Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel21 september 2023Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Werken op afstand: een gids voor nieuwe werknemers

Werken op afstand is het nieuwe normaal geworden en voor veel bedrijven en werknemers biedt dit voordelen. Toch kan het lastig zijn hiermee om te gaan, vooral voor nieuwe werknemers. Hieronder vindt u een aantal manieren om telewerken tot een succes te maken.

Remote work: A guide for new employees

Creëer een comfortabele en productieve werkruimte

Werken op afstand kan lastig zijn, vooral als u dat voor het eerst doet. Het is belangrijk om na te denken over hoe u uw werkomgeving wilt inrichten. Als u vanuit huis werkt, probeer dan een speciale werkplek te creëren waar u geconcentreerd en zonder afleiding kunt werken. In het ideale geval werkt u niet in de woonkamer, om een duidelijk onderscheid te maken tussen werk en privéleven. Het kan een goed idee zijn om te investeren in ergonomisch meubilair – beschouw dit dan als een investering in plaats van als een extra uitgave. Een comfortabele stoel doet wonderen voor uw productiviteit. U wilt van uw werkplek een plek maken waar u graag werkt. Probeer uw werkruimte een persoonlijk tintje te geven met planten, kunst of andere voorwerpen waardoor u zich geïnspireerd en productief voelt.

Zorg voor een gezond evenwicht tussen werk en privéleven

Een gezond evenwicht tussen werk en privéleven is belangrijk, of u nu op afstand werkt of niet. Er zijn echter een aantal dingen waarmee u rekening moet houden bij uw nieuwe werkregeling. De scheidslijn tussen werk en privé vervaagt als u thuiswerkt, dus is het belangrijk om uw werk en uw privéleven duidelijk af te bakenen. Stel vaste werktijden in en probeer u daaraan te houden – het kan verleidelijk zijn om buiten deze uren om te werken, vooral vanuit uw luie stoel. Werken in een kleine ruimte kan tot burn-out en vermoeidheid leiden. Het kan dus een goed idee zijn om uw lunchpauze te gebruiken om wat frisse lucht te krijgen en te bewegen. Zo blijft u energiek en gezond.

Wees bewust van afleidingen

Afleidingen en onderbrekingen zijn aan de orde van de dag als u thuiswerkt. Mogelijk deelt u uw werkplek met gezinsleden of huisgenoten, wat lastig kan blijken als ze andere werktijden hebben. Opdringerige huisdieren of postbezorging zijn uitdagingen waarmee we op kantoor niet te maken hebben. Daarom is het een goed idee om oordopjes met ruisonderdrukking te dragen als u in een lawaaiige omgeving werkt om u beter op uw werk te kunnen concentreren. Het is belangrijk om uw grenzen aan te geven aan gezinsleden of huisgenoten. Laat hen weten hoe lang u werkt en wanneer u tijd hebt voor sociaal contact.

Mobiele telefoons leiden enorm af, dus schakel meldingen van apps en sociale media tijdens werktijd uit. U zult verbaasd zijn hoeveel tijd u wint door niet steeds door deze apps te scrollen

Blijf gefocust en gemotiveerd

Thuiswerken kan de flexibiliteit en vrijheid bieden waarnaar werknemers op zoek zijn in de huidige arbeidsmarkt. Het kan echter ook moeilijk zijn om gefocust en gemotiveerd te blijven vanwege isolatie, de neiging werk uit te stellen en vermoeidheid. Er zijn een paar strategieën die u kunt toepassen om dit tegen te gaan. Ga gepast en netjes gekleed om in de juiste gemoedstoestand te komen en geconcentreerd te blijven. Om isolement tegen te gaan, moet u contact houden met uw collega’s om een teamomgeving te bevorderen. U kunt regelmatig check-ins organiseren, samenwerken met uw klanten en gebruikmaken van sociale evenementen om u verbonden en gemotiveerd te blijven voelen.

De feedback van uw manager is essentieel voor uw loopbaanontwikkeling en professionele groei. Bekijk de beste manieren om op een positieve en effectieve wijze te reageren op en gevolg te geven aan de feedback van uw manager.

 

Links:

Het geheim om de feedback van uw manager te gebruiken als katalysator voor groei

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur 

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Bijzonderheden

Onderwerpen
Hints en tipsJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Hints en tips
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.