Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο5 Ιανουαρίου 2022Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Οι 5 σημαντικότερες συμβουλές μας για τους εργοδότες που επιστρέφουν στον χώρο εργασίας

Παρά το γεγονός ότι οι κανόνες και οι κανονισμοί που ισχύουν για την COVID-19 εξακολουθούν να διαφέρουν μεταξύ των κρατών, ως εργοδότης είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι είστε προετοιμασμένος για την επιστροφή στον χώρο εργασίας. Ακολουθούν οι πέντε σημαντικότερες συμβουλές μας για να υποδεχτείτε τους υπαλλήλους σας πίσω με ασφάλεια.

Our top 5 tips for employers returning to the workplace
EURES

1. Προσαρμογή του χώρου εργασίας

Πριν καλέσετε το προσωπικό να επιστρέψει στον χώρο εργασίας, επανεξετάστε τη διάταξη και την οργάνωση της εργασίας για να μειώσετε τη διάδοση ιών όπως εκείνου που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Ίσως χρειαστεί να υπάρχει περισσότερος χώρος μεταξύ των σταθμών εργασίας, να καθοριστεί ένα σχολαστικό και τακτικό χρονοδιάγραμμα καθαρισμού και να τοποθετηθούν πινακίδες που θα ενημερώνουν το προσωπικό σχετικά με τα μέτρα που μπορεί να λαμβάνει για να αισθάνεται πιο ασφαλές και προστατευμένο.

Πολλοί οργανισμοί βασίστηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες για την επικοινωνία και τη συνεργασία με συναδέλφους, επομένως οι χώροι εργασίας θα πρέπει τώρα να εξετάσουν αυτούς τους νέους τρόπους εργασίας και να τους καταστήσουν εφικτούς. Για παράδειγμα, μπορεί να απαιτούνται ακουστικά ή ιδιωτικοί χώροι για διαδικτυακές κλήσεις και συσκέψεις.

2. Εξερευνήστε τρόπους πρόληψης των λοιμώξεων

Η ευαισθητοποίηση γύρω από τους κινδύνους εξάπλωσης των λοιμώξεων και η προώθηση τρόπων πρόληψής τους ενθαρρύνονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA).

Εάν έχουν τεθεί σε εφαρμογή νέες πρακτικές στον χώρο εργασίας, βεβαιωθείτε ότι οι προσδοκίες γύρω από την υγεία και την ασφάλεια κοινοποιούνται με σαφήνεια πριν και κατά τη διάρκεια της επιστροφής στην εργασία, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση μεταξύ των υπαλλήλων. Η καθοδήγηση σχετικά με τα νέα πρωτόκολλα καθαρισμού, τα συστήματα κοινόχρηστου χώρου εργασίας (hot desk), τη χρήση μάσκας και άλλες νέες πολιτικές θα συμβάλει στο να αισθανθεί το προσωπικό σας άνετα και ασφαλές.

3. Δρομολογήστε βήμα-βήμα την επιστροφή στην εργασία

Οι υπάλληλοί σας μπορεί να εργάζονταν από διάφορες τοποθεσίες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και η επιστροφή στον συνήθη χώρο εργασίας μπορεί να αποτελέσει σοκ. Για να μπορέσει το προσωπικό να προσαρμοστεί στη μεγάλη αυτή αλλαγή της καθημερινότητάς του, σκεφτείτε να ζητήσετε από τους υπαλλήλους να προσέλθουν σταδιακά στον χώρο εργασίας, ώστε να προσαρμοστούν και να εξοικειωθούν εκ νέου με το νέο περιβάλλον. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το προσωπικό θα ξεκινήσει να πηγαίνει στην εργασία του μία ημέρα την εβδομάδα και θα προσθέτει σταδιακά μία επιπλέον ημέρα ανά μερικούς μήνες.

Αυτό όχι μόνο θα επιτρέψει στο προσωπικό να ενσωματώσει τις μετακινήσεις προς και από την εργασία ξανά στη ζωή του, αλλά θα δώσει επίσης χρόνο για την οργάνωση άλλων υποχρεώσεων, όπως η φροντίδα των παιδιών, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα.

4. Να έχετε έτοιμο ένα σχέδιο!

Υπήρξε μεγάλη αβεβαιότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά η ύπαρξη ενός σχεδίου για τη διαχείριση μελλοντικών κρουσμάτων και άλλων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό των ανησυχιών και του άγχους στον χώρο εργασίας. Το σχέδιό σας θα πρέπει να εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση θα προσαρμοστεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί σε περίπτωση που υπάρξει μειωμένος αριθμός εργαζομένων λόγω προβλημάτων υγείας ή τοπικών ταξιδιωτικών περιορισμών. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις αναρρωτικές άδειες καθώς και πληροφορίες και υποστήριξη στα οποία θα μπορεί να έχει πρόσβαση το προσωπικό.

Μόλις καταρτίσετε το σχέδιό σας, φροντίστε να το κοινοποιήσετε σε όλα τα μέλη της επιχείρησης. Αυτό θα ενισχύσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη στον οργανισμό, και θα βοηθήσει να απαντηθούν ερωτήματα που μπορεί να έχουν οι εργαζόμενοι.

5. Προωθήστε τη διαθέσιμη υποστήριξη

Μετά την πανδημία, ο χώρος εργασίας ενδεχομένως να μην λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσε πριν, γεγονός που θα δημιουργήσει αρκετές απορίες στους υπαλλήλους. Κατά την κοινοποίηση λειτουργικών αλλαγών, εξετάστε το ενδεχόμενο να προσφέρετε στους συναδέλφους σας τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων καθώς και πρόσβασης σε αξιόπιστες πληροφορίες. Τα ερωτήματά τους θα μπορούσαν να απευθύνονται σε ανώτερα μέλη του προσωπικού ή στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού ή μέσω κατ’ ιδίαν προσωπικής κλήσης.

Η προώθηση καλών πρακτικών ευημερίας είναι ένας άλλος τρόπος παροχής κινήτρων στο προσωπικό μετά την υγειονομική κρίση, η οποία ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να ζήσουν απομονωμένοι και να νιώσουν μόνοι.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. τις 5 σημαντικότερες συμβουλές μας για τους υπαλλήλους που επιστρέφουν στον χώρο εργασίας.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA)

Οι 5 σημαντικότερες συμβουλές μας για τους υπαλλήλους που επιστρέφουν στον χώρο εργασίας

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίαςEURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεωνEURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Χρήσιμες συμβουλές
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.