1. Anpassa arbetsplatsen
Innan du uppmanar personalen att återvända till arbetsplatsen är det bra att se över utformningen och organisationen av arbetet för att minska spridningen av virus som covid-19. Det kan behövas mer utrymme mellan arbetsplatserna, ett schema för grundlig och regelbunden städning och skyltar som informerar personalen om vilka åtgärder de kan vidta för att känna sig säkrare och skydda sig själva.
Många organisationer har förlitat sig på onlineplattformar för att kommunicera och samarbeta med kollegor, så på arbetsplatsen måste man nu ta hänsyn till dessa nya arbetssätt och göra det möjligt att använda dem. Till exempel kan hörlurar med mikrofon eller ostörda utrymmen krävas för samtal och möten online.
2. Undersöka olika sätt att förhindra smitta
Att öka medvetenheten om smittspridningsrisker och främja sätt att förhindra dem uppmuntras av Europeiska arbetsmiljöbyrån (EU-Osha).
Om nya metoder har införts på arbetet, se till att förväntningarna om hälsa och säkerhet tydligt meddelas före och under återgången till arbetet för att undvika förvirring bland de anställda. Information om nya rengöringsregler, system med så kallade nomadkontor, munskyddsanvändning och andra nya åtgärder hjälper personalen att känna sig trygg och säker.
3. Återgå till arbetet steg för steg
Dina anställda kanske har arbetat från en rad olika platser under de senaste ett och ett halvt åren, och det kan bli en chock att återvända till den vanliga arbetsplatsen. För att ta hänsyn till den stora förändringen i de dagliga rutinerna bör man överväga att be personalen att besöka arbetsplatsen gradvis så att de kan anpassa sig och bekanta sig med den nya miljön. Detta kan innebära att man börjar med en dag i veckan på arbetet och ökar med ytterligare en dag var eller varannan månad.
Detta kommer inte bara att göra det möjligt för personalen att återgå till att pendla till arbetet, utan det kommer också att ge dem tid att organisera andra åtaganden som barnomsorg kring den nya tidsplanen.
4. Ha en plan!
Det har rått stor osäkerhet under hela pandemin, men att ha en plan för att hantera framtida utbrott och andra hälsokriser kan bidra till att minska oro och rädsla på arbetet. I planen bör det framgå hur företaget kommer att anpassa sig och fortsätta att fungera om det blir ett minskat antal arbetstagare på grund av hälsoproblem eller lokala reserestriktioner. Den bör också innehålla riktlinjer för sjukledighet och information och stöd som personalen kan få tillgång till.
När du har en färdig plan, se till att sprida den till alla medarbetare i företaget. Detta kommer att öka tilliten till och förtroendet för organisationen och bidra till att besvara frågor som anställda kan ha.
5. Främja tillgängligt stöd
Efter pandemin kanske arbetsplatsen inte fungerar på samma sätt som tidigare, vilket kommer att ge upphov till många frågor bland de anställda. När du meddelar operativa förändringar bör du tänka på att ge medarbetarna möjlighet att ställa frågor och få tillgång till tillförlitlig information. Deras förfrågningar kan riktas till personer i ledande ställning eller personalavdelningen, eller tas upp enskilt i ett samtal på tu man hand.
Att främja goda rutiner för välbefinnande är ett annat sätt att motivera personalen efter hälsokrisen, som ledde till isolering och ensamhet för många.
För mer information om att återvända till arbetsplatsen efter pandemin, se Våra fem bästa tips för anställda som återvänder till arbetsplatsen.
Länkar:
Europeiska arbetsmiljöbyrån (EU-Osha)
Våra fem bästa tips för anställda som återvänder till arbetsplatsen
Läs mer:
Hitta Euresrådgivare
Leva och arbeta i Euresländer
Eures jobbdatabas
Eures tjänster för arbetsgivare
Eures evenemangskalender
Kommande evenemang på nätet
Eures på Facebook
Eures på Twitter
Eures på LinkedIn
Översikt
- Publiceringsdatum
- 5 januari 2022
- Upphovsmän
- Europeiska arbetsmyndigheten | Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering
- Teman
- Råd och tips
- Sektor
- Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles