Direct la conținutul principal
EURES
Știre6 februarie 2018Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

Un cetățean polonez aflat în căutarea unui loc de muncă obține satisfacția la locul de muncă în străinătate

Dacă există voință, există și o cale. Acesta este mottoul care l-a adus pe Pawel Frydlewicz, un cetățean polonez aflat în căutarea unui loc de muncă, în Republica Cehă pentru a începe o nouă carieră cu ajutorul EURES Polonia.

Polish jobseeker finds job

În cadrul unui articol anterior, v-am relatat integral despre inițiativa de mobilitate profesională europeană pentru persoanele peste 30 de ani, condusă de echipa locală EURES din regiunea Silezia Inferioară din Polonia. De atunci proiectul a ajutat 26 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă să-și găsească locuri de muncă în Germania, Regatul Unit și Republica Cehă. Am discutat cu un participant, Pawel Frydlewicz, pentru a afla mai multe despre experiența sa personală referitoare la EURES.

Cum ați descoperit proiectul EURES?

În timp ce așteptam să mă întâlnesc cu un consilier într-un birou local pentru ocuparea forței de muncă, navigam pe internet în căutarea unor anunțuri de angajare și am remarcat o ofertă de angajare în străinătate promovată de EURES. Mi s-a părut foarte interesantă. Am devenit și mai interesat când am găsit niște broșuri și pliante despre găsirea unui loc de muncă în afara Poloniei, despre siguranța la locul de muncă, despre condițiile de muncă etc. Am vrut să aflu mai multe, așa că am accesat platforma EURES. Am avut noroc, pentru că chiar pe prima pagină era un banner despre un proiect. Era exact tipul de proiect de care aveam nevoie!

Ce v-a motivat să căutați o oportunitate de angajare în străinătate?

Este greu de spus ce m-a motivat atunci să caut un loc de muncă în străinătate. De fapt, au fost mulți factori, în special încercările mele nereușite și descurajante de a găsi un loc de muncă în Polonia. Voiam să găsesc un loc de muncă în care să-mi pun în valoare anii de experiență și competențele și care să-mi ofere contribuții decente la fondul de pensii și asigurare de sănătate.

Care este noul dumneavoastră loc de muncă?

De mai bine de nouă luni lucrez în Republica Cehă pentru Skoda Auto, un loc de muncă pe care l-am obținut prin agenția pentru ocuparea forței de muncă. Am un contract de un an, cu reînnoire automată pentru încă un an. Încă de la început am lucrat în cadrul departamentului de logistică și sunt foarte mulțumit de acest loc de muncă.

Ce loc de muncă ați avut înainte în Polonia?

Lucram în domeniul controlului calității. Era o muncă foarte intensă. Lucram șapte zile pe săptămână, în trei schimburi. Învățam mereu și acumulam multe cunoștințe și competențe noi. Până într-o bună zi când proprietarii companiei au vândut afacerea și au concediat majoritatea angajaților. Acest lucru s-a dovedit benefic pentru mine, deși în acel moment nu mi-am dat seama. Atunci a fost foarte dificil, mi-am pierdut locul de muncă, a trebuit să încep o nouă etapă a vieții mele și să încep să caut un alt loc de muncă.

Ne puteți spune ce părere aveți despre întregul proces EURES și despre ajutorul pe care l-ați primit?

La început am crezut că nu voi putea lucra în străinătate singur. Numai ideea în sine mă speria. Activități simple păreau foarte copleșitoare. Găsirea ofertei potrivite, traducerea CV-ului într-o limbă străină, interviul într-o limbă străină. Plecarea și toate pregătirile aferente: găsirea unui loc de cazare, costurile de suportat înainte de primul salariu și așa mai departe. Credeam că mă voi confrunta singur cu aceste lucruri.

Dar nu a fost deloc așa. Datorită participării mele la proiect, mi-a fost tradus CV-ul, m-am înscris la cursurile de limbă oferite în cadrul proiectului și am primit permanent asistență de la consilierii proiectului, care erau pregătiți să mă ajute în orice moment, fie că era vorba de o problemă legată de angajator, de locul de muncă sau de cazare. Să știi că nu ești singur, înseamnă foarte mult.

Cu ce provocări v-ați confruntat la început?

Domeniul logisticii era ceva nou pentru mine. Pregătirea unui anumit lot de piese pentru fiecare banc de lucru are aceleași reguli, dar fiecare tip de mașină are propriile sale specificități pe care trebuie să le știi. Am învățat repede cum să fac comenzi pentru piesele necesare. Aveam autonomie la locul de muncă, și, prin urmare, o mare responsabilitate pentru ceea ce făceam și pentru modul în care îmi făceam treaba.

După puțin timp, am scăpat de temerile inițiale și așa a apărut satisfacția la locul de muncă. Cunoștințele în domeniul informaticii au fost foarte folositoare. Nici limba nu a fost atât de dificilă pe cât părea la început. Multe cuvinte în cehă sunt ușor de înțeles, iar dacă nu cunoști un cuvânt, limba engleză te ajută de fiecare dată!

Aveți vreun sfat pentru cei care iau în considerare un proiect EURES?

Atunci când mi-am căutat un loc de muncă în Polonia, m-am confruntat cu niște dificultăți care pentru mine erau de neînțeles. La un moment dat mi s-a părut că stăteam în fața unui perete de sticlă prin care nu puteam să trec.

Voiam să lucrez, eram dispus să fac asta, aveam multe cunoștințe și aptitudini, dat nu am vrut să lucrez pentru un salariu care nu-mi permitea să am un trai decent. Mi-am dat seama că singura mea șansă era să lucrez în străinătate.

Acum lucrez normal, trăiesc normal, și chiar merg în Polonia în fiecare săptămână. Toate dificultățile de la început - o nouă limbă, un nou loc de muncă, traiul într-o altă țară, mentalitatea diferită a oamenilor, mediul multicultural, toate acestea pot fi înfricoșătoare la început, dar cu timpul devin o experiență interesantă.

Poți învăța atât de multe de la alții, atunci când ești deschis pentru noi experiențe. Cu siguranță, a meritat să contactez EURES. Astăzi pot să spun DA pentru EURES!

Povestea lui Pawel poate fi și povestea dumneavoastră. Dacă sunteți o persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, cu vârsta peste 30 de ani și dacă locuiți în regiunea Silezia Inferioară, biroul regional EURES vă stă la dispoziție pentru asistență profesională. Contactați un consilier EURES pentru a vă începe cariera profesională în străinătate.

 

Linkuri conexe:

Contactați un consilier EURES

 

Mai multe informații:

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

 

Teme
Știri despre piața muncii/știri despre mobilitatePovesti de succes
Secțiuni aferente
Condiții de viață și de muncă
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.