Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel27 juni 2017Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Kvalitet och kvantitet på slovakisk jobbmässa

Kryssningsfartyg och byggföretag runt om i Europa hittar nya medarbetare från Slovakien på europeisk jobbdag.

Quality and quantity on offer at Slovakian jobs fair
EURES SK

Mer än 200 inhemska och utländska utställare deltog i Job Expo 2017 i Nitra, Slovakien, i april, varav 50 erbjöd utlandsjobb vid den europeiska jobbdagens paviljong. Bland utställarna fanns arbetsgivare, företrädare för privata arbetsförmedlingar och EU-informationsnätverk från Slovakien. Euresrådgivare från tio länder deltog också.

Serge Terburg är områdeschef Syd för Alertec Group i Nederländerna. Företaget har specialiserat sig på rekrytering inom teknik- och byggbranschen.

– Eures välkomnade oss med öppna armar. Vi har träffat många arbetssökande och de första har redan börjat arbeta hos vår kund. Slovakerna har hög kompetens och goda kunskaper i engelska, så både vi och våra kunder är väldigt nöjda, säger han.

Stefan Liebig, vd för slovakiska arbetsförmedlingen Backup, är också nöjd med resultatet.

– Vi har redan tre kandidater som har börjat arbeta hos ett ledande kryssningsföretag och som trivs på sina nya jobb. Dessutom har fyra andra kandidater gått på en andra intervju hos det tyska flodbåtsföretaget A-ROSA. Vi skriver just nu anställningsavtal med tre kandidater som ska arbeta på kryssningsfartyg. Så i stort har det varit mycket lyckat och vi har kunnat nå potentiella kunder, berättar han.

Under den två dagar långa jobbmässan besökte 6 500 personer den europeiska jobbdagens paviljong för att få mer information om utlandsarbete. Bland utställarna fanns Euresrådgivare från Tjeckien, Ungern, Österrike, Polen, Bulgarien, Nederländerna, Tyskland, Sverige, Finland och Litauen.

Från Sverige var Euresrådgivaren Olof Person på plats.

– På jobbmässan träffade vi flera kandidater med helt rätt profil för de behov som finns i Sverige. Vi måste även se till kvalitet, och inte bara kvantitet. Jag träffade en handfull kandidater som faktiskt talade en del svenska, vilket inte händer ofta. Vi ser fram emot att komma tillbaka nästa år, säger han.

En annan deltagare var Euresrådgivaren Annabelle Schmitt från Dortmund och hon berättar:

– De flesta arbetssökande vi talade med, minst 50 eller 60 personer, var intresserade av hotell- och restaurangbranschen. Utöver personer intresserade av flaskhalssektorer såsom logistik, bygg och it, fanns det flera lärare med utmärkta kunskaper i tyska som var intresserade av att arbeta i Tyskland, en labbkemist och en förskollärare. Vi kommer att kontakta alla kandidater som lämnade sitt cv och vi vill gärna hjälpa dem i deras jobbsökande.

Totalt erbjöd utställarna 4 258 lediga jobb, framför allt inom byggbranschen, hälso- och sjukvården samt hotell- och restaurangbranschen, och till yrkesgrupper som snickare, metallarbetare, svetsare, operatörer och förare. En nyhet för i år var att det fanns jobb på kryssningsfartyg runt om i Europa.

Under mässans två dagar höll utländska arbetsgivare 435 intervjuer med arbetssökande. De räknar med att anställa 294 av kandidaterna. I ett brev till utställarna efter mässan skrev den nationella Euressamordnaren i Slovakien, Matúš Caban, att ”vi är övertygade om att årets jobbmässa har hjälpt er hitta rätt kandidater till era lediga tjänster och vi ser fram emot att välkomna er nästa år igen!”

 

Länkar:

Job Expo 2017

Alertec Group

Slovakiska arbetsförmedlingen Backup

 

Läs mer:

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Eures på Google+

Teman
Företag /EntreprenörskapEURES bästa praxisExterna intressenterJobbdagar/EventRekryteringstrenderSociala media
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.