Направо към основното съдържание
Лого
EURES
Новинарска статия12 Mарт 2018 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Точната автобиография за точната работа благодарение на EURES Италия

EURES Италия оборудва младите хора, търсещи работа, с инструменти, които да им помогнат да предприемат първите стъпки към международна кариера.

The right CV for the right job, thanks to EURES Italy
EURES Abruzzo

Чрез съвместната си работа с университета в Терамо, Италия, EURES Италия предлага семинари за студенти, абсолвенти и обществеността, като ги учи как да създават завладяващи автобиографии на италиански и английски.

Участниците учат как да напишат автобиография и на двата езика, като се фокусират върху европейския образец на Europass, да регистрират автобиография в портала на EURES, да напишат мотивационно писмо за работещите в Италия и чужбина, да съставят спонтанна кандидатура, да кандидатстват за работа в портала на EURES и да се представят добре на интервю за работа.

Голям брой млади хора, търсещи работа са облагодетелствани от този проект. Един от тях е Саверио Запакоста, на 24 г. от Пескара, Италия, който е записан във факултета на университета по комуникационни науки и прекарва една година в университета Уайоминг в САЩ.

„Този семинар беше ключов за мен, защото се състоя точно преди да отида в САЩ“, казва той. „Успях да разбера разликите между автобиографиите в различните държави и как да представя най-добре моите умения според държавата и работа, за която кандидатствах. Преди този семинар не осъзнавах, че някои от моите умения са уникални и можех да ги представя по-добре в резюмето си.“ Веднага след като пристига в Америка, той си намира работа.

Друг доволен участник е 22-годишния Мирко Работини от Терамо, Италия, който кара втората си година по икономика.

„Семинарът беше ключът към създаването на моята автобиография. По-конкретно научих много за това кой модел да използвам и как да го адаптирам за всяка специфична кандидатура“, казва той. „Накрая създадох инфографична автобиография, както и английската версия на Europass, с които кандидатствах за няколко позиции. Бях избран за три от петте агенции към които кандидатствах.“

Анна Бонджовани, съветник към EURES в Абруцо, Италия, ръководи сътрудничеството с университета в Терамо. „Сътрудничеството се създаде през 2011 г.: на 22-ри ноември същата година създадохме първия семинар, на който споделяхме съвети към студентите за това как да напишат автобиография на двата езика“, казва тя.

Събитието става постоянно за годишните фестивали Дни на кариерата на двата университета. Следващия семинар се проведе на 6-ти ноември.

Професор Кристиан Корси, делегат на ректора на университета в Терамо, е доволен от сътрудничеството с EURES.

„Семинарът е част от фестивала Дни на кариерата, чрез който нашите абсолвенти и завършващи се подготвят за интервюта за работа“, казва той. „Семинарът е много полезен за подобряване на знанията на студентите относно активните инструменти за изследване. Много от студентите се възползваха от това обучение и то дава възможност на младите участници да осъзнаят необходимостта от наблюдение на уменията и професионалните профили, изисквани от пазара на труда, и по този начин да повишат пригодността си за заетост.“

 

Връзки по темата:

Университет в Терамо

EURES Италия семинар за подготовка на автобиографии

Образец на Europass

Свободни места в портала на EURES

Университет в Терамо Дни на кариерата

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

EURES в Google+

Теми
Най-добра практика на EURESПрепоръки и съветиТенденции при набиране на персонал
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.