Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice25. oktober 2017Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Zaposlovanje za vse

Zakaj lahko mlad delavec z delovnimi izkušnjami ponudi prav toliko kot nekdo z diplomo.

Recruitment for all

Število mladih Evropejcev, ki se vpišejo na univerzo, se je v zadnjih desetletjih zelo povečalo. Univerza je bila v številnih državah običajen naslednji korak po končani šoli, za mlade pa je bilo razen takojšnje zaposlitve na voljo malo drugih možnosti. Kljub spremembi mišljenja v zadnjih nekaj letih in čedalje večji uveljavljenosti poklicnega izobraževanja, usposabljanja in vajeništva, številna podjetja in organizacije od svojih bodočih delavcev še vedno zahtevajo diplomo.

V določenih sektorjih, zlasti v znanosti in zdravstvu, je glede na zahteve delovnih nalog univerzitetna izobrazba dejansko nujna. Kaj pa sektorji, kjer so razmere drugačne? Ali bi lahko bili ti sektorji prikrajšani za popolnega kandidata samo zato, ker se je mlada oseba odločila, da ne bo študirala, ampak se bo zaposlila?

Da, menimo, da je to mogoče.

Dejanske izkušnje

Nediplomanti lahko ponudijo prav toliko kot diplomanti, le na drugačne načine. Čeprav jim lahko primanjkuje znanja in poznavanja najnovejših metod, ki se jih je mogoče naučiti med univerzitetnim študijem, pa imajo lahko ustrezne delovne izkušnje, najverjetneje večletne, ki so neprecenljive za nadaljnji razvoj vašega podjetja. Poznavanje panoge, strank, postopkov in pristopov so lastnost vsestransko usposobljenega delavca, ki ima globlje poznavanje zadevnega področja, kar pa diplomantom morda primanjkuje.

Mehke veščine

Komunikacija, timsko delo, reševanje problemov, pogajanje … delo je veliko več kot le praktično znanje. Čeprav se študent v času univerzitetnega študija vsekakor sreča z vidiki učinkovite komunikacije in dela v skupini, pa se te „mehke veščine“ običajno razvijejo z izkušnjami na delovnem mestu. Mladi delavci se bodo naučili sprejemanja odgovornosti, dela pod pritiskom in spoštovanja rokov na način, ki ga univerzitetno izobraženi vrstniki morda ne izkusijo.

Poznavanje delovnega mesta

Prva zaposlitev po diplomi je lahko za človeka šok. Poleg popolnoma novega okolja zahteva življenje na delovnem mestu tudi drugačen pristop kot življenje na univerzi. Naučiti se je treba ustreznega vedenja in se prilagoditi delu s sodelavci, ki imajo svoje individualne pristope in posebnosti.

Tisti z delovnimi izkušnjami bodo imeli manj težav pri tem prehodu, ker že imajo izkušnje z delovnim okoljem. Zaradi predhodnih znanj in spretnosti bodo lahko takoj prispevali k podjetju in ne bodo potrebovali usposabljanja, ki bi ga morda potreboval diplomant.

Enaki pogoji

Seveda ne trdimo, naj podjetja nikoli ne zaposlijo diplomantov; nenazadnje lahko diplomanti ponudijo veliko in so v času študija pridobili dragocena znanja. Vendar pa lahko podjetja in organizacije z odprtim pristopom in enakovrednim obravnavanjem kandidatov z delovnimi izkušnjami bolje izkoristijo obe vrsti kandidatov in lažje najdejo najprimernejše kandidate za svoje podjetje.

Dobri delavci potrebujejo dobro delovno okolje, zato za navdih preberite naših pet nasvetov za ustvarjanje uspešnega delovnega okolja.

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovega svetovalca

Življenjske in delovne razmere v Euresovih državah

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

Eures na Facebooku

Eures na Twitterju

Eures na LinkedInu

Eures na Googlu+

Teme
Poslovanje/podjetništvoTrendi zaposlovanjaMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.