Het aantal jonge Europeanen dat naar de universiteit gaat, is de laatste decennia gestegen. In veel landen werd de universiteit gezien als de vanzelfsprekende volgende stap na de middelbare school en waren er, behalve werken, weinig alternatieven voor jongeren. In de afgelopen jaren hebben beroepsonderwijs en -opleiding en leerplaatsen aan belang gewonnen en liggen de zaken anders. Toch blijven vele bedrijven en organisaties voor hun potentiële werknemers vasthouden aan het vereiste van een universitair diploma.
In de wetenschappelijke of medische sector is een universitair diploma uiteraard noodzakelijk vanwege de aard van de functies. Maar hoe is de situatie in andere sectoren? Lopen zij misschien de juiste kandidaat mis, omdat die jongere ervoor koos te gaan werken in plaats van te gaan studeren?
Wij denken van wel.
Ervaring in de echte wereld
Jongeren zonder universitair diploma op zak hebben evenveel te bieden als jongeren met een universitair diploma, maar op een andere manier. Zij missen misschien de kennis en geavanceerde technieken die een universitaire opleiding biedt, maar beschikken waarschijnlijk over relevante werkervaring - mogelijk van enkele jaren - en deze ervaring in de echte wereld is bijzonder waardevol om een bedrijf vooruit te helpen. Kennis van de sector, klanten, procedures en aanpak maakt iemand tot een veelzijdige medewerker met inzichten die een universitair afgestudeerde mogelijk niet heeft.
‘Soft skills’
Communiceren, werken in teamverband, problemen oplossen, onderhandelen... werken houdt veel meer in dan alleen praktische kennis. Hoewel aspecten van doeltreffend communiceren en werken in teamverband zeker ook aan bod komen aan de universiteit, worden deze ‘soft skills’, ofwel ‘zachte vaardigheden’, doorgaans ontwikkeld via de ervaring die men opdoet op de werkvloer. Jonge werknemers leren met verantwoordelijkheid om te gaan, onder druk te werken en deadlines te halen op een manier die hun leeftijdgenoten aan de universiteit mogelijk vreemd is.
Kennis van de werkvloer
Die eerste baan na de universiteit kan een hele omslag zijn. Het is niet alleen een totaal nieuwe omgeving. Het leven op de werkvloer vergt ook een andere aanpak dan het academische leven. Het kan enige tijd duren voordat iemand leert zich passend te gedragen en met collega's samen te werken, die allemaal hun eigen werkwijze en eigenaardigheden hebben.
Voor jonge medewerkers met werkervaring in plaats van een universitair diploma verloopt de overgang waarschijnlijk gemakkelijker, omdat zij al eerder in een werkomgeving hebben vertoefd. Zij kunnen ook onmiddellijk een bijdrage leveren aan het bedrijf met hun bestaande vaardigheden en moeten niet op dezelfde wijze worden ingewerkt als iemand die pas afgestudeerd is.
Gelijke kansen
We zeggen natuurlijk niet dat bedrijven geen kandidaten met een universitair diploma mogen aanwerven – zij hebben immers veel te bieden en de tijd aan de universiteit is uiterst leerzaam. Wanneer echter bedrijven en organisaties hun opties open houden en kandidaten met werkervaring gelijke kansen geven, zullen zij het beste van twee werelden hebben en hun ideale kandidaat vinden.
Goede medewerkers hebben een goede werkomgeving nodig. Lees ons artikel Vijf tips voor een bloeiende werkvloer om inspiratie om te doen.
Meer informatie:
Zoek een EURES-adviseur
Leven en werken in EURES-landen
EURES-vacaturebank
EURES-diensten voor werkgevers
EURES-evenementenkalender
Komende online-evenementen
EURES op Facebook
EURES op Twitter
EURES op LinkedIn
EURES op Google+
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 25 oktober 2017
- Auteurs
- Europese Arbeidsautoriteit | Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie
- Onderwerpen
- Bedrijf/OndernemerschapWervingstrendsJeugd
- Gerelateerde sectie(s)
- Leven & werken
- Sector
- Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles