Skip to main content
EURES
News article21 september 2023European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion

Hjemmekontor: en veiledning for nye ansatte

Hjemmekontor er den nye normalen, og mange selskaper tilbyr de ansatte dette godet. Det er imidlertid et farvann det kan være utfordrende å navigere i, spesielt for nye ansatte. Her er noen tips til hvordan du kan lykkes med hjemmekontor.

Remote work: A guide for new employees

Skap et behagelig og produktivt arbeidsområde

Å jobbe hjemmefra kan være vrient, spesielt hvis det er første gang du gjør det. Det er viktig å tenke på hvordan du ønsker å ha det rundt deg der du jobber. Hvis du jobber hjemmefra, bør du prøve å velge et eget arbeidsområde uten distraksjoner. Helst vil du ikke jobbe på soverommet, siden du vil ha et klart skille mellom jobb og fritid. Det kan være lurt å investere i ergonomiske møbler – anse dette som en investering i stedet for en ekstra kostnad. En behagelig stol vil gjøre underverker for produktiviteten. Arbeidsområdet bør gjøres om til et sted der du gleder deg til å jobbe. Prøv å sette et personlig preg med litt planter, kunst eller andre ting som øker inspirasjonen og produktiviteten.

Få til en sunn balanse mellom jobb og fritid

Det er viktig å ha en sunn balanse mellom jobb og fritid, enten du jobber hjemmefra eller ikke. Det er imidlertid noen ting du må tenke på i den nye jobbsituasjonen din. Grensen mellom jobb og privatliv er uklar når du jobber hjemmefra, så det er viktig å sette klare grenser for jobb og fritid. Sett deg en fast arbeidstid, og prøv å holde deg til den – det kan være lett å jobbe utover arbeidstiden, spesielt når du jobber hjemmefra. Hvis du jobber i et lite rom, kan du fort bli utbrent og trett, så det kan være lurt å få seg litt frisk luft og mosjon i matpausen. Dette vil hjelpe deg med å holde deg energisk og frisk.

Vær oppmerksom på distraksjoner

Distraksjoner og avbrytelser er helt vanlig når man har hjemmekontor. Kanskje deler du plassen med familien eller bor i et kollektiv, og dette kan være vanskelig hvis dem du bor sammen med, har en annen arbeidstid enn deg. Oppmerksomhetssyke kjæledyr eller postleveranser er ting vi ikke trenger å forholde oss til på kontoret. Hvis det er mye støy rundt deg, kan du derfor bruke støyreduserende øretelefoner slik at du får til å fokusere bedre på arbeidet. Det er viktig å sette grenser for familiemedlemmer eller andre du bor sammen med. La dem få vite når du er på jobb, og når du har fri.

Mobilen er en stor distraksjon. Slå derfor av appvarsler og meldinger på sosiale medier i arbeidstiden – du vil bli overrasket over hvor mye tid vi mister på å bla på disse appene.

Hold deg fokusert og motivert

Hjemmekontor kan gi de ansatte nettopp den fleksibiliteten og friheten de er på jakt etter i dagens arbeidsmarked. Det kan imidlertid være vanskelig å holde seg fokusert og motivert på grunn av isolasjon, distraksjoner og tretthet. Det finnes noen strategier du kan bruke for å motvirke dette. Du bør kle deg som om du skulle på kontoret, slik at du klarer å konsentrere deg og holde fokus. For å motvirke isolasjon bør du holde kontakten med kollegaer, slik at dere føler dere som et team. Sett opp regelmessige møter, samarbeid med kundene og delta på sosiale arrangementer for å holde kontakten og motivasjonen oppe.

Tilbakemeldinger fra sjefen er avgjørende for karriereutvikling og faglig vekst. Sjekk ut hvordan du best reagerer på og forholder deg til tilbakemeldinger fra sjefen på en positiv og effektiv måte.

 

Relevante lenker:

Kunsten å bruke tilbakemeldinger fra lederen din som katalysator for vekst

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Finn en EURES-rådgiver

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene

EURES’ jobbdatabase

EURES’ tjenester for arbeidsgivere

EURES’ aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på Twitter

EURES på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
Råd og tipsUngdom
Relaterte seksjon(er)
Råd og tips
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.