Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli7. heinäkuuta 2022Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Romanialaiset koulunsa päättäneet nuoret löysivät EURESin kautta työharjoittelupaikan Saksan maaseudulla

Neljä romanialaista koulunsa päättänyttä nuorta löysi EURES-verkoston tukeman ”maaseudusta maaseudulle” -aloitteen puitteissa harjoittelupaikan Pohjois-Saksan maaseutualueella sijaitsevasta Heidekreisista.

Romanian school graduates find traineeships in rural Germany with EURES

Yksi ohjelmaan osallistujista on Józsi Kotroczo, joka työskentelee Soltaun kaupungissa sijaitsevassa Elektro Müller -nimisessä sähkötekniikan alan yrityksessä. Józsi on Unkarin ja Romanian kansalainen, mutta hän on asunut Romaniassa useita vuosia ennen muuttoa Saksaan. Józsi valmistautui koulunsa päättökokeisiin, kun hän tapasi Marianne Perrinin, joka työskentelee EURES-neuvojana Saksan liittovaltion työvoimaviraston kansainvälisessä työnvälityspalvelussa (ZAV). Marianne vieraili Ineun kaupungissa lähellä Aradia sijaitsevassa Józsin koulussa esittelemässä asumis-, oppimis- ja työskentelymahdollisuuksia Heidekreisissa. Marianne kutsui neljä harjoittelijaehdokasta vierailemaan Heidekreisissa, tapaamaan työnantajia ja tunnustelemaan, miltä asuminen siellä tuntuisi. Vierailu järjestettiin EURESin kohdennetun liikkuvuuden järjestelmän, alueen julkisen työvoimapalvelun ja paikallisen vastaanottopisteen tuella.

Apua paikallisille työnantajille osaamisen kohtaanto-ongelman ratkaisemiseksi

Yksi ohjelmaan osallistuvista työnantajista on Elektro Müller -yrityksen omistaja Patrick Müller. ”Nykyään on varsin vaikeaa saada nuoria kiinnostumaan [sähkötekniikan] alasta”, Patrick toteaa. ”Monet koulunsa päättäneet suuntaavat kaupallisen alan oppisopimuskoulutukseen tai opintoihin. Siksi olemme yrityksessä erityisen iloisia, kun ulkomailta tulevat ihmiset haluavat aloittaa oppisopimuskoulutuksen meillä täällä Heidekreisissa", hän toteaa tyytyväisenä. ”Maaseutualueet tarjoavat usein erittäin hyvät työ- ja elinolot (vastinetta rahalle, infrastruktuuria perheille jne.), mutta hakijat suosivat yleensä suuria kaupunkeja”, Marianne lisää. ”Heidekreisissa työvoiman kysynnän ja tarjonnan välillä on huomattava epätasapaino. Haluamme vastata siihen kertomalla maaseutualueilla asumisen ja työskentelyn eduista selkeästi ja markkinoimalla niitä.”

Kieleen ja pandemiaan liittyvien haasteiden ratkaiseminen

Koska ammattiin kouluttautumiseen kuuluu myös kouluissa tapahtuvaa oppimista, harjoittelijoiden saksan kielen osaamisen on oltava edistyneellä tasolla. Tämän vuoksi työnantajien löytäminen oli aluksi haastavaa. Motivoituneet opiskelijat olivat kuitenkin halukkaita osallistumaan kielikursseille. Niinpä Marianne löysi kolme yritystä – joista yksi oli Elektro Müller – jotka tarjosivat heille harjoittelupaikkaa ja pitkän valmistautumisjakson saksan kielen taitojen parantamiseksi.

Pian harjoittelijoiden saapumisen jälkeen alkanut covid-19-pandemia toi mukanaan uusia vaikeuksia. Lähiopetus peruttiin, ja nuorten harjoittelijoiden oli suoritettava kielikurssit verkossa. Koska oli olemassa vaara, että nuoret saattavat palata kotiin, Marianne teki yhteistyötä työnantajien, vastaanottopisteen ja kielikoulun kanssa nuorten tukemiseksi ja motivoimiseksi. ”Mielestäni tämä on hyvä esimerkki siitä, että EURES ei ole pelkästään loistava yleiseurooppalainen verkosto, joka tarjoaa monia mahdollisuuksia, vaan EURES tarjoaa myös pääsyn muihin, alueellisiin verkostoihin, joista on todellista apua paikan päällä", hän toteaa.

Onnistunut kotiutuminen

Józsi on selvinnyt haasteista ja kotiutunut hyvin Saksaan. ”Viihdyn erittäin hyvin Heidekreisissa. Ihmiset täällä ovat ystävällisiä ja auttavaisia”, hän sanoo. Józsi on kotoisin melko samankaltaiselta maaseutualueelta Romaniassa. Hän jatkaa uudessa ympäristössä vanhoja harrastuksiaan, kuten jalkapallon pelaamista ja lenkkeilyä. ”Minulle on tärkeää, että asun lähellä työpaikkaa enkä tarvitse juuri lainkaan autoa”, Józsi lisää.

Omaa kokemustaan pohtiessaan Józsi kehuu heti saamaansa apua. ”Muuttomme jälkeen vastaanottopiste järjesti meille majoituksen ja auttoi meitä asioiden hoitamisessa, kuten asukkaaksi kirjautumisessa, lääkärissä käymisessä, ostosten tekemisessä, asunnon etsimisessä, huonekalujen hankkimisessa, matkapuhelinsopimusten tekemisessä, pankkitilien avaamisessa jne. Siitä oli valtavasti apua”, hän kiittelee. ”EURES-ohjelmasta saadun taloudellisen tuen ansiosta pystyin rahoittamaan muuttoni Saksaan”, Józsi lisää. ”Ilman tätä starttitukea en luultavasti olisi täällä.”

Kiinnostaako työskentely ulkomailla? Selaa avoimia työpaikkoja tai ota yhteyttä EURES-neuvojaan.

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Työnhaku

Ota yhteyttä EURES-neuvojaan

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
Työpäivät/tapahtumatRekrytointitrenditMenestystarinatNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
EURES-palvelutEURES Targeted Mobility SchemeAsuminen ja työskentely
Sektori
Electricity, gas, steam and air conditioning supply

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.