Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak12. ožujka 2018.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Pravi životopis za pravi posao, zahvaljujući EURES-u Italija

EURES Italija mladim tražiteljima zaposlenja pruža alate koji će im pomoći u prvom koraku prema ostvarivanju međunarodne karijere.

The right CV for the right job, thanks to EURES Italy
EURES Abruzzo

U suradnji sa Sveučilištem u Teramu u Italiji, EURES Italija nudi radionice za studente, osobe s diplomom i javnost, te im pomaže napisati životopise na talijanskom i engleskom s pomoću kojih će se istaknuti.

Sudionici uče kako napisati životopis na obama jezicima, s naglaskom na europski format predloška Europass, učitati svoje životopise na internetsku stranicu EURES-a, napisati motivacijsko pismo za poslodavce u Italiji i u inozemstvu, napisati spontanu prijavu za posao, prijaviti se za slobodno radno mjestu na internetskoj stranici EURES-a i predstaviti se na razgovoru za posao.

Brojni mladi tražitelji zaposlenja iskorištavaju prednosti ovog projekta. Jedan od njih je Saverio Zappacosta, dvadesetčetverogodišnjak iz Pescare u Italiji koji studira komunikacijske znanosti na tamošnjem sveučilištu, a trenutačno je na jednogodišnjem programu razmjene u Wyomingu u SAD-u.

„Ovaj mi je seminar promijenio život jer se održavao neposredno prije mog odlaska u SAD”, rekao je. „Uvidio sam da postoje razlike između životopisa u različitim zemljama te naučio kako najbolje prikazati svoje vještine ovisno o zemlji u koju idem i o vrsti posla za koji se prijavljujem. Prije seminara nisam shvaćao da su neke vještine koje posjedujem jedinstvene pa sam ih nakon njega mogao bolje istaknuti u svom životopisu.” Saverio je pronašao posao čim je stigao u Ameriku.

Dvadesetdvogodišnji Mirko Rabottini iz Terama u Italiji, koji je na drugoj godini studija ekonomije, još je jedan zadovoljan polaznik.

„Radionica je bila ključan element u pisanju mog životopisa. Konkretno, naučio sam puno o tome koji model trebam upotrebljavati i kako ga mogu prilagoditi konkretnim prijavama za posao”, kaže. „Naposljetku sam napravio životopis s infografikama, kao i englesku verziju životopisa u Europass formatu, koji sam iskoristio za prijavu na razne poslove. Odabrale su me tri agencije od njih pet u koje sam se prijavio.”

Anna Bongiovanni, savjetnica EURES-a u Abruzzu u Italiji, voditeljica je suradnje sa Sveučilištem u Teramu. „Surađujemo od 2011.: 22. studenog te godine održali smo prvu radionicu na kojoj smo studentima ponudili savjete kako sastaviti životopis na obama jezicima”, kaže Anna.

Taj je događaj postao stalnim dijelom Dana karijera koji se na Sveučilištu održavaju dvaput godišnje. Sljedeća se radionica održava 6. studenog.

Profesor Christian Corsi, izaslanik rektora Sveučilišta u Teramu, zadovoljan je suradnjom s EURES-om.

„Seminar je dio naših Dana karijera, tijekom kojih naše studente diplomskih i preddiplomskih studija pripremamo za razgovore za posao”, rekao je profesor Corsi. „Radionica je vrlo korisna jer studenti uče kako bolje iskoristiti aktivne alate za pretraživanje. Brojni su studenti imali koristi od ovog programa osposobljavanja jer mladi sudionici osvijeste potrebu za praćenjem vještina i stručnih profila koji su potrebni na tržištu rada te time povećaju svoju šansu za zaposlenje.”

 

Korisne poveznice:

Sveučilište u Teramu

Radionice EURES-a Italija za pripremu životopisa

Predložak Europass

Slobodna radna mjesta na internetskoj stranici EURES-a

Dani karijera na Sveučilištu u Teramu

 

Saznajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnika EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Predstojeći događaji na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

EURES na portalu Google+

Teme
Najbolja praksa EURES-aSavjetiTrendovi zapošljavanja
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.