Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice5. januar 2022Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Pet najpomembnejših nasvetov za delodajalce v zvezi z vrnitvijo zaposlenih na delovno mesto

Čeprav se pravila in predpisi v zvezi s pandemijo COVID-19 med državami še vedno razlikujejo, je za delodajalce pomembno, da ste pripravljeni na vrnitev zaposlenih na delovno mesto. Pripravili smo pet najpomembnejših nasvetov za varno vrnitev zaposlenih na delovno mesto.

Our top 5 tips for employers returning to the workplace
EURES

1. Prilagodite delovno mesto

Preden zaposlene povabite nazaj na delovno mesto, preverite, ali je delo zasnovano in organizirano tako, da je mogoče omejiti širjenje virusov, kot je COVID-19. Morda bo potrebno zagotoviti dodaten prostor med delovnimi postajami, pripraviti temeljit in reden urnik čiščenja ter postaviti znake, ki zaposlenim sporočajo, s kakšnimi ukrepi lahko poskrbijo za večjo varnost in se zaščitijo.

Številne organizacije so se za komuniciranje in sodelovanje s sodelavci zanašale na spletne platforme, zato je treba v okviru delovnega mesta zdaj razmisliti o teh novih načinih dela ter jih omogočiti. Na primer: za spletne klice in sestanke bodo morda potrebne slušalke ali zasebni prostori.

2. Raziščite načine za preprečevanje okužb

Ozaveščanje o tveganjih za širjenje okužb in načinih njihovega preprečevanja spodbuja Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA).

Če so bile na delovnem mestu vzpostavljene nove prakse, morajo biti pričakovanja v zvezi z zdravjem in varnostjo jasno predstavljena že pred vrnitvijo na delo ter med njo, da zaposleni ne bi bili zmedeni. Z usmerjanjem v zvezi z novimi protokoli čiščenja, sistemi dela za mizo za začasno rabo, uporabo mask in drugimi novimi politikami boste zaposlenim pomagali, da se bodo počutili prijetno ter varno.

3. Vrnitev na delo naj poteka postopno

Vaši zaposleni so v zadnjem letu in pol morda delali na veliko različnih lokacijah, zato vrnitev na običajno delovno mesto morda ne bo enostavna. Da bi se zaposleni lažje privadili na veliko spremembo vsakdanje rutine, jim lahko predlagate, naj se postopno vračajo na delovno mesto, da se bodo lahko prilagodili in znova navadili na novo okolje. Tako bi lahko na delovnem mestu najprej delali en dan na teden, vsakih nekaj mesecev pa bi dodali še en dan.

Na ta način se bodo lahko zaposleni znova privadili na vožnjo na delo, novemu urniku pa bodo lahko prilagodili tudi druge obveznosti, kot je varstvo otrok.

4. Pripravite načrt!

Pandemijo je zaznamovala velika negotovost, vendar lahko načrt za upravljanje prihodnjih izbruhov in drugih izrednih zdravstvenih razmer pomaga ublažiti pomisleke ter tesnobo na delu. V načrtu bi morali obravnavati, kako se bo poslovanje prilagodilo in potekalo naprej z manjšim številom delavcev zaradi zdravstvenih težav ali lokalnih omejitev potovanj. Načrt bi moral vključevati tudi smernice za bolniško odsotnost ter informacije in podporo, do katerih lahko dostopajo zaposleni.

Ko je načrt pripravljen, ga delite z vsemi vključenimi v poslovanje. To bo izboljšalo zaupanje v organizacijo in pomagalo odgovoriti na morebitna vprašanja zaposlenih.

5. Spodbujajte razpoložljivo podporo

Delovno mesto po pandemiji morda ne bo več delovalo tako kot prej, zato bodo imeli zaposleni veliko vprašanj. Pri predstavljanju operativnih sprememb razmislite o tem, da sodelavcem omogočite, da zastavljajo vprašanja in dostopajo do zanesljivih informacij. Z vprašanji naj se obrnejo na višje uslužbence ali kadrovsko službo oziroma jih sogovorniku zastavijo med zasebnim klicem.

Osebje lahko po zdravstveni krizi, med katero so se številni počutili izolirane in osamljene, motivirate tudi s spodbujanjem dobrih praks za dobro počutje.

Za več informacij o vrnitvi na delovno mesto po pandemiji si oglejte članek Pet najpomembnejših nasvetov za delavce, ki se vračajo na svoje delovno mesto.

 

Sorodne povezave:

Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA)

Pet najpomembnejših nasvetov za delavce, ki se vračajo na svoje delovno mesto

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

Eures na Facebooku

Eures na Twitterju

Eures na LinkedInu

Teme
Namigi in nasveti
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.