Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο6 Φεβρουαρίου 2018Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Πολωνός ο οποίος αναζητούσε εργασία βρίσκει καλή δουλειά στο εξωτερικό

Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. Με αυτή την πεποίθηση στο μυαλό του, ο Pawel Frydlewicz, ο οποίος βρισκόταν σε αναζήτηση εργασίας στην Πολωνία, βρέθηκε στην Τσεχική Δημοκρατία και ξεκίνησε μια νέα επαγγελματική σταδιοδρομία με την υποστήριξη του EURES Πολωνίας.

Polish jobseeker finds job

Σε προηγούμενο άρθρο σας παρουσιάσαμε αναλυτικά την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία επαγγελματικής κινητικότητας για νέους άνω των 30 ετών, με επικεφαλής την τοπική ομάδα EURES στην περιφέρεια της Κάτω Σιλεσίας της Πολωνίας. Έκτοτε, το έργο έχει βοηθήσει 26 άτομα που αναζητούσαν εργασία να βρουν απασχόληση στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τσεχική Δημοκρατία. Συζητήσαμε με έναν συμμετέχοντα, τον Pawel Frydlewicz, και μάθαμε την προσωπική του εμπειρία από το EURES.

Πώς ανακάλυψες το πρόγραμμα EURES;

Καθώς περίμενα στο γραφείο εργασίας της περιοχής μου για να συναντήσω έναν σύμβουλο, παρατηρούσα μερικές αγγελίες εργασίας και πρόσεξα μια προσφορά εργασίας στο εξωτερικό που διαφημιζόταν από το EURES. Μου φάνηκε πραγματικά πολύ ενδιαφέρον. Έγινε ακόμα πιο ενδιαφέρον όταν βρήκα κάποιες μπροσούρες και φυλλάδια με πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορεί κανείς να βρει δουλειά εκτός Πολωνίας, την εργασιακή ασφάλεια, τις συνθήκες εργασίας κ.λπ. Καθώς ήθελα να διευρύνω τις γνώσεις μου, έλεγξα την πύλη EURES. Για καλή μου τύχη, μόλις μπήκα στην πρώτη σελίδα είδα ένα διαφημιστικό μπάνερ για ένα πρόγραμμα. Ήταν ακριβώς αυτό που μου ταίριαζε!

Τι σε ώθησε να αναζητήσεις ευκαιρίες εργασίας στο εξωτερικό;

Μου είναι δύσκολο να πω τι με ώθησε τότε να ψάξω για δουλειά στο εξωτερικό. Βασικά υπήρξαν πολλοί παράγοντες, κυρίως όμως με ώθησαν οι αποθαρρυντικές και ανεπιτυχείς προσπάθειές μου να βρω δουλειά στην Πολωνία. Ήθελα να βρω μια δουλειά στην οποία θα ανταμείβονταν η μακροχρόνια εμπειρία μου και οι δεξιότητές μου, και η οποία θα μου πρόσφερε ένα αξιοπρεπές πρόγραμμα συνταξιοδότησης και ασφάλισης υγείας.

Ποια είναι η καινούργια σου δουλειά;

Εδώ και πάνω από εννέα μήνες εργάζομαι στην Τσεχική Δημοκρατία για τη Skoda Auto, σε μια δουλειά που βρήκα μέσω της Υπηρεσίας Απασχόλησης. Έχω συμβόλαιο ενός έτους με αυτόματη ανανέωση για ένα ακόμη έτος. Εργάζομαι στο τμήμα εφοδιαστικής από τότε που ξεκίνησα και είμαι πολύ ικανοποιημένος από αυτή τη δουλειά.

Ποια ήταν η προηγούμενη δουλειά σου στην Πολωνία;

Δούλευα στον τομέα των ποιοτικών ελέγχων. Η δουλειά μου ήταν πολύ εντατική, επτά ημέρες την εβδομάδα, σε τρεις βάρδιες, με διαρκή εκπαίδευση, και αποκόμιζα πολλές νέες γνώσεις και δεξιότητες. Μέχρι που μια μέρα οι ιδιοκτήτες της εταιρείας πούλησαν την επιχείρηση και απέλυσαν την πλειοψηφία των υπαλλήλων τους. Αν και δεν το συνειδητοποίησα εκείνη τη στιγμή, αργότερα αποδείχτηκε πώς αυτό έγινε προς όφελός μου. Εκείνη την εποχή, αν έχανες τη δουλειά σου, ήταν πολύ δύσκολο να ξαναρχίσεις τη ζωή σου και να αρχίσεις να ψάχνεις για δουλειά.

Μπορείς να μας πεις τα συναισθήματά σου από όλη τη διαδικασία EURES και πώς σε βοήθησαν;

Στην αρχή, νόμιζα ότι δεν θα μπορούσα να εργαστώ στο εξωτερικό μόνος μου. Φοβόμουν και μόνο την ιδέα. Διαδικασίες που ήταν απλές μου φαίνονταν πολύ δύσκολες. Πώς θα έβρισκα τη σωστή προσφορά εργασίας, πώς θα μετέφραζα το βιογραφικό μου σε ξένη γλώσσα, πώς θα περνούσα από συνέντευξη σε μια ξένη γλώσσα; Πώς θα οργάνωνα την αναχώρησή μου και όλη τη σχετική προετοιμασία για τη διαμονή μου στο εξωτερικό, την εξεύρεση καταλύματος, τα έξοδα που θα έπρεπε να κάνω μέχρι να πάρω τον πρώτο μου μισθό και ούτω καθεξής; Φαντάστηκα ότι σε όλα αυτά θα ήμουν μόνος.

Αλλά αυτό δεν συνέβη καθόλου! Χάρη στη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα, το βιογραφικό μου μεταφράστηκε, παρακολούθησα μαθήματα γλώσσας που προσφέρονταν από το πρόγραμμα και είχα διαρκή στήριξη από τους συμβούλους του προγράμματος, οι οποίοι ήταν πάντοτε πρόθυμοι να με βοηθήσουν σε κάθε δυσκολία που αντιμετώπιζα είτε με τον εργοδότη μου, είτε με την εργασία ή τη διαμονή μου. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος σου.

Ποιες ήταν οι προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσεις στην αρχή;

Η δουλειά στον τομέα της εφοδιαστικής ήταν για μένα κάτι καινούργιο. Οι κανόνες για την τακτοποίηση των ανταλλακτικών στα ράφια είναι οι ίδιοι για όλες τις παρτίδες ανταλλακτικών, ωστόσο κάθε τύπος αυτοκινήτου έχει τις ιδιαιτερότητές του, τις οποίες πρέπει να γνωρίζεις. Σύντομα έμαθα πώς να κάνω τις κατάλληλες παραγγελίες για τα απαραίτητα ανταλλακτικά. Είχα αυτονομία στο χώρο εργασίας και ως εκ τούτου και μεγάλη ευθύνη για ό,τι έκανα και για τον τρόπο με τον οποίο το έκανα.

Σύντομα ο αρχικός φόβος μου έφυγε και αντικαταστάθηκε από την ικανοποίηση για τη δουλειά μου. Οι γνώσεις πληροφορικής που διαθέτω αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμες. Ακόμη και η γλώσσα δεν ήταν τόσο δύσκολη όσο φαινόταν αρχικά. Μπορείς να καταλάβεις εύκολα πολλές τσέχικες λέξεις, ωστόσο αν δεν γνωρίζεις κάποια από αυτές, μπορείς πάντα να χρησιμοποιείς τα αγγλικά!

Έχεις κάποια συμβουλή για όσους άλλους σκέφτονται να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα EURES;

Όταν έψαχνα για δουλειά στην Πολωνία, αντιμετώπιζα τεράστιες δυσκολίες τις οποίες θεωρούσα ανυπέρβλητες. Κάποια στιγμή μου φαινόταν ότι βρισκόμουν μπροστά σε έναν γυάλινο τοίχο που δεν μπορούσα να περάσω.

Ήθελα να δουλέψω, ήμουν πρόθυμος, είχα πολλές γνώσεις και ικανότητες, αλλά δεν ήθελα να δουλέψω για μισθούς κάτω των ορίων της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Συνειδητοποίησα ότι η μοναδική μου ευκαιρία ήταν να εργαστώ στο εξωτερικό.

Τώρα εργάζομαι κανονικά, ζω κανονικά, και μάλιστα κάθε εβδομάδα έρχομαι και στην Πολωνία. Όλες οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στην αρχή - η καινούργια γλώσσα, η καινούργια δουλειά, η ζωή σε άλλη χώρα, η διαφορετική νοοτροπία του κόσμου, το πολυπολιτισμικό περιβάλλον, όλα αυτά μπορεί στην αρχή να είναι τρομακτικά, αλλά με τον καιρό γίνονται μια ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα να μάθεις από τους άλλους όταν είσαι ανοιχτός σε νέες εμπειρίες. Σίγουρα η επαφή μου με το EURES άξιζε. Σήμερα πλέον μπορώ να πω ΝΑΙ στο EURES!

Η ιστορία του Pawel μπορεί να είναι και η δική σας ιστορία. Αν είστε άτομο ηλικίας άνω των 30 που αναζητά εργασία και κατοικείτε στην περιφέρεια της Κάτω Σιλεσίας, το περιφερειακό γραφείο EURES βρίσκεται εκεί για να σας προσφέρει επαγγελματική υποστήριξη. Επικοινωνήστε με έναν σύμβουλο EURES και ξεκινήστε την επαγγελματική σας σταδιοδρομία στο εξωτερικό.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Επικοινωνήστε με έναν σύμβουλο EURES

 

Διαβάστε περισσότερα:

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Νέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότηταΙστορίες επιτυχίας
Σχετικές ενότητες
Διαβίωση και εργασία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.