Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak7. ožujka 2019.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Pregovori o plaći: odakle početi?

U svojoj ćete karijeri možda imati priliku pregovarati o svojoj plaći. To može biti neugodna situacija. Hoćete li tražiti previsoku plaću i time nekoga uvrijediti? Ili ćete tražiti prenisku plaću te tako podcijeniti vlastite vještine? U ovom vam članku nudimo nekoliko savjeta za lakši početak.

Salary negotiation: Where should I start?
EURES

Dobro se informirajte

U pregovore morate ući s jasnom predodžbom o iznosu svoje plaće, ili barem rasponu plaće, kako biste imali dobru početnu točku za pregovore. Međutim, važno je da taj iznos bude realan. U suprotnome možda vam se neće svidjeti ishod pregovora. Istraživanje radnih mjesta sličnih vašemu i plaća koje se nude za njih izvrstan je način za stjecanje jasne slike o onome čemu biste trebali stremiti, a može vam poslužiti i kao čvrsta podloga za pregovore.

Znajte koliko vrijedite

Možda ste nadareni za prodaju. Možda možete natipkati 70 riječi u minuti. Možda možete iz običnog koncepta razviti nešto zaista čarobno. Bez obzira na to kojim vještinama raspolažete, one vas čine vrijednim zaposlenikom za svako poduzeće. One su i važne točke u pregovorima pa ih svakako uzmite u obzir tijekom pripreme.

Prepustite poslodavcu inicijativu

Baš kao i vi, poslodavac će na umu imati jasan iznos plaće. On može biti sličan vašemu, ali može biti i prilično različit. Dopustite li mu da preuzme inicijativu i prvi otkrije svoj iznos, moći ćete usporediti svoja očekivanja s njegovima i prilagoditi svoj iznos ako to poželite.

Ostanite profesionalni

Plaća može snažno utjecati na mnoge aspekte naših života, pa pregovori o njoj mogu biti vrlo osobno iskustvo. To je razumljivo, ali nastojte pokazati što manje emocija tijekom pregovora. Ostanete li smireni i prisebni, predstavit ćete se u profesionalnom svjetlu, što će se poslodavcima vjerojatno svidjeti. S druge strane, budete li emotivni, mogli biste razočarati poslodavca i ugroziti svoje pregovore.

Nemojte žuriti

Pregovori o plaći mogu biti zastrašujući i stresni, pa biste mogli poželjeti ubrzati ih koliko god je moguće. Oduprite se toj želji! Krenite polako i svakako prođite kroz sve aspekte koji su vam važni. Zasigurno ne želite nakon pregovara žaliti za propuštenim prilikama.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da dobijete plaću koju želite. Želimo vam sreću u pregovorima!

U suradnji s EURES-om, europskim portalom za mobilnost pri zapošljavanju.

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnikaEURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Posao /PoduzetništvoSavjetiTrendovi zapošljavanjaMladost
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.