Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2019. március 7.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Bértárgyalás: Hol kezdjem?

Pályafutása során lehetősége adódhat arra, hogy tárgyaljon a béréről. Ez egy trükkös feladat. Magasra céloz és kockáztatja, hogy okot adhat a sértődésre? Vagy alacsonyra céloz és kockáztatja saját képességeinek alulértékelését? Ebben a cikkben arra adunk néhány tippet, hogyan is érdemes a bértárgyalást elkezdeni.

Salary negotiation: Where should I start?
EURES

Végezzen előzetes kutatást!

Érdemes úgy tárgyalásba bocsátkozni, hogy konkrét bérösszeget – vagy bértartományt – tartunk a szemünk előtt, így ebből ki lehet majd indulni. Fontos azonban, hogy ez a bérigény realisztikus legyen, egyébként megvan az esélye annak, hogy a tárgyalás nem a várt módon zajlik majd. Ahhoz, hogy tiszta képet kapjon a megcélozandó szintről, és megerősítse általános tárgyalási pozícióját, érdemes az Önéhez hasonló állásokról és a hozzájuk tartozó fizetésről tájékozódni.

Legyen tisztában saját értékeivel!

Lehet, hogy Ön tehetséges értékesítő. Lehet, hogy percenként 70 szót le tud gépelni. Lehet, hogy képes egy adott koncepciót valami varázslatossá formálni. Bármi is legyen a képessége, az értékessé teszi Önt bármely vállalat számára. Ezek a képességek kiváló tárgyalási alapot biztosítanak, így érdemes időt fordítani arra, hogy a tárgyalásra való felkészülés során figyelembe vegye őket.

Engedje, hogy a munkáltató vezessen!

Önhöz hasonlóan valószínűleg a munkáltatónak is pontos elképzelése van a bérösszegről. Ez hasonló lehet az Ön elképzeléseihez, de jelentősen el is térhet azoktól. Ha a munkáltató vezet és közli először a bérrel kapcsolatos elképzeléseit, Ön láthatja, mennyire áll közel egymáshoz a két összeg, és lehetősége lesz arra, hogy saját bérigényét a munkáltatóéhoz igazítsa.

Törekedjen a személytelenségre!

Fizetésünk életünk számos részére kihatással lehet, ami a bértárgyalást nagyon személyes élménnyé teszi. Ez érthető, ám fontos, hogy az érzelmeket a lehető legkevésbé mutassuk ki a folyamat során. A higgadt és nyugodt magatartás segít professzionálisnak tűnni, ami vonzó a munkáltatók számára. Az elérzékenyülés azonban távolságtartóvá teheti a munkáltatót, és gyengíti a tárgyalást.

Szánjon rá elég időt!

A bértárgyalás félelmetes és stresszes lehet, ezért nagy a kísértés arra, hogy a lehető leggyorsabban túljussunk rajta. Álljon ellen ennek a kísértésnek! Szánjon rá elég időt, és bizonyosodjon meg róla, hogy az összes fontos elemet megvitatták. A legkevésbé sem akar a tárgyalásról megbánással távozni.

Reméljük, hogy tanácsainkkal segítettünk Önnek a kívánt bér elérésében. Sok sikert kívánunk a tárgyalásaihoz!

A cikk az EURES-szel, az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portáljával partnerségben készült.

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Üzlet / VállalkozásJavaslatok és tippekToborzási trendekIfjúság
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.