livene våre, noe som kan gjøre lønnsforhandlinger til en svært personlig opplevelse. Selv om dette er forståelig, er det viktig å prøve å holde følelser utenfor prosessen i så stor grad som mulig. Ved å forholde deg rolig og avbalansert vil du framstå som profesjonell, noe som sannsynligvis appellerer til arbeidsgivere. Hvis du derimot lar følelsene ta overhånd, risikerer du å støte arbeidsgiveren fra deg og gi deg et svakere forhandlingsgrunnlag.
Ta deg tid
Å forhandle om lønn kan være skremmende og stressende, så det kan være fristende å få det unnagjort så fort som mulig. Stå imot den fristelsen! Ta deg tid og sørg for at du får fram alle momenter som er viktige for deg. Det siste du vil, er å angre på noe når forhandlingen er ferdig.
Vi håper disse rådene hjelper deg til å oppnå den lønnen du ønsker. Lykke til med forhandlingen!
Artikkelen er produsert i partnerskap med EURES, den europeiske jobbmobilitetsportalen.
Les mer:
Leve- og arbeidsvilkår i Eures-landene
Eures' jobbdatabase
Eures’ tjenester for arbeidsgivere
Eures’ aktivitetskalender
Kommende arrangementer på nett
Eures på Facebook
Eures på Twitter
Eures på LinkedIn
Nærmere opplysninger
- Publikasjonsdato
- 7 mars 2019
- Forfattere
- European Labour Authority | Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion
- Temaer
- Business /EntreprenørskapRåd og tipsRekrutteringstrenderUngdom
- Sektor
- Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles