Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak6. veljače 2018.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Poljak pronašao sreću na radnom mjestu u inozemstvu

Sve se može kad se hoće. Vođen tom izrekom, poljski je tražitelj posla Pawel Frydlewicz doputovao u Češku Republiku kako bi započeo novu karijeru uz pomoć EURES-a Poljska.

Polish jobseeker finds job

U prethodnom smo članku detaljno opisali inicijativu za poticanje europske radne mobilnosti za osobe starije od 30 godina, za koju je zadužen lokalni tim EURES-a u poljskoj regiji Donjoj Šleskoj. Otada je 26 tražitelja posla u okviru projekta primilo pomoć pri zapošljavanju u Njemačkoj, Ujedinjenoj Kraljevini i Češkoj Republici. Razgovarali smo s jednim sudionikom, Pawelom Frydlewiczem, kako bismo saznali više o njegovu osobnom dojmu o EURES-u.

Kako ste saznali za projekt EURES-a?

Pregledavao sam oglase za posao dok sam čekao svojeg savjetnika u uredu za zapošljavanje i primijetio sam EURES-ov oglas za posao u inozemstvu koji mi je zvučao zbilja zanimljivo. Još sam se više zainteresirao kad sam pronašao brošure i letke na temu pronalaska posla izvan Poljske, zaštite na radu, radnih uvjeta itd. Htio sam proširiti znanje pa sam provjerio portal EURES-a. Imao sam sreće i na prvoj stranici pronašao oglas za projekt  koji je bio baš za mene!

Što vas je motiviralo da potražite posao u inozemstvu?

Teško je procijeniti što me tada potaknulo da potražim posao u inozemstvu. Zapravo, bilo je više čimbenika, uglavnom moji obeshrabrujući i neuspješni pokušaji pronalaska posla u Poljskoj. Htio sam pronaći posao u kojem bi se cijenile moje godine iskustva i vještine te u kojem bih imao pristojan iznos doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Koji je vaš novi posao?

Već devet mjeseci radim za poduzeće Škoda Auto u Češkoj Republici, a taj sam posao dobio zahvaljujući agenciji za zapošljavanje. Imam jednogodišnji ugovor koji će se nakon isteka automatski produljiti za još jednu godinu. Otpočetka radim u odjelu za logistiku i zbilja sam zadovoljan ovim poslom.

Koji ste posao radili u Poljskoj?

Radio sam na kontroli kvalitete. Bio je to vrlo intenzivan posao, sedam dana tjedno, u tri smjene, stalno smo učili i usvajali nova znanja i vještine. Bilo je tako sve do dana kad su vlasnici prodali poduzeće i otpustili većinu zaposlenika. Ispostavilo se da je to bilo dobro za mene, iako to tada nisam shvaćao. Bilo je veoma teško izgubiti posao i morati početi tražiti novi posao i početi novu fazu života.

Možete li nam reći koliko ste zadovoljni cijelim EURES-ovim procesom i kakvu ste pomoć primili?

Ispočetka nisam mislio da ću moći sam raditi u inozemstvu. Ta me ideja toliko plašila  da su mi se i najjednostavnije aktivnosti činile kao nepremostiva prepreka. Kako ću pronaći pravu ponudu, prevesti svoj životopis na strani jezik, obaviti razgovor na stranom jeziku? Što će biti s odlaskom i svim pripremama povezanima s njim, kao što su pronalazak smještaja, plaćanje troškova prije nego što dobijem prvu plaću i slično. Mislio sam da ću sve to morati napraviti sam, 

ali uopće nije bilo tako! Zahvaljujući sudjelovanju u projektu, mogao sam dati da mi se prevede životopis, pohađao sam tečaj stranog jezika, a savjetnici na projektu brinuli su se za mene i bili su spremni priskočiti u pomoć u bilo kojem trenutku, bilo da se radilo o pitanjima povezanima s poslodavcem, poslom ili smještajem. Puno mi je značilo to što sam znao da nisam sâm.

S kakvim ste se problemima morali suočiti na početku?

Rad u logistici bio je potpuna novost za mene. Priprema određenog skupa dijelova na svakom radnom stolu ima ista pravila, ali svaka vrsta automobila ima svoje specifičnosti koje morate poznavati. Brzo sam naučio kako se naručuju neophodni dijelovi  i radio sam to samostalno, što znači da sam imao veliku odgovornost za posao koji obavljam i način na koji to radim.

Ubrzo je moj početni strah nestao i postao sam zadovoljan poslom. Pomoglo mi je poznavanje rada na računalu, a čak ni jezik nije bio toliko težak koliko se takvim činio na početku. Razumio sam mnoge češke riječi, a čak i ako ne znate nijednu riječ, engleski vam uvijek može pomoći.

Imate li neki savjet za osobe koje razmišljaju o uključivanju u projekt EURES-a?

Kad sam tražio posao u Poljskoj, nailazio sam na poteškoće koje su mi bile nerazumljive. U jednom mi se trenutku činilo da stojim pred staklenim zidom kroz koji ne mogu proći.

Htio sam raditi, imao sam volju, veliko znanje i sposobnosti, ali nisam htio raditi za plaću zbog koje živim ispod svake granice dostojanstva. Shvatio sam da mi je jedina prilika rad u inozemstvu.

Sada radim i živim normalno, čak i posjećujem Poljsku svakog tjedna. Sve poteškoće na koje sam naišao na početku, novi jezik, novi posao, život u novoj zemlji, različit mentalitet ljudi, multikulturno okruženje, sve to može biti zastrašujuće na početku, ali s vremenom to postane zanimljivo iskustvo.

Možete puno toga naučiti od drugih ako ste otvoreni za nova iskustva. Zbilja je vrijedilo stupiti u kontakt s EURES-om i danas mogu reći „DA” EURES-u!

Pawelova priča može biti i vaša priča. Ako ste tražitelj posla, u 30-ima ste i živite u Donjoj Šleskoj, regionalni ured EURES-a tu je da vam pruži stručnu podršku. Stupite u kontakt sa savjetnikom EURES-a kako biste započeli svoju stručnu karijeru u inozemstvu.

 

Korisne poveznice:

Stupite u kontakt sa savjetnikom EURES-a

 

Saznajte više:

Pronađite savjetnika EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

 

Teme
Vijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnostiUspješne priče
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.