Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli20. syyskuuta 2018Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Johdatko tai oletko perustamassa pienyritystä? EURES voi olla avuksi näin

Onko yrityksessäsi alle 250 työntekijää? Onko yrityksesi vuotuinen liikevaihto alle 50 miljoonaa euroa? Jos on, yrityksesi katsotaan kuuluvan pieniin ja keskisuuriin yrityksiin (pk-yritykset). EURES voi auttaa helpottamaan yrittämiseen liittyviä asioita riippumatta siitä, onko yrityksesi jo toiminnassa vai oletko vasta perustamassa sitä.

Running or starting a small business? Here’s how EURES can help
Shutterstock

Aloitusohjeet

EU:n kansalaisena sinulla on oikeus perustaa yritys mihin tahansa jäsenvaltioon.

Liiallisen byrokratian välttämiseksi kannattaa tutustua sivustoon Itsenäinen ammatinharjoitus (Elin- ja työskentelyolot). Valitse pudotusvalikosta maa, johon haluat perustaa pk-yrityksesi. Siitä sinut ohjataan askel askelelta koko menettelyn läpi.

Tietoa rahoituksesta

EURES ei anna suoraan rahoitusta, mutta useista EU:n ohjelmista voi saada lainoja tai avustuksia pk-yrityksesi tyypin mukaan. Pk-yrityksiä tukevista rahoitusohjelmista saa tietoa EU-rahoituksen perustietopaketista.

Jos harkitset lainaa tai pääomarahoitusta, voit kokeilla COSME-ohjelmaa. Se on yritysten kilpailukykyä ja pieniä ja keskisuuria yrityksiä koskeva EU:n ohjelma (2014–2020). Siitä voi saada paikallisten rahoituslaitosten tarjoamia lainoja. Saadaksesi selville, mistä voit hakea niitä omassa maassasi, mene sivulle Rahoitus.

Jos pk-yritykselläsi on taloudellisia vaikeuksia, Euroopan komissio voi auttaa arvioimaan tilanteesi ja löytämään parhaat ratkaisut. Lisätietoa on konkurssia ja uutta mahdollisuutta käsittelevällä sivustolla Bankruptcy and second chance.

Etsi työntekijöitä EURESin kautta

EURES tarjoaa erilaisia foorumeja, joilla voit ilmoittaa avoinna olevista työpaikoista ja etsiä sopivia työnhakijoita.

Työnantajana voit rekisteröityä ilmaiseksi käyttämään työnantajille tarkoitettua ansioluettelohakua, josta löydät oman alasi työntekijöitä. Sen jälkeen pääset tutustumaan työnhakijoiden verkkoansioluetteloihin ja voit tallentaa niistä sopivimmat.

Jos aiot palkata muista Euroopan maista nuoria ihmisiä, esimerkiksi oppisopimusopiskelijoita tai harjoittelijoita, Drop’pin@EURES voi täyttää tarpeesi.

Entä jos ilmoittaisit työpaikasta EURES-portaalissa? Sivustolta Ilmoita työpaikasta saat selville, miten se tehdään. Voit ilmoittaa työpaikasta oman maasi kansallisessa työnvälitystietokannassa ja linkittää sen EURES-portaaliin. Löydät sitä varten paikallisen yhteyshenkilön valitsemalla pudotusluettelosta maasi.

Työoikeus

Haluatko palkata työntekijöitä muista jäsenvaltioista? Tutustu työlupia ja työntekijöiden rekisteröintiä koskeviin tietoihin sivustolla Eläminen ja työskentely.

Yhteyksien luominen

  • Jos haluat laajentua kansainvälisesti, Yritys-Eurooppa-verkostosta saat neuvoja ja tukea. Verkostossa on tuhansia asiantuntijoita, jotka löytävät sinulle hyödyllisiä kansainvälisiä yhteyshenkilöitä.
  • Tutustu Euroopan työpaikkapäivien tulevien tapahtumien sivuun. Näissä tapahtumissa pääset tapaamaan suuren määrän työnhakijoita yhdessä paikassa. Siellä voit kertoa pk-yrityksestäsi ja avoimista työpaikoistasi. Voit myös sopia haastatteluista etukäteen, jotta voit rekrytoida työntekijöitä tapahtuman aikana. Jos et pääse matkustamaan tapahtumiin, voit osallistua verkossa.
  • Myös säännöllisesti järjestettävillä Euroopan työnantajapäivillä voit verkostoitua alasi muiden yritysten ja koulutusalan ammattilaisten kanssa.
  • Entä jos osallistuisit kansainvälisille työpaikkamessuille? Se on yksi tapa saada huomiota ja houkutella parhaita työntekijöitä. Messuilla voi myös katsastaa kilpailutilanteen.

Kaikkien näiden tapahtumien ajat saa selville EURESin tapahtumakalenterista.

Liiketoimintamahdollisuudet

Pystytkö tarjoamaan komission tarvitsemia palveluja? Komissio palkkaa pk-yrityksiä tuottamaan erilaisia palveluja. Selvitä, mitä sopimuksia on tarjolla - ehkä juuri sinä pystyt tekemään parhaan tarjouksen vastaamalla ehdotuspyyntöön.

Jos sinulla on kysyttävää, näpäytä seuraavaa linkkiä ja saat yhteyden EURESin työntekijään.

 

Asiaan liittyviä linkkejä

Itsenäinen ammatinharjoitus (elin- ja työolot)

EU-rahoituksen perustietopaketti

COSME-ohjelma

Rahoitus

Bankruptcy and second chance (konkurssi ja uusi mahdollisuus)

EURES – Työnantajien ansioluettelohaku

Drop’pin@EURES

Ilmoita työpaikasta

Elin- ja työolot

Yritys-Eurooppa-verkosto

Euroopan työpaikkapäivät

EURES – tapahtumakalenteri – Euroopan komissio

Ehdotuspyynnöt

EU:n liiketoiminnan tukiohjelmat

EURESin henkilöstö

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-henkilöstöä

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
Liiketoiminta / YrittäjyysEU:n liikkuvuuden työkalupakkiUlkopuoliset sidosryhmätVinkkejäTyöpäivät/tapahtumatTyömarkkinauutiset/liikkuvuusuutisetRekrytointitrenditSosiaalinen mediaNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.