Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2018. február 6.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Külföldön lett elégedett munkájával a lengyel álláskereső

Erős akarat diadalt arat. Ez a meggyőződés vezette Pavel Frydlevicz lengyel álláskeresőt a Cseh Köztársaságba, hogy ott az EURES Lengyelország segítségével új karriert indítson el.

Polish jobseeker finds job

Egyik korábbi cikkünkben beszámoltunk a lengyelországi Alsó-Sziléziában dolgozó helyi EURES csapat által vezetett, 30 éven felülieknek szóló európai foglalkoztatási mobilitási kezdeményezésről

. A projekt azóta 26 álláskeresőnek segített munkahelyet találni Németországban, az Egyesült Királyságban és a Cseh Köztársaságban. Beszélgetőpartnerünk az egyik résztvevő, Pavel Frydlevicz, akitől megkérdeztük, milyen személyes tapasztalatokat szerzett az EURES-szel.

Hogyan találkozott az EURES projektjével?

Amikor a helyi foglalkoztatási hivatalban a tanácsadóra vártam, keresgéltem az álláshirdetések között, és észrevettem egy EURES által hirdetett külföldi állásajánlatot. Nagyon érdekesnek tűnt számomra. Még jobban felkeltette az érdeklődésem, amikor találtam néhány szórólapot arról, hogy hogyan találjunk munkát Lengyelországon kívül, a munkahelyi biztonságról, a munkakörülményekről stb. Szerettem volna elményíteni az ismereteimet, ezért megnéztem az EURES portált. Szerencsémre a legelső oldalon megjelent a projekt hirdetése. Ezt a fajta projektet éppen nekem találták ki!

Mi motiválta a külföldi álláskeresésben?

Nehéz megmondani, mi motivált akkoriban a külföldi álláskeresésben. Valójában több tényező játszott közre, főként az elkeserítő, eredménytelen lengyelországi munkavállalási próbálkozásaim. Olyan munkát akartam találni, amely értékeli a több éves tapasztalatomat és készségeimet, ugyanakkor tisztességes nyugdíjat és egészségbiztosítást nyújt.

Mi lett az új munkahely?

Kilenc hónapja dolgozom a Cseh Köztársaságban a Skoda Auto részére, ezt az állást a Foglalkoztatási Hivatalon keresztül szereztem. Egy éves, egy évre automatikusan megújítható szerződésem van. A kezdetektől a logisztikai osztályon dolgozom, és nagyon elégedett vagyok ezzel a munkával.

Lengyelországban mit dolgozott ezt megelőzően?

Minőségellenőrzési területen dolgoztam. Nagyon intenzív munka, a hét minden napján, három műszakban, folyamatos tanulással, sok új ismeret megszerzésével és sok új készség elsajátításával jár. Ez mindaddig így volt, amíg a vállalkozás tulajdonosai egy napon eladták az üzletet és elbocsátották munkavállalóinak többségét. Nekem javamra szolgált, bár akkor ezt még nem vettem észre. Amikor megtörtént, nagyon nehéz volt elveszíteni az állást, új életszakaszba lépni és munkát keresni.

Elmeséli, mit gondolt az egész EURES-folyamatról és hogyan támogatták?

Kezdetben úgy éreztem, egyedül nem leszek képes külföldön munkát vállalni. Megrémített a gondolat. Az egyszerűbb tevékenységek is olyan megerőltetőnek tűntek. Hogyan találom meg a megfelelő ajánlatot, fordítom le az önéletrajzomat idegen nyelvre, veszek részt az interjún idegen nyelven? Mi lesz az indulással és a kapcsolódó előkészületekkel: szállást kell találni, a költségeket állni kell az első fizetésig és a többi. Úgy képzeltem, egyedül leszek mindezzel.

De ez egyáltalán nem így történt! A projektben való részvételemnek köszönhetően lefordíttattam az önéletrajzomat, részt vettem a projekt által kínált nyelvtanfolyamon, és folyamatos támogatásban részesültem a projekt tanácsadóitól, akik mindig készek voltak segíteni, akár a munkáltatómmal, a munkával vagy akár a szállással kapcsolatos kérdésről volt szó. Ez pedig nagyon sokat jelent, tudni, hogy nem hagynak magamra.

Milyen kihívásokkal szembesült kezdetben?

A logisztikai területén dolgozni új dolog volt számomra. Az egyes szerelősorokon az adott alkatrésztétel előkészítésének ugyanazok a szabályai, de minden egyes autótípusnak megvannak a maga sajátosságai, amelyeket ismerni kell. Hamar megtanultam, hogyan rendeljem meg a szükséges alkatrészeket. Önálló voltam a munkahelyemen, így nagy felelősséggel tartoztam azért, amit és ahogyan csinálok.

A kezdeti félelmeim hamar elmúltak, és kezdtem elégedetté válni a munkámmal. A számítógépes ismeretek nagyon sokat segítettek. Még a nyelv sem volt olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnt. Sok cseh szó érthető, de ha valamit nem tudok, az angol mindig kisegít!

Milyen tanácsokat adna azoknak, akik éppen egy EURES projekten gondolkodnak?

Amikor Lengyelországban kerestem munkát, számomra felfoghatatlan nehézségekkel küzdöttem. Mintha egyszerre olyan üvegfal mögött találtam volna magam, amelyen nem jutok át.

Dolgozni akartam, ez volt a szándékom, nagy tudással és jó képességekkel rendelkeztem, de nem akartam emberileg méltatlan bérért dolgozni. Felismertem, hogy az egyetlen lehetőségem a külföldi munkavállalás.

Most rendesen dolgozom, rendesen élek, még Lengyelországba is hetente eljutok. Minden elsőre feltűnő nehézség - az új nyelv, a másik országban való letelepedés, az emberek eltérő mentalitása, a multikulturális környezet, mindez elsőre félelmetes lehet, de idővel érdekes élmény válik belőle.

Annyi mindent tanulhatunk másoktól, ha nyitottak vagyunk az új tapasztalatokra. Teljes mértékben megérte felvenni a kapcsolatot az EURES-sel. Ma IGEN-t mondok az EURES-re!

Pavel története az Ön története is lehet! Ha harmincas éveiben járó álláskereső és Alsó-Szilézia régióban lakik, a helyi EURES iroda kész szakértő támogatást nyújtani Önnek. Keresse fel EURES-tanácsadóját és indítsa el külföldi szakmai karrierjét.

 

Kapcsolódó linkek:

Keresse fel EURES-tanácsadóját

 

További információk:

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebook-on

Az EURES a Twitter-en

Az EURES a LinkedIn-en

Témák
Munkaerőpiaci hírek/mobilitási hírekSikertörténetek
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.