Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2022. január 5.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Íme öt legfontosabb tippünk a munkahelyre visszatérő munkáltatók számára

Bár a COVID-19 miatti szabályok és előírások az egyes országokban még mindig eltérőek, munkáltatóként fontos, hogy felkészüljön a munkahelyre való visszatérésre. Íme az öt legfontosabb tippünk, hogy biztonságosan köszönthesse visszatérő munkavállalóit.

Our top 5 tips for employers returning to the workplace
EURES

1. Alakítsa át a munkahelyet!

Mielőtt visszahívja a munkavállalókat a munkahelyre, vizsgálja felül a munka elrendezését és megszervezését, hogy csökkentse a vírusok, például a COVID-19 terjedését. Elképzelhető, hogy több helyet kell biztosítani a munkaállomások között, alapos és rendszeres takarítási ütemterv és olyan jelzések szükségesek, amelyek tájékoztatják a munkavállalókat a biztonságérzetük és védelmük érdekében meghozható intézkedésekről.

Sok szervezet az online platformokra támaszkodik a kollégákkal való kommunikáció és együttműködés tekintetében, így a munkahelyeknek most már figyelembe kell venniük és lehetővé kell tenniük ezeket az új munkamódszereket. Az online hívásokhoz és megbeszélésekhez például fejhallgatóra vagy privát helyiségekre lehet szükség.

2. Tárja fel a fertőzések megelőzésének módjait!

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA)ösztönzi a fertőzések terjedésének kockázataira való figyelemfelhívást és a megelőzés módjainak népszerűsítését.

Ha új gyakorlatokat vezettek be a munkahelyen, győződjön meg arról, hogy az egészségvédelemmel és biztonsággal kapcsolatos elvárásokat világosan kommunikálják a munkába való visszatérés előtt és alatt, hogy a munkavállalók körében elkerüljék a zavarokat. Az új takarítási protokollok, a hot desk rendszerek, a maszkhasználat és más új szabályzatok ismertetése segít abban, hogy munkatársai kényelmesen és biztonságban érezzék magukat.

3. A munkába való visszatérést lépésről lépésre bonyolítsa le!

Az elmúlt másfél év során alkalmazottai valószínűleg különböző helyszínekről dolgoztak, és a megszokott munkahelyre való visszatérés sokkoló lehet. A napi rutinjukban bekövetkező nagy változáshoz való alkalmazkodás érdekében fontolja meg, hogy a munkatársakat arra kérje, hogy fokozatosan járjanak be a munkahelyre, hogy lehetővé tegye számukra az alkalmazkodást és az új környezet újbóli megismerését. Ez azt jelentheti, hogy heti egy munkanappal kezdjenek, és ezt néhány havonta egy nappal növeljék.

Ez nem csak azt teszi lehetővé, hogy az alkalmazottak visszaillesszék az ingázást az életükbe, hanem időt ad arra is, hogy más kötelezettségeket, például a gyermekgondozást az új időbeosztás szerint szervezzék meg.

4. Legyen egy terve!

A világjárvány során sok volt a bizonytalanság, de ha van egy terv a jövőbeli járványkitörések és egyéb egészségügyi vészhelyzetek kezelésére, az segíthet csökkenteni a munkahelyi aggodalmakat és szorongást. A tervnek foglalkoznia kell azzal, hogy a vállalkozás miként alkalmazkodik és működik majd tovább, ha egészségügyi problémák vagy helyi utazási korlátozások miatt alacsonyabb lesz a munkavállalók létszáma. A tervnek tartalmaznia kell a betegszabadságra vonatkozó iránymutatásokat, valamint a személyzet számára elérhető információkat és támogatást is.

Ha elkészült a terv, mindenképpen ossza meg azt a vállalkozás minden tagjával. Ez javítja a szervezetbe vetett bizalmat, és segít megválaszolni a munkavállalók esetleges kérdéseit.

5. Adjon tájékoztatást a rendelkezésre álló támogatásról!

A világjárványt követően a munkahely nem biztos, hogy úgy működik majd, mint korábban, ami sok kérdést vet fel a munkavállalókban. A működésbeli változások közlésekor fontolja meg, hogy lehetőséget kínáljon a kollégáknak arra, hogy kérdéseket tegyenek fel és megbízható információkhoz jussanak. Kérdéseiket a vezető beosztású munkatársakhoz vagy a HR-osztályhoz irányíthatják, vagy négyszemközti beszélgetés keretében oszthatják meg egymással.

A jó közérzetet szolgáló gyakorlatok népszerűsítése egy másik módja annak, hogy motiválja a munkatársakat az egészségügyi válságot követően, amely sokak számára elszigetelő és magányos volt.

A világjárványt követően a munkahelyre való visszatéréssel kapcsolatos további információkért lásd: Íme 5 legfontosabb tippünk a munkahelyükre visszatérő munkavállalók számára.

 

Kapcsolódó linkek:

Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA)

Íme öt legfontosabb tippünk a munkahelyükre visszatérő munkavállalók számára

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Javaslatok és tippek
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.