Направо към основното съдържание
Лого
EURES
Новинарска статия6 Февруари 2018 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Поляк, търсещ работа, намира подходяща работа в чужбина

Там, където има желание, има и начин. Това е кредото, накарало търсещият работа поляк Павел Фридлевич, да започне нова кариера в Чешката република с подкрепата на EURES Полша.

Polish jobseeker finds job

В предишна статия ви разказахме всичко за инициативата на ЕС в областта на трудовата мобилност за лица над 30 години, водена от местния екип на EURES в полския регион на Долна Силезия. Оттогава проектът е помогнал на 26 търсещи работа да намерят работа в Германия, Великобритания и Чешката република. Разговаряхме с един участник, Павел Фридлевич, за да разберем личния му опит с EURES.

Как разбра за проекта на EURES?

Докато чаках за среща с консултант в местната служба по труда, преглеждах някакви обяви за работа и попаднах на една оферта за работа в чужбина, рекламирана от EURES. Прозвуча ми много интересно. Заинтригувах се още повече, когато намерих брошури и листовки как да си намеря работа извън Полша, за безопасността на работното място, условията на труд и др. Исках да разбера повече, така че проверих портала на EURES. Имах голям късмет, че на началната страница имаше банер за един проект. Този проект сякаш беше предназначен точно за мен!

Какво те накара да потърсиш възможност за работа в чужбина?

Трудно е да се каже какво точно ме мотивира тогава да търся работа в чужбина. Всъщност имаше много фактори, главно моите обезкуражаващи, неуспешни опити да си намеря работа в Полша. Исках да си намеря работа, където годините ми опит и умения щяха да имат значение, и която да ми осигури прилична пенсионна схема и здравно осигуряване.

Какво представлява новата ти работа?

В продължение на повече от девет месеца работя за „Шкода Ауто“ в Чешката република, работа, която получих чрез Агенцията по заетостта. Имам сключен едногодишен договор с автоматично подновяване за още една година. От началото работя в отдел „Логистика“ и съм много доволен от работата.

Каква беше предишната ти работа в Полша?

Работех в областта на контрола върху качеството. Много интензивна работа, седем дни в седмицата, три смени, постоянно учене, придобиване на много нови знания и умения. Докато един ден собствениците на компанията продадоха бизнеса и освободиха повечето от служителите. За мен това се оказа полезно, въпреки че тогава още не го разбирах. По онова време беше много трудно, бях загубил работата си, трябваше да навляза в друг етап от живота си и да започна да си търся работа.

Кажи ни как ти се стори целия процес на EURES и в какво точно се изразява подкрепата, която получи?

В началото имах усещането, че сам няма да мога да работя в чужбина. Мисълта за това ме плашеше. Съвсем прости действия изглеждаха така натоварващи. Как да намеря подходящото за мен предложение, да преведа автобиографията си на чужд език, да се явя на интервю на чужд език? Да не говорим за заминаването и цялата свързана с него подготовка: настаняване, разходи, които трябва да бъдат платени до първата заплата и т.н. Представях си, че ще трябва да се справя сам с абсолютно всичко.

Но това съвсем не беше така! Благодарение на участието ми в проекта, автобиографията ми беше преведена, отидох на езиков курс, осигурен от проекта, и съветниците по проекта постоянно се грижеха за мен, като бяха готови да ми помогнат по всяко време, независимо дали ставаше въпрос за моя работодател, за работата или за настаняването. А да знаеш, че не си сам, означава много.

Пред какви предизвикателства се изправи в началото?

Работата в логистиката беше нещо ново за мен. При подготовката на определена партида от части на монтажната маса правилата са едни и същи, но всеки тип кола си има своите особености, с които трябва да си добре запознат. Скоро се научих как да правя поръчки за необходимите части. Действах самостоятелно на работното място и следователно поемах голяма отговорност за това, което правех и как го правех.

Скоро първоначалният ми страх си отиде и започнах да изпитвам удовлетворение от работата. Компютърната грамотност много ми помогна. Дори езикът не беше толкова труден, колкото ми изглеждаше в началото. Много от чешките думи се разбират, но ако не знаеш някоя дума, винаги може да си помогнеш с английския език.

Какво би посъветвал други, които обмислят проект с EURES?

Когато търсех работа в Полша, се борех с трудности, които за мен бяха непонятни. В определен момент ми се струваше, че стоя пред стъклена стена, през която не мога да премина.

Имах голямо желание да работя, имах много знания и способности, но не исках да работя за заплата, която потъпква човешкото достойнство. Осъзнах, че единственият ми шанс беше работа в чужбина.

Сега имам нормална работя, нормален начин на живот, дори всяка седмица се прибирам в Полша. Всички трудности, с които се сблъскваш в началото — нов език, нова работа, живот в друга страна, различен манталитет, мултикултурна среда, всичко това може да бъде плашещо отначало, но с течение на времето се превръща в интересно преживяване.

Човек може да научи толкова много от другите, когато е отворен към нови преживявания. Определено си заслужаваше да се свържа с EURES. Днес мога твърдо за кажа „ДА“ за EURES!

Историята на Павел може да бъде и вашата история. Ако си търсите работа, навлезли сте в 30-те си години и живеете в региона на Долна Силезия, регионалният офис на EURES е там, за да ви осигури професионална подкрепа. Свържете се със съветник на EURES, за да получите първоначален тласък за кариерата си.

 

Връзки по темата:

Свържете се със съветник на EURES

 

Допълнителна информация:

Търсене на съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Новини от пазара на труда/новини за мобилносттаИстории за успех
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.