Gør dit hjemmearbejde
Du vil gerne gå ind til forhandlingen med en klar lønidé — eller et klart lønniveau — så du har et godt udgangspunkt at bygge videre på. Men det er vigtigt, at du sikrer dig, at dette niveau er realistisk, ellers oplever du måske, at forhandlingen ikke går på den måde, du håbede. Research på lignede stillinger som din og den løn, som de giver, er en god måde til at få et klart billede af, hvad du bør stræbe efter, og vil overordnet set give dig en stærkere forhandlingsposition.
Kend din egen værdi
Måske er du god til salg. Måske kan du skrive 70 ord i minuttet. Måske kan du få et udkast og omdanne det til noget magisk. Uanset dine kvalifikationer gør de dig værdifuld for enhver virksomhed. De er også gode forhandlingspunkter, så sørg for at tage dem med, når du forbereder dig.
Lad arbejdsgiveren komme med et udspil
Ligesom du vil arbejdsgiveren formentlig have en klar lønidé. Selv om den kan være stort set den samme som din, kan den også være helt forskellig. Ved at lade arbejdsgiveren komme med et udspil først, får du mulighed for at se, hvor tæt jeres forventninger er, og du får chance for at tilpasse dit eget niveau, hvis du ønsker.
Hold det upersonligt
Hvad vi tjener, kan have stor indvirkning på mange områder af vores liv, hvilken kan gøre en lønforhandling til en meget personlig oplevelse. Selv om dette er forståeligt, er det vigtigt så vidt muligt at forsøge at holde følelserne udenfor. Hvis du fremstår rolig og fattet, vil det hjælpe med til at give dig en professionel fremtoning, som arbejdsgivere formentlig vil synes om. Hvis du på den anden side lader følelserne styre dig, kan dette risikere at afskrække arbejdsgiveren og svække din forhandling.
Giv dig god tid
En lønforhandling kan være skræmmende og stressende, og det kan derfor være fristende at haste igennem den så hurtigt som muligt. Modstå denne tilskyndelse! Giv dig god tid og sørg for, at du kommer ind på alle de punkter, der er vigtige for dig. Det sidste, du ønsker, er at forlade forhandlingsprocessen med fortrydelser.
Vi håber, disse råd hjælper dig med at opnå den løn, du ønsker. Held og lykke med lønforhandlingen!
Artikel udarbejdet i samarbejde med Eures, den europæiske portal for jobmobilitet.
Læs mere:
Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene
Eures' jobdatabase
Eures' tjenester for arbejdsgivere
Eures' kalender over events
Kommende onlineevents
Eures på Facebook
Eures på Twitter
Eures på LinkedIn
Detaljer
- Publikationsdato
- 7. marts 2019
- Forfattere
- Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed | Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion
- Emner
- Forretning/iværksætteriRåd og tipsRekrutteringstendenserUngdom
- Sektor
- Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles