Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο7 Μαρτίου 2019Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Διαπραγμάτευση μισθού: Από πού να ξεκινήσω;

Στη διάρκεια της καριέρας σας είναι πιθανό να έχετε την ευκαιρία να διαπραγματευθείτε τον μισθό σας. Αυτό απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Είναι σωστό να διεκδικήσετε ένα υψηλό ποσό, διακινδυνεύοντας να φέρετε τον εργοδότη σε δύσκολη θέση; Ή μήπως είναι προτιμότερο να έχετε χαμηλότερες απαιτήσεις, με κίνδυνο να υποτιμήσετε τις δεξιότητές σας; Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προσεγγίσετε μια τέτοια κατάσταση.

Salary negotiation: Where should I start?
EURES

Κάντε την έρευνά σας

Θα πρέπει να ξεκινήσετε τη διαπραγμάτευση έχοντας κατά νου ένα συγκεκριμένο ποσό –ή ένα συγκεκριμένο εύρος μισθού– που θα λειτουργήσει ως μια καλή αφετηρία για τη συζήτησή σας με τον εργοδότη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το ποσό που έχετε υπόψη είναι ρεαλιστικό, διαφορετικά η διαπραγμάτευση μπορεί να μην έχει την επιθυμητή έκβαση. Μια έρευνα σε θέσεις εργασίας παρόμοιες με τη δική σας και τους αντίστοιχους μισθούς θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε σαφέστερη εικόνα για το πού θα πρέπει να στοχεύετε και θα σας επιτρέψει να κινηθείτε γενικότερα από μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση.

Μάθετε ποια είναι η αξία σας

Ίσως να είστε πολύ καλοί στις πωλήσεις. Ίσως να μπορείτε να πληκτρολογήσετε 70 λέξεις το λεπτό. Ίσως να μπορείτε να μεταμορφώσετε οποιαδήποτε ιδέα σε κάτι μαγικό. Όποιες και αν είναι οι δεξιότητές σας, σας κάνουν πολύτιμους για οποιαδήποτε επιχείρηση. Πέραν αυτού, οι δεξιότητές σας αποτελούν ισχυρά σημεία διαπραγμάτευσης, οπότε βεβαιωθείτε ότι τις λαμβάνετε υπόψη κατά την προετοιμασία των επιχειρημάτων σας.

Αφήστε τον εργοδότη να κάνει το πρώτο βήμα

Όπως κι εσείς, ο εργοδότης σας έχει και εκείνος πιθανότατα στο μυαλό του ένα συγκεκριμένο ποσό. Μπορεί να είναι κοντά στο δικό σας, αλλά θα μπορούσε και να απέχει αρκετά από αυτό. Αφήνοντας τον εργοδότη να πάρει τον λόγο πρώτος και να αποκαλύψει το ποσό που θέλει να σας προτείνει, θα έχετε τη δυνατότητα να διαπιστώσετε πόσο απέχει το ποσό αυτό από τις δικές σας προσδοκίες και να προσαρμόσετε την αρχική σας θέση αναλόγως, εάν επιθυμείτε.

Μην το πάρετε προσωπικά

Οι αποδοχές μας μπορούν να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό πολλές πτυχές της ζωής μας, επομένως η διαπραγμάτευση του μισθού μπορεί να είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση. Αυτό είναι κατανοητό. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να αφήσετε το συναίσθημα στην άκρη όσο είναι δυνατό. Παραμένοντας ψύχραιμοι και ήρεμοι, θα παρουσιάσετε ένα επαγγελματικό πρόσωπο που είναι πολύ πιθανό να κερδίσει τον εργοδότη. Αντιθέτως, αν χάσετε την ψυχραιμία σας, διακινδυνεύετε να απομακρύνετε τον εργοδότη και να αποδυναμώσετε τη διαπραγματευτική σας θέση.

Μη βιαστείτε

Η διαπραγμάτευση του μισθού σας μπορεί να σας τρομάζει και να σας αγχώνει και μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να τη διεκπεραιώσετε βιαστικά. Αντισταθείτε σε αυτόν τον πειρασμό! Αποφύγετε τους βιαστικούς χειρισμούς κατά τη διαπραγμάτευση και βεβαιωθείτε ότι έχετε καλύψει όλα τα σημεία που έχουν σημασία για εσάς. Σε καμία περίπτωση δεν θέλετε να μετανιώσετε για τη στάση σας μετά τη λήξη της διαδικασίας.

Ελπίζουμε οι συμβουλές αυτές να σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε τον μισθό που θέλετε. Καλή επιτυχία στις διαπραγματεύσεις σας!

Το άρθρο συντάχθηκε σε συνεργασία με το EURES, την ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα.

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε σύμβουλοEURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Επιχειρήσεις /ΕπιχειρηματικότηταΧρήσιμες συμβουλέςΤάσεις προσλήψεωνΝεολαία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.