Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο12 Μαρτίου 2018Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Το σωστό βιογραφικό για τη σωστή θέση εργασίας, χάρη στο EURES Ιταλίας

Το EURES Ιταλίας προσφέρει στους νέους που αναζητούν εργασία τα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα για μια διεθνή επαγγελματική σταδιοδρομία.

The right CV for the right job, thanks to EURES Italy
EURES Abruzzo

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Teramo, στην Ιταλία, το EURES Ιταλίας διοργανώνει σεμινάρια για φοιτητές, για αποφοίτους και για το κοινό, στα οποία μαθαίνουν πώς να συντάξουν ένα ελκυστικό βιογραφικό σημείωμα στα ιταλικά και στα αγγλικά.

Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς να συντάξουν ένα βιογραφικό και στις δύο γλώσσες, με έμφαση στο ευρωπαϊκό υπόδειγμα Europass, να καταχωρίσουν το βιογραφικό τους στην πύλη του EURES, να συντάξουν μια συνοδευτική επιστολή για εργοδότες στην Ιταλία και στο εξωτερικό, να υποβάλουν μια αυθόρμητη αίτηση, να υποβάλουν αίτηση για κάποια κενή θέση εργασίας στην πύλη του EURES και να παρουσιάσουν τον εαυτό τους σε μια συνέντευξη.

Μεγάλος αριθμός νέων που αναζητούν εργασία απολαμβάνουν τα οφέλη αυτού του προγράμματος. Ένας από αυτούς είναι ο Saverio Zappacosta, 24 ετών, από την Pescara της Ιταλίας, ο οποίος σπουδάζει στο τμήμα επιστημών επικοινωνίας του πανεπιστημίου και θα βρεθεί για έναν χρόνο στο Πανεπιστήμιο του Wyoming στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αυτό το σεμινάριο άλλαξε τελείως τα δεδομένα για μένα, επειδή διοργανώθηκε λίγο πριν φύγω για τις ΗΠΑ», αναφέρει. «Μπόρεσα να κατανοήσω τις διαφορές στη σύνταξη του βιογραφικού σε διαφορετικές χώρες και πώς να αναδείξω καλύτερα τις δεξιότητές μου με βάση τη χώρα όπου θα πήγαινα και τη θέση εργασίας για την οποία θα υπέβαλα αίτηση. Πριν από αυτό το σεμινάριο, δεν είχα αντιληφθεί ότι κάποιες από τις δεξιότητές μου ήταν μοναδικές, και μπόρεσα να τις παρουσιάσω καλύτερα στο βιογραφικό μου.» Μόλις έφτασε στην Αμερική, βρήκε αμέσως δουλειά.

Άλλος ένας ικανοποιημένος συμμετέχων είναι ο 22χρονος Mirko Rabottini από το Teramo της Ιταλίας, ο οποίος είναι δευτεροετής φοιτητής οικονομικών.

«Το σεμινάριο ήταν απαραίτητο για να συντάξω το βιογραφικό μου. Πιο συγκεκριμένα, έμαθα πολλά πράγματα για το πρότυπο που θα πρέπει να χρησιμοποιήσω, καθώς και πώς να το προσαρμόσω ανάλογα με την κάθε αίτηση», αναφέρει. «Στο τέλος, δημιούργησα ένα βιογραφικό με τη μορφή γραφήματος πληροφοριών, και άλλο ένα χρησιμοποιώντας την αγγλική έκδοση του Europass, με τα οποία υπέβαλα αιτήσεις για διάφορες θέσεις εργασίας. Με επέλεξαν τρεις από τις πέντε εταιρείες στις οποίες υπέβαλα αίτηση.»

Η Anna Bongiovanni, σύμβουλος του EURES με έδρα το Abruzzo της Ιταλίας, είναι επικεφαλής της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του Teramo. «Η συνεργασία ξεκίνησε το 2011: στις 22 Νοεμβρίου εκείνου του έτους διοργανώσαμε το πρώτο σεμινάριο, όπου παρουσιάσαμε στους φοιτητές συμβουλές για τη σύνταξη του βιογραφικού τους και στις δύο γλώσσες», αναφέρει.

Η εκδήλωση διοργανώνεται πλέον σε σταθερή βάση στο πλαίσιο των ημερών σταδιοδρομίας που λαμβάνουν χώρα στο πανεπιστήμιο δύο φορές τον χρόνο. Το επόμενο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου.

Ο καθηγητής Christian Corsi, εκπρόσωπος του Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Teramo, είναι ικανοποιημένος από τη συνεργασία με το EURES.

«Το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ημέρας Σταδιοδρομίας του πανεπιστημίου μας, μέσω της οποίας οι απόφοιτοι και οι φοιτητές μας προετοιμάζονται για συνεντεύξεις», αναφέρει. «Το σεμινάριο βοηθά πολύ τους φοιτητές να βελτιώσουν τις γνώσεις τους για τα εργαλεία ενεργού αναζήτησης. Πολλοί είναι οι φοιτητές που έχουν επωφεληθεί από αυτό το πρόγραμμα κατάρτισης, το οποίο ευαισθητοποιεί τους νέους συμμετέχοντες για την ανάγκη να παρακολουθούν τις δεξιότητες και τα επαγγελματικά προφίλ που ζητά η αγορά εργασίας, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες εύρεσης εργασίας.»

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Πανεπιστήμιο του Teramo

Σεμινάριο του EURES Ιταλίας για τη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος

Υπόδειγμα Europass

Κενές θέσεις εργασίας στην πύλη του EURES

Ημέρα Σταδιοδρομίας στο Πανεπιστήμιο του Teramo

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Διαβίωση και εργασία στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τουςεργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Το EURES στο Google+

Λεπτομέρειες

Θέματα
βέλτιστη πρακτική EURESΧρήσιμες συμβουλέςΤάσεις προσλήψεων
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.