Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel20 september 2018Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Hoe EURES u kan helpen bij het runnen of opzetten van een klein bedrijf

Heeft u minder dan 250 werknemers? Is uw jaaromzet lager dan 50 miljoen EUR? Dan valt u onder de kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's). Of u nu al lang in bedrijf bent of nog maar net begint, EURES kan de verschillende stappen voor u vereenvoudigen.

Running or starting a small business? Here’s how EURES can help
Shutterstock

Een begin maken

Als EU-burger heeft u het recht om in iedere lidstaat een bedrijf te beginnen.

Ga naar Zelfstandig ondernemerschap (Levens- en arbeidsomstandigheden) om wegwijs te geraken in alle bureaucratie. Selecteer in het keuzemenu het land waar u een kmo wilt beginnen. Zo wordt u stapsgewijs door de procedure geholpen.

Advies over financiering

Rechtstreekse financiering via EURES is niet mogelijk, maar er is een aantal EU-programma's dat leningen of subsidies aanbiedt, afhankelijk van uw type kmo. Lees EU-financiering: gids voor beginners om te ontdekken of er een financieringsprogramma bestaat voor uw kmo.

Als u een lening of aandelenfinanciering overweegt, zou u COSME kunnen proberen. Dat is het EU-programma voor het concurrentievermogen van ondernemingen en het midden- en kleinbedrijf (2014-2020). COSME biedt toegang tot leningen via lokale financiële instellingen. Ga naar Financiering voor ondernemers en bedrijven om erachter te komen waar u zich in uw land kunt aanmelden.

Als uw kmo het financieel moeilijk heeft, kan de Europese Commissie u helpen de situatie te beoordelen en de beste oplossingen te bedenken. Kijk voor meer informatie onder Faillissement en tweede kans.

Werknemers vinden via EURES

EURES biedt verschillende platformen waar u vacatures kunt plaatsen en geschikte werkzoekenden kunt vinden.

Meld u gratis aan als werkgever om de Cv-zoekfunctie voor werkgevers te gebruiken en mensen te vinden die op zoek zijn naar een baan op uw werkterrein. Vervolgens kunt u de cv's van werkzoekenden online bekijken en de meest geschikte bewaren.

Als u van plan bent jongeren in dienst te nemen, inclusief leerlingen of stagiaires uit heel Europa, biedt Drop’pin@EURES misschien wat u zoekt.

Plaats eens een vacature op het EURES-portaal. Ga naar Vacature plaatsen om te ontdekken hoe u dat kunt doen. U kunt vacatures plaatsen in de nationale vacaturebank van uw land en deze koppelen aan het EURES-portaal. Selecteer uw land in de lijst om hiervoor contact op te nemen met het lokale arbeidsbureau.

Arbeidsrecht

Wilt u werknemers uit andere lidstaten in dienst nemen? Bekijk dan de informatie over werkvergunningen en het registreren van werknemers onder Leven en werken.

Contacten leggen

  • Als u zich internationaal wilt ontwikkelen, kunt u bij het Enterprise Europe Network terecht voor advies en ondersteuning. Bij het netwerk zijn duizenden experts aangesloten die u aan nuttige internationale contacten kunnen helpen.
  • Bekijk de pagina met aankomende evenementen van de Europese banendagen. Bij die evenementen kunt u een groot aantal werkzoekenden op één plek ontmoeten. Daar kunt u uw kmo en vacatures promoten, en u kunt van tevoren sollicitatiegesprekken plannen, zodat u tijdens het evenement werknemers kunt werven. Als u niet naar een evenement kunt afreizen, is er de mogelijkheid het online bij te wonen.
  • Er zijn ook regelmatig Europese Werkgeversdagen, waar u met andere bedrijven en opleidingsprofessionals uit uw sector kunt netwerken.
  • Ga ook eens naar een internationale banenbeurs. Nog een manier om op te vallen en de beste werknemers aan te trekken, en het is een kans om een blik te werpen op de concurrentie.

Op de EURES-evenementenkalender vindt u wanneer al deze evenementen plaatsvinden.

Zakelijke kansen

Kunt u diensten leveren die de Commissie nodig heeft? De Commissie huurt kmo's in voor het verrichten van verschillende diensten. Bekijk het contractaanbod en wie weet kunt u de winnende offerte indienen in reactie op een van de oproepen tot het indienen van voorstellen.

Heeft u nog vragen, neem dan via onderstaande link contact op met een EURES-medewerker.

 

Verwante links:

Zelfstandig ondernemerschap (Levens- en arbeidsomstandigheden)

EU-financiering: gids voor beginners

COSME-programma

Financiering voor ondernemers en bedrijven

Faillissement en tweede kans

EURES – Cv-zoekfunctie voor werkgevers

Drop’pin@EURES

Vacature plaatsen

Leven en werken

Enterprise Europe Network

Europese banendagen

EURES – Evenementenkalender – Europese Commissie

Oproepen tot het indienen van voorstellen:

EU-programma's voor bedrijfsondersteuning

EURES-medewerkers

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek eenEURES-medewerker

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Bijzonderheden

Onderwerpen
Bedrijf/OndernemerschapEU-toolbox voor mobiliteitExterne stakeholdersHints en tipsJobdagen/evenementenArbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuwsWervingstrendsSociale mediaJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.