Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel27 juni 2017Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Kwaliteit en kwantiteit op Slowaakse carrièrebeurs

Dankzij een Europese banendag heten cruisemaatschappijen en bouwbedrijven uit heel Europa nieuwe werknemers uit Slowakije welkom.

Quality and quantity on offer at Slovakian jobs fair
EURES SK

Meer dan 200 Slowaakse en buitenlandse standhouders hebben in april deelgenomen aan de Job Expo 2017 in Nitra, Slowakije. Vijftig van hen boden carrièremogelijkheden in het buitenland aan op het paviljoen van de Europese banendagen. Onder de standhouders bevonden zich werkgevers, vertegenwoordigers van particuliere arbeidsbemiddelingsdiensten en in Slowakije gevestigde netwerken voor informatie over de EU. Daarnaast waren er EURES-adviseurs uit tien landen aanwezig.

Serge Terburg is regiomanager Zuid voor de Alertec Group uit Nederland, een bedrijf dat zich specialiseert in het werven van werknemers voor de technische sector en de bouw. "EURES heeft ons met open armen ontvangen", vertelt hij. "Wij hebben met veel werkzoekenden gesproken, waarvan de eersten inmiddels al aan het werk zijn bij onze cliënt. Dankzij hun zeer goede kwalificaties en uitstekende Engelse taalvaardigheden zijn wij en onze cliënten zeer tevreden over de Slowaakse werknemers."

Stefan Liebig, algemeen directeur van het Slowaakse uitzendbureau Backup, was ook erg tevreden over de resultaten van de beurs. "Drie van onze kandidaten hebben al werk gevonden bij een toonaangevende riviercruisemaatschappij en zij zijn erg tevreden over hun nieuwe baan", merkt hij op. "Daarnaast zijn vier andere kandidaten doorgegaan naar de tweede sollicitatieronde voor een baan bij de Duitse riviercruisemaatschappij A-ROSA. Met drie kandidaten onderhandelen wij momenteel over een contract voor een baan op een zeecruiseschip. Al met al kan ik zeggen dat het een geslaagde beurs was, waar wij contact hebben kunnen leggen met nieuwe potentiële cliënten."

Tijdens de twee dagen durende beurs hebben 6 500 mensen het paviljoen van de Europese banendagen bezocht om meer informatie te krijgen over werken in het buitenland. Onder de standhouders bevonden zich EURES-adviseurs uit Tsjechië, Hongarije, Oostenrijk, Polen, Bulgarije, Nederland, Duitsland, Zweden, Finland en Litouwen.

Olof Person, EURES-adviseur uit Zweden, komt tot volgende conclusie: "De beurs heeft enkele zeer relevante kandidaten opgeleverd, die goed passen bij de huidige behoeften van Zweden. Wij moeten niet alleen naar kwantiteit kijken, maar ook naar kwaliteit. Ik heb zelfs een paar kandidaten ontmoet die een beetje Zweeds spraken en dat komt niet vaak voor. Wij komen volgend jaar weer met alle plezier terug."

Annabel Schmitt, EURES-adviseur uit Dortmund: "De meeste werkzoekenden met wie wij hebben gesproken, minstens vijftig of zestig, waren geïnteresseerd in een baan in de horeca. Knelpuntsectoren zoals logistiek, de bouw en IT daargelaten, waren er diverse leraren die uitstekend Duits spreken en interesse hadden om in Duitsland te gaan werken, een laboratoriumanalist en een leerkracht op een kleuterschool. Wij nemen binnenkort contact op met alle kandidaten waarvan wij een cv hebben ontvangen en gaan er alles aan doen om hen te helpen bij hun zoektocht naar een baan."

In totaal boden de standhouders 4 258 vacatures aan, met name in de bouw, de gezondheidszorg en de horeca en voor beroepen zoals timmerman, metaalbewerker, lasser, operator en chauffeur. Voor het eerst werden dit jaar op de beurs ook banen aan boord van cruiseschepen in Europa aangeboden.

Overzeese werkgevers hebben tijdens de twee beursdagen 435 sollicitatiegesprekken gehouden met werkzoekenden en zijn voornemens om 294 succesvolle kandidaten in dienst te nemen. In een brief aan de standhouders na afloop van de beurs schreef de nationale Slowaakse EURES-coördinator Matúš Caban: "Wij zijn ervan overtuigd dat de carrièrebeurs van dit jaar u heeft geholpen om de geschikte kandidaten voor uw vacatures te vinden en wij hopen u volgend jaar weer op de beurs te kunnen begroeten!"

 

Verwante links:

Job Expo 2017

Alertec Group

Slowaaks uitzendbureau Backup

 

Meer informatie:

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

EURES op Google+

Onderwerpen
Bedrijf/OndernemerschapEURES beste praktijkenExterne stakeholdersJobdagen/evenementenWervingstrendsSociale media
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.